Алхимикът на архитектурата – Заха Хадид

x

 

 


Тя бе една от най-влиятелните личности в съвременната архитектура и най-известната жена архитект. Зад това клише, с което винаги започват представянията на дизайнерката, стои много  съдържание. Хадид положи началото на цяло направление в архитектурата, дизайна и модата – течението на така наречените „обтекаеми форми“ – структури с хармонични обеми, които преливат плавно едни в други, форми, базирани на безкрайните, преплетени криви. Наричат този тип обеми „органични“, защото наподобяват свободното движение на водата и въздуха. В същото време те въплъщават урбанистичния дух и „космическата“, футуристична естетика, която препраща в бъдещето.

 


 

 


 

Първата жена, спечелила престижната награда за архитектура „Прицкер“ през 2004 година, както и две поредни години британската „Стърлинг” (през 2010 и 2011) е със смесен иракско-британски произход. Учи математика в американския университет в Бейрут. Семейството й напуска Ирак, когато на власт идва Саддам Хюсейн. През 1972 година Заха се премества в Лондон, където е приета да учи архитектура. През 1980 година отваря свой собствен офис. Нейни проекти са реализирани в  повече от  съвременните мегаполиси – Пекин, Лондон, Мадрид, Копенхаген и в още над 40 страни.

 


 

 


 

„Не сте задължени да гледате на пространството по един определен начин. Наистина може да се развихрите наоколо“, казва тя и тази фраза наистина добре описва подхода й. „Без да сбъркам, определено мога да кажа, че по света има сгради и сгради. Едните изникват по земната повърхност като гъби след дъжд – някак досадно еднакви, без особено значение за градското пространство (поне във визуално отношение). Другите сякаш са сътворени в лабораторията на някой луд алхимик.“, продължава Хадид и с това изказване сякаш сама дава определение на себе си – луд алхимик. Но „лудостта“ в изкуството има различни измерения – тя е по-скоро смелост да се възползваш по магически и неочакван начин от натрупаните знания и опит.

 


 


Сградите на Заха Хадид по правило са впечатляващи.  Един от последните й завършени проекти е показателен за приноса й в архутектурата – музеят Ривърсайд в Глазгоу (Riverside Museum) на  река Клайд (на най-горната снимка), който  напомня традиционната архитектура на града, но с форми от бъдещето. Друг актуален проект на  Хадид е плувният комплекс за Олимпиадата в Лондон, който беше една от архитектурните атракции по време на спортното събитие.


 

 


Както повечето свои колеги и тя не остава в границите на архитектурата и създава мебели, дори обувки (за Lacoste и бразилската марка Melissa). Нейните обтекаеми линии  заразяват, пленяват и вдъхновяват цяло поколение творци и без преувеличение можем да кажем, че школата Заха Хадид има последователи във всички сфери на дизайна, включително в модата.

текст: Антоанета Баева

снимки: Press

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бански Audrey от Sun Diva

Бански Audrey от Sun Diva Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от SAINT LAURENT

Къси дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Цял бански костюм RITA от Sun Diva

Цял бански костюм RITA от Sun Diva Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Понеделник в летен вариант.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ