Йордан Михалев – най-добрият „Млад дизайнер” в света

x


Един млад дизайнер уверено поема по пътя на модата. Смело се изправя пред света, категорично заявявайки своята гледна точка, пречупена през призмата на цяла една колекция.

Йордан Михалев е на 23 години и живее в морската ни столица Варна. Той е талантливият творец, обявен за ”Млад дизайнер” на международния конкурс Ethno Tendance Fashion Weekend Brussels.

За себе си споделя, че обича да прекарва свободното си време на открито, четейки книга или списание на верандата на някое кафене или на плажа. Обича да снима и да рисува, но, за жалост, на последното отделя все по- малко време.Кога се роди любовта ти към модата?

Любовта ми към модата, предполагам, винаги е била тук, просто може би измеренията са се променили, докато евентуално от мечта не се превърна в цел и посока.Ако трябва да изтъкнеш 3 нейни предимства, които са ти повлияли, кои ще бъдат те? 

Модата има наистина безброй лица. В нея можеш да откриеш от всичко по много. Не съм пресмятал плюсовете и минусите и не знам дали изобщо сама по себе си ми е повлияла в избора на професия. Само едно предимство ми изниква най-ярко в мислите и това е способността на модата да вземе това, което носиш вътре в себе си, и да го изкара навън по най-показния и шумен начин. Това е според мен изкуството на модата – че всеки, без значение от каквито и да е фактори, живее в и с нея.Спечели първото място в категорията „Млад дизайнер” на конкурса Ethno Tendance Fashion Weekend Brussels. Разкажи ни повече за събитието, както и какво е чувството да бъдеш единствен българин, допуснат до участие?

Проектът, който представих на конкурса, беше първата ми самостоятелна колекция, разработих я специално за това събитие. Нямах особено ясна представа къде отивам и какво ще правя там, знаех само, че за отрицателно време трябва да изцедя възможния максимум от себе си. Може би е заради силната емоция от факта, че това беше първото ми самостоятелно ревю, но не помня подробности от самото събитие!!! Беше голямо, беше шумно, имаше интересни хора, но до там! Подробностите изчезнаха. Само емоцията съм запомнил.

Това, че бях най-младият участник и единственият българин там, приемах като плюс от тази гледна точка, че представях нещо, с което журито не се беше сблъсквало преди. Знаех, че за тях аз съм нещо ново и любопитно. Но нищо повече. Осъзнавам, че „ново” не значи непременно „добро”. Въпреки това през цялото време имах добро предчувствие.Какви бяха тоалетите, с които се представи и колко време отне тяхната подготовка?

Подготвих 8 визии, но представих 7. Силуетите бяха модерни, изчистени. Етно елементи съм използвал в декорацията. Изработени бяха изцяло от естествени материи. Опитах се да създам нов и модерен прочит на националния костюм, който да не тежи, да е свеж и актуален. Успях да се мобилизирам и с необходимата помощ да завърша колекцията за малко повече от месец.Какво ще се случи с колекцията победител? Обмисляш ли стартирането на собствен бранд?

Времето ще покаже какво ще се случи с колекцията. А относно собствения бранд – да, това би било чудесно развитие на събитията, но тогава, когато съм готов за отговорността, която носи. Не бързам. Имам нужда да видя и изживея още много неща, да се развия още като дизайнер и като човек, за да може и името ми на етикет да дойде като естествен ход.Ще продължиш ли да търсиш вдъхновение в традиционните мотиви? Би ли ги превърнал в своя запазена марка?

Това е много богата, обширна и опасна тема. За сега я чувствам като нещо, през което вече съм минал, но в бъдеще може да ми хрумнат други начини да я интерпретирам и да се върна към нея.Какво ти предстои?

Следващото ми пътуване ще бъде до Белгия, за да заснемем корица на модно списание с някои тоалети от колекцията. Предстои ми и ревю в Париж, което също е част от наградата ми от ETFWB. Настрани от конкурса, надявам се, че ми предстоят още много колекции, живи идеи, неспиращо вдъхновение и свобода да ги осъществявам.Интервю: Станислава Добрева

Снимки: Jean Tsimangas, Звездица Георгиева, Йордан Михалев

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бански Audrey от Sun Diva

Бански Audrey от Sun Diva Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от SAINT LAURENT

Къси дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Цял бански костюм RITA от Sun Diva

Цял бански костюм RITA от Sun Diva Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Роклята – универсално оръжие и за офис, и за почивка.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ