Хоакин Финикс – човекът, отвъд костюмите

x

Той има едно от най-трудните имена за изписване, едно от най-разпознаваемите лица и една от най-силните и неподражаеми кариери. Той не се страхува да прави каквото и да е, само за да влезе в роля. За него не е  проблем да отслабне, да напълнее, да завърши курс за пожарникари дори… само за да бъде максимално достоверно това, което представя. Той е Хоакин Финикс и многократно е доказал, че е готов на всичко в името на киното! Днес ви срещаме с него, с човека зад ролите. С мъжа, обличал много костюми, но нито за миг не се отказал да съблече този на ценностите си…


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Joaquin Phoenix (@_joaquinphoenix_) на


Преди и след

Хоакин е роден на 28 октомври 1974 година… Момент, тази история не започва тук, започва много преди тази дата и преди раждането на бъдещия актьор.  Бащата на Хоакин, Джон Ли Ботъм се запознава с майка му Арлин през 1968 г. на автостоп, по пътя за Калифорния. Скоро след това двамата се увличат по християнския култ, известен като „Децата на Бога” и отпътуват за Южна Америка. Заживяват в Пуерто Рико, където се раждат Хоакин и всичките му братя и сестри – Ривър, Рейн, Либерти и Самър (съответно River – река, Rain – дъжд, Liberty – свобода и  Summer – лято). Семейство Ботъм вярва, че е намерило общност, която да споделя техните идеали и ценности, до момента, в който разбират, че са твърде увлечени от култа и решават да прекратят това. Арлин, Джон и петте им деца се качват тайно на товарен кораб и с него стигат до Флорида. Там те започват един напълно нов живот, а след всичко преживяно, както може да предположите – първите години от детството на Хоакин съвсем не са били лишени от емоции.

Нови имена, нов живот

Своето ново начало семейство Ботъм избира да постави и като смени фамилиите на децата си. Хоакин, Ривър, Рейн, Самър и Либерти вече не носят фамилията Ботъм, ами… Финикс. Да, също като митичната птица, възкръсваща от пепелта, защото семейството сравнява напускането на християнската секта именно с издигане от пепелта.

След като Хоакин Ботъм вече е Хоакин Финикс, през 1978 г. той решава, че е дошло време и да не бъде вече Хоакин. Тогава променя името си на Лийф (в буквален превод от англ.ез: leaf – листо), а като причина за това си решение на първо място поставя имената на братята и сестрите си – всички свързани по някакъв начин с природата. Друг повод, който Финикс посочва е, че името му е изключително трудно и никой в Щатите не може да го произнесе правилно. Пък на него му омръзнало да го чува грешно! Лийф Финикс живее със своето ново име малко повече от едно десетилетие и през 1991 година отново го променя на… Хоакин. После слага край на промените… или поне на тези с имената си!

Твърде рано

Едно от събитията, оставили най-силен отпечатък в живота на Хоакин Финикс се случва само няколко дни след 19-тия му рожден ден. В нощта на 31 октомври 1993 година, Ривър – по-големият брат на Хоакин и не по-малко добър и талантлив актьор умира, след прием на свръх доза наркотици. Мястото, където Ривър издъхва е в непосредствена близост до холивудския нощен клуб The Viper Room. Там по същото време са Хоакин и сестра му Рейн. Именно младият Хоакин е този, който подава сигнал до 911, че трябва да се изпрати линейка. Телефонният му призив, обаче в последствие дълго е разпространяван на запис по редица телевизии и радиа. Изключително големият шок от всичко случващо се кара Хоакин Финикс да се оттегли от обществения живот и особено от кариерата си. Година по-късно, благодарение на силната подкрепа на приятелите си, той все пак се завръща в киното.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Joaquin Phoenix (@_joaquinphoenix_) на


Неочаквани таланти

Ако някога сте слушали (а много вероятно е да сте) саундтрака към биографичния филм за Джони Кеш – „Да преминеш границата” (“Walk the Line”, 2005), то вероятно сте останали с усещането, че пее самият Кеш, но това съвсем не е така. Всеки тон е изпят от Хоакин Финикс, който до преди тези записи никога не е пял. Да, никога! Актьорът се е занимавал със свирене на китара, но това да имитира известният баритонен глас е било повече от предизвикателство за него. Е, справил се е зашеметяващо добре… както с всичко друго!

Кино в сърцето

Три години по-късно, през 2008, воден вероятно от новооткрития си талант Хоакин Финикс решава окончателно да постави край на актьорската си кариера и да се отдаде на музикалното поприще. Първите му публични изяви като певец, обаче далеч не са феноменални – тъй като се оказва, че той може да пее добре, но рапира ужасно, а сценичното му поведение, противно на очакванията съвсем не е на ниво и в крайна сметка веднъж дори пада от сцената, по време на свое участие. Защо изобщо е прекъснал актьорската си кариера ще се запитате? Ами всъщност не е. Никога не е! Накрая се оказа, че сърцето на Финикс никога не се е отклонявало от актьорството и цялата история е просто една роля, която се е наложило да изпълнява пред обществото, за да може качествено да изиграе и истинската си роля в (иначе фалшивия) документален филм „Все още съм тук” (2010), режисиран от Кейси Афлек (междувремено зет на Финикс). Добър опит, Хоакин, заблуди ни!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Joaquin Phoenix (@_joaquinphoenix_) на


(с)Мисъл 

Хоакин Финикс очаквано е асоцииран най-вече с ролите си, далеч по-малко известен факт за него, обаче е, че той е веган. При това през почти целия си съзнателен живот. Още в ранното си детство, когато е бил на около тригодишна възраст, актьорът става свидетел на това как рибар, почиства улова си. В резултат на видяното, младият Хоакин повече отказва да вкуси месо под каквато и да е форма, а с течение на времето и всякакви животински продукти. Това не е всичко – освен за храната, той изповядва философията на веганите и по отношение на дрехите, които носи. Очаквано едно от условията, подписвайки договор за някоя роля е дрехите, обувките и аксесоарите, които ще носи, по време на снимки задължително да са изработени от синтетични алтернативи на кожа. И е безкомпромисен в това си изискване!

Без светкавици

Докато това да бъдеш веган съвсем не следва да се нарича странност, това да не искаш да се снимаш с феновете си обаче е наистина странно. Особено, ако питате самите фенове! И все пак – ако някога ви се отдаде възможност да се срещнете с Хоакин Финикс, не очаквайте да станете притежател на селфи с него. Той просто не обича да се снима с феновете си и отклонява всички подобни предложения. Не, съвсем не си мислете, че се превзема и се държи надменно с почитатели си. Напротив – той се радва на всеки, който го познае и поздрави и няма нищо против да си поговори с всеки от феновете си. Просто накрая ще се разделят без снимка, но определено с много неизбледняващи спомени!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Joe Yabuki (@jooeeyabuki) на


Една роля… най-добрата

Добре… ще споменем и Жокера! Наистина няма как да става дума за Хоакин Финикс и да не се спомене Жокера, особено след като 2019-та се очертава като една от най-силните години за актьора, именно заради тази роля. Той, според режисьора Тод Филипс е бил идеален за ролята на архизлодея и комиксов персонаж. И наистина е! Да, ние също си мислехме, че след Хийт Леджър няма друг актьор, който да може да се превърне отново в Жокера по такъв съвършен начин. Винаги ще помним ролята на Леджър! Финикс обаче също скочи достатъчно високо на много вдигнатата летва, при това без да се опитва да бъде като Хийт Леджър. Всъщност без да се опитва да бъде като който и да е от предишните Жокери. Хоакин просто пое голямата отговорност да си сложи короната на Клоуна-принц на престъпленията и да играе роля, която така му приляга. Все пак той има достатъчно голям опит с превъплащаването в хора, които имат проблеми със самоличността си. Почти сме сигурни, че Хоакин Финикс ще получи номинация за Оскар в категория „Най-добра мъжка роля”. И ще бъде заслужено – брилянтен е.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Lara Costantini (@pulplary) на


Хоакин многократно е казвал, че не обича наградите и съвсем не държи на тях. Ние обаче повече от заслужено бихме му присъдили една за най-отдаден актьор. Същата, която публиката му дава след всяка негова завладяваща роля! Оставаме в очакване на следващата ви роля, господин Финикс и знаем, че няма да ни разочаровате…

Текст: Ани Георгиева

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Сако с вълна и каре VERYCHI

Сако с вълна и каре VERYCHI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

ЧАСОВНИК BULOVA 97L172

ЧАСОВНИК BULOVA 97L172 Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Застъпена рокля Emily от еко кожа – Mango

Застъпена рокля Emily от еко кожа – Mango Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Късо сако от туид Happiness İstanbul

Късо сако от туид Happiness İstanbul Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Модата е като яденето, не трябва да се придържате към едно и също меню.

Ако сте пропуснали
Най-четени