Емануел Унгаро: ,,Говоря и мисля на френски, но се смея на италиански!“

x

,,Мразя скучни дрехи! Мразя да виждам жени, облечени в тъга!“ – споделя Емануел Унгаро в интервю през далечната 1977 г. Ден след смъртта на френския дизайнер с италиански корени, модният свят скърби за загубата на още един гений. Емануел Унгаро се сбогува със света на 86 години.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by emanuel ungaro (@emanuelungaroparis) on


Емануел Унгаро е роден на 13 февруари 1933 г. в Южна Франция. Семейството му всъщност е италианско, но търсейки спасение от режима на Мусолини по това време, се премества именно във Франция. Емануел получава шивашка машина от баща си, който се занимава с тази професия, още на 3 години. Навършвайки 22, Унгаро заминава за Париж, за да преследва мечтата си. Само няколко години по-късно, той започва работа под ръководството и наблюдението на Кристобал Баленсиага. Шансът и щастието да се учиш от такъв човек са истинска рядкост. Емануел попива техниките на занаята и разширява знанията си.

 Баленсиага беше гений. Той никога не говореше. Трябваше да се учиш и взимаш от неговото чувство за качество. Той беше много самостоятелен, много тих човек.“

Емануел не крие уважението и високата си оценка относно неговия учител, който изглежда е успял да постигне успех в предаването на уменията, необходими на един дизайнер. Унгаро създава собствена модна къща, носеща името му, през 1965 г. В знак на почит, колекцията на марката през 1986 г. е посветена на великия Кристобал Баленсиага.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Le Figaro 🗞 (@lefigarofr) on


Смятан за един от най-добрите, Емануел Унгаро съчетава цветове и принтове, по начини, по които само той може. Времето, през което твори в началото на кариерата си, е свързвано с разрушаването на правилата в модната индустрия. 60-70-те години са изпълнени със ,,свобода, невинност без напрежение“, както самият Емануел ги определя. ,,Правех това, което исках.“ – продължава Унгаро. И наистина, дизайнерът се утвърждава като пресъздател на женствеността и красотата. Първата му колекция всъщност не показва вечерни рокли, тъй като Емануел отказва:

 Те не са моят стил. Аз съм човек на определена възраст и ще творя за жени на тази възраст!“

Посланието на Унгаро е ясно – той се съобразява със себе си и желанията си и се насочва към дамите, които не са далеч от негово усещане.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Teatro dell’Opera di Roma (@opera_roma) on


Емануел Унгаро бързо изгражда репутацията си на един от най-харесваните дизайнери по онова време, а и не само. Чрез своите ярки цветове и принтове, дрехите му се превръщат в сензация. Но те не са поднесени пошло, а напротив – съчетават в себе си усещането за елегантност, кройките им са присъщи за дизайнерите от ,,старата школа“.  Емануел и Ив Сен Лоран биват определяни за едни от хората, поставили основите на ready-to-wear, като алтернатива на висшата мода (haute couture).

Емануел Унгаро разраства модната си империя и започва производството на обувки, парфюми, мебели, свещи. Партнира си с марки като Bulgari, а сред клиентите му са Джаки Кенеди, Бианка Джагър и други популярни личности. В компанията на Унгаро се намесват инвестииците и партньорството на семейство Ферагамо през 1996 г.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vogue (@voguemagazine) on


След бляскава кариера, изпълнена с успехи, Емануел Унгаро се оттегля и продава бизнеса си за 86 милиона долара през 2005 г., мислейки, че произведенията му вече не са достатъчни, за очакванията на днешните жени. За съжаление, историята на марката бива променена в негативна посока с новия си собственик. Следва наемането на нови креативни директори и дизайнери, сред които и Линдзи Лоън. Унгаро нарича колекцията, която тя създава за бранда ,,истинско бедствие“.  Той сравнява продаването, самото отказване и даване на компанията си с предаването на собствената си душа.

Емануел Унгаро ще бъде запомнен в модната история с добро и със сигурност ще си спомняме за него с възхищение и в бъдеще, независимо от ситуациите, в които марката му попада без негова вина. Унгаро е и първият моден дизайнер, поканен да изнесе реч пред Oxford Union. Именно с отговор на въпрос, който му е зададен тогава, избрахме да завършим днес. Емануел Унгаро е попитан: „Доколко важно е да се изразява женствеността чрез дрехите?“. Цитирайки Пикасо и Жан-Пол Сартр, той обобщава:

 Няма правила и няма един отговор. Сами трябва да бъдете вашето лично критично огледало!“


 

View this post on Instagram

 

A post shared by emanuel ungaro (@emanuelungaroparis) on


 

View this post on Instagram

 

A post shared by emanuel ungaro (@emanuelungaroparis) on


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Madame Figaro Paris (@madamefigarofr) on


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Harper’s BAZAAR Singapore (@harpersbazaarsg) on

Текст: Жана Митева

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Пролетно, с панделки.

Ако сте пропуснали
Най-четени