Димитър Шопов: „Щастие е, когато хапваш прекрасна храна, с прекрасно вино и в прекрасна компания.”

x

Mitko


Отдавна знаем, че храната свързва хората и че споделянето й е едно от най-човешките и топли изживявания. Затова приемам, че срещата с Димитър Шопов от Food Connection е знак от съдбата. Знак, че в живота ми ще навлязат нови вкусове и аромати. А те неизменно ще повлекат след себе си срещи, пътувания и емоции…

Митко е кулинарен ентусиаст с голяма практика в готвенето, събирането и експериментирането с различни рецепти и вкусове. Има опит в преподаването, маркетинга, рекламата и кулинарията и може да разкаже страхотни истории за храна, места и хора.

Експерт е по Средиземноморска кухня, а богатата каталунска кулинарна традиция е негова първа природа. Живял е в прекрасната Барселона, а в момента е собственик на кулинарното училище Food Connection – мястото, където добрата храна и добрите истории свързват интересни и космополитни хора. Кулинарно пространство, в което някои идват, за да се научат да готвят нещо определено, други – за разнообразие, трети за удоволствие, но общото между всички е вкусът към добрата храна, добрия живот и приятните спомени.


11694748_815840151847563_2737783869267047403_n


Какви качества са необходими, за да се превърне един готвач във виртуоз?

За мен са същите, които са необходими на един художник, на един лекар, на един учен и изобщо на всеки добър в това, което прави – отдаденост, страст и собствен поглед. И много труд. И любопитството на котка.

И също многото хора, които помагат за успеха ти и малкото, които стоят до теб всеки ден и те подкрепят, защото знаят в колко часа ставаш, колко часа си на крак и колко трудно се постига това, което отстрани изглежда лесно, забавно и въпрос на късмет.

Има ли рецепта, с която обичаш да импровизираш?

Обичам да оптимизирам рецептите. Понякога се правят толкова излишни стъпки, които губят време и енергия, без да носят по-добри резултати. Това са нещата, които обичам да променям.

Подправката, без която не можеш в кухнята и в живота?

Имам над 60 различни подправки, но най-бързо свършва солта. Когато сложим сол –  засилваме вкуса, когато няма сол, ядем и живеем безвкусно. Каква е солта в живота и в кухнята – всеки определя за себе си. Моята любима сол е Maldon.

Какъв е вкусът на щастието?

Щастие е, когато хапваш прекрасна храна, с прекрасно вино и в прекрасна компания. Храната и виното се купуват, но споделянето с други хора е това, което ги прави още по-вкусни, още по-специални.


11698609_810617742369804_1106140511029512551_n


А на любовта?

Любовта е с много вкусове и това е хубаво; няма как да знаеш какво е сладко, ако не познаваш горчивото. Понякога горчивото е най-добрият вкус, защото ни предупреждава, че нещо в храната или живота не е наред.

 

Ако любовта на мъжа минава през стомаха, къде е разковничето за женската любов?

Любовта и на мъжа, и на жената минава през вниманието и дребния жест, който може да направи от една твърда коричка хляб, най-вкусното нещо на света. Все пак, признавам си, при жените шоколадът и виното вършат чудеса.

 

Коя рецепта би избрал, за да се обясниш в любов на една жена?

Честно, не мисля, че рецептата впечатлява. Иначе жените щяха да се женят за готварски книги. По-скоро цялото изживяване, което се създава около едно искрено и човешко споделяне на храна, емоции, мисли, интереси.

 

Твоето меню за лятото?

Хората си мислят, че след като имаш кулинарно училище, всяко хапване е телевизионно гурме изживяване. Истината е друга. Между многото ангажименти и задачи през деня, рядко имам време за протяжен и „dolce far niente” обяд или закуска. В повечето случаи хапвам малко, но подбрани неща, които ми дават енергия. Зрели сирена, моцарела, сьомга, масло, яйца и ябълки са продуктите, които най-често хапвам и не рядко на крак. Не ям много хляб, но когато го правя, много ми харесва филийка добър хляб, полят с хубав зехтин и нищо повече. Лятото има и хубаво овче кисело мляко и плодове и това са едни от сезонните ми изкушения.

Специално за (по)читателите на Fashion Inside Митко сподели една от любимите си рецепти: Брускети с песто от черни трюфели. Повече за кулинарните курсове на Food Connection можете да научите на www.foodconnection.bg.


bruschetta1


Брускети с песто от черни трюфели

Необходими продукти

3 средно големи черни трюфела (запазете малко за декорация)
1/2 скилидка чесън
1 филе аншоа
зехтин екстра върджин
малко сушена люта чушка (по желание)
сол
чер пипер
лимон
много добър бял хляб за брускетата (препоръчвам хляб с квас)
зрял овчи кашкавал, или зряло сирене Manchego
Нарежете трюфелите на едри парчета и заедно с половин скилидка чесън, филето аншоа и много фино нарязаната люта чушка ги направете на фина паста, използвайки блендер. Ако не разполагате с блендер, може да свършите същата работа в хаванче, като разбира се удоволствието от повечето работа е изцяло ваше. Овкусете със зехтин, сол, прясно смлян чер пипер и малко лимонов сок докато постигнете желания от вас вкус. Не прекалявайте с чесъна, лимона и другите подправки, тъй като трюфелът е звездата на вечерта. Отрежете филийки от много добър бял хляб, дайте им щедър блясък със зехтин и нанесете пестото от трюфели. Най-отгоре сложете парченце зрял овчи кашкавал, или зряло испанско овче сирене тип Manchego. За оптимален вкус на зрялото сирене, дайте на вече нарязаните парченца 10-15 минути на стайна температура, за да се разкрие пълната гама от вкусове. Добавете още малко блясък с хубав зехтин и поставете фин слайс трюфел за завършек. Триумфирайте!

Текст: Велиана Симеонова

Снимки: Food connection

Вижте още:

ДО КАПРИ И НАЗАД С ДВЕ ВКУСНИ РЕЦЕПТИ

КАК ДА СИ ПРИГОТВИМ: ПАНАКОТА С ПУШЕНА СЬОМГА

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

С маратонки към офиса.

Ако сте пропуснали
Най-четени