Японец взе архитектурния „Оскар“

x

 

Японският архитект Тойо Ито беше отличен с „Прицкер“ – най-престижната награда за  архитектура. Журито му я връчи за концептуално креативни решения, които сякаш са „извън времето“. 71-годишният Ито е шестият японец, отличен с наградата, наричана още архитектурен „Оскар“. The Pritzker Architecture Prize е учредена през 1979 г. от покойния Джей А. Прицкер и съпругата му Синди с идеята да отличава най-добрите постижения  в света.

 


 

 


 

Тойо Ито е роден през 1941 г. в Кейджо (днешният Сеул). Семейството се мести в Токио, където Ито учи в гимназия, а след това в Токийския университет. През 1965 г. се дипломира, а през 1971 г. основава собственото си архитектурно студио. В над 40- годишната си практика създава библиотеки, къщи, паркове, театри, магазини, офис сгради и павилиони.  Кариерата му започна с проекта  „Бяло U“ от 1976 г. –  къща във формата на буквата U, проектирана за овдовялата му сестра, която искала да живее в сграда, различна от токийските високи блокове. През 2001 е завършен друг шедьовър на Ито –  библиотеката „Медиатека Сендай“ – кубообразна структура с характерни врати, окачени на стоманени тръби. Именно тази сграда е спомената от журито като „флуидна концепция, която не е ограничена от рамките на съвременната архитектура“. „Неговата архитектура вдъхва оптимизъм, лекота и радост и носи усещане едновременно за уникалност и универсалност“, казват  още от журито.

 


 


Ито  не върви по отъпкани пътища и е посветен на търсенето и експеримента, на баланса между физическия и виртуалния свят. Той проявява изключителна чувствителност към пейзажа и духовното измерение на архитектурата, а в същото време проектите му винаги звучат поетично. „Архитект е този, който е способен да превърне дори една столова в малко по-човешко, красиво и комфортно пространство“, казва Ито и добавя, че за него е голяма чест да бъде отличен с тази награда, защото тя признава позицията му да се бори срещу схемите и принципите на модернизма от последните 100 години.

 


 


 

Тойо Ито е автор на проекти за небостъргачи Porta Fira в Барселона, на музея Serpentine Gallery в Лондон, на стадиона в Тайван, на развлекателния комплекс VivoCity в Сингапур и на много други забележителни здания по целия свят. Като повечето големи имена и той има последователи и щедро раздава опита и познанията си, като от неговото архитектурно студио е започнал пътят на много от обещаващите млади японски архитекти.

текст: Антоанета Баева

снимки: БГНЕС, Рress 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бели boyfriend дънки от SAINT LAURENT

Бели boyfriend дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от ALEXANDER MCQUEEN

Чанта от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бели сникърси от PRADA

Бели сникърси от PRADA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Гривна от розово злато с диаманти от CHOPARD

Гривна от розово злато с диаманти от CHOPARD Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В петък сме бели и добри…може би…

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ