Жените от световната история, спечелили битката за успех в един мъжки свят

x

Има жени, които ще заемат специално място в човешката история и по страниците на световните енциклопедии. Жени, за които и до ден-днешен говорим с уважение и споменаваме постиженията им в усилията си да бъдем възприемани наравно с мъжете. Битката за равенство със силния пол има много измерения и в миналото и сега, но жените, за които ще ви разкажем са я спечелили на сто процента. Вижте кои са част от тях – тези, които продължават да ни вдъхновяват.


 

Amelia-Earhart

 


Амелия Еърхарт

„Жените трябва да опитват да правят неща, както мъжете са опитвали. Когато се провалят, техният провал ще бъде предизвикателство за другите.“

Амелия Еърхарт дава криле на жените по света съвсем буквално. Тя е първата жена авиатор, която прелита сама над Атлантическия океан през 1928 година. Тя e едва шестата жена, която получава разрешение за пилот. През 1931 година тя поставя рекорд, изкачвайки се на височина над 5 хиляди метра. По-късно тя станала член на организация, чиято цел била да насърчава жените да стават пилоти. Амелия описвала страха като „хартиени тигри“ и добавяла: „Моля, знайте, че съм запозната с рисковете, но искам да го направя, защото искам да го направя!“ В опит да обиколи света през 1937 година, Еърхарт изчезва някъде над Тихия океан. Тялото ѝ никога не е намерено, а за дата на смъртта ѝ е обявен денят 5 януари 1939 година. Нейният последен неуспех остава предизвикателство за всички жени по света, точно както някога казва самата тя.


 

Valentina-Tereshkova

 


Валентина Терешкова     

„Ако жените могат да работят в железниците на Русия, защо да не могат да летят в космоса?“

През 1963 година Валентина Терешкова – бивша текстилна работничка от Съветския съюз се превръща в първата жена излязла в космоса, а нейното постижение е рекордно за времето си – тя обикаля земята цели 48 пъти. Така Терешкова смело засрамва четиримата американски астронавти мъже, които преди нея са обиколили земята в орбита общо само 36 пъти. Не само, че има записани повече обиколки около Земята от всеки един астронавт преди нея, а и по времето, когато го прави Валентина Терешкова е едва на 26 години.


 

 Frida-Kahlo

 


Фрида Кало

„Крака, за какво сте ми нужни щом имам криле, за да летя?“

За да разберем Фрида Кало, означава човек да може да разбира болката в истинския смисъл на думата – физическа и душевна. Обстоятелствата в живота на Фрида обаче никога не я превръщат в поредната жертва, дори и да изглежда така. След инцидент с автобус тя остава неподвижна от кръста надолу и без някога да може да има деца. Нейният съпруг Диего Ривера описва изкуството на Фрида като „картини, които извеждат на преден план женските издръжливост, сила, реалност, жестокост и страдание… Никога преди това, жена не е поставяла толкова страдание върху платно за рисуване“. А силната и прочута художничка обяснява, че рисува своята реалност. Картините на Фрида Кало изобразяват реалностите през, които преминават жените в живота си – и хубавата, и лоша негова страна.


 

Marie-Curie

 


Мария Кюри

„Сега е времето да разберем повече, за да се страхуваме по-малко.“

Мария Кюри печели две нобелови награди – през 1903 година и отново през 1911 година. И това не означава, че мъжете, с които се състезава са приели победите ѝ на драго сърце. Освен, че води борба с науката и нейните тайни, Мария Кюри води непрестанна битка със сексизма и отхвърлянето от страна на мъжете. И сега не само, че нейните проучвания са останали революционни за химията и медицината, а и нейният непоколебим характер се е превърнал в образец на силната жена, която никога не навежда глава в отрицание на собствените си сили.

Текст: Fashion Inside

Снимки: Press

Вижте още:

ЧОВЕКЪТ, КОЙТО СЪБРА ИЗТОКА И ЗАПАДА В ЕДНО, НА ГРАНИЦИТЕ НА РЕАЛНОТО – ИСЕЙ МИЯКЕ

КАК ЕЛЗА СКИАПАРЕЛИ ПРОМЕНИ СВЕТА НА МОДАТА

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бели boyfriend дънки от SAINT LAURENT

Бели boyfriend дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от ALEXANDER MCQUEEN

Чанта от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бели сникърси от PRADA

Бели сникърси от PRADA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Гривна от розово злато с диаманти от CHOPARD

Гривна от розово злато с диаманти от CHOPARD Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В петък сме бели и добри…може би…

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ