Кристиан Лубутен: Колкото по-високо, толкова по-добре

x

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christian Louboutin (@louboutinworld)


„Колкото по-високо, толкова по-добре. По-скоро става въпрос за отношение. Високите токчета дават сила на жените по някакъв начин.“ (Кристиан Лубутен)

Кристиан Лубутен е френски дизайнер, чиито високи обувки с лъскави червени подметки оглавяват годишния индекс за статус на луксозни марки на Luxury Institute за три поредни години. На 7 януари Лубутен навършва 60 години – добър повод да разкажем историята на човека зад разпознаваемите червени подметки…


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christian Louboutin (@louboutinworld)


Кристиан Лубутен е роден и израснал в 12-ти район на Париж. Син е на мебелист от Бретан. Като малък той чувства, че е различен от трите си сестри, и решава, че може би е осиновен. Вместо да позволи това да го депресира, Кристиан измисля своя собствена история, пълна с герои от Египет, защото наистина харесва фараоните на Египет. Едва на 51 години Лубутен открива, че баща му наистина е египтянин, с когото майка му е имала тайна връзка.

Лубутен винаги е бил бунтар – три пъти е изключван от училище, след което решава да избяга от къщи на 12-годишна възраст. Майка му му позволява да живее в дома на приятел.

Кристиан Лубутен започва да скицира обувки в ранните си тийнейджърски години. Първата му работа е в известното кабаре Folies Bergère, където помага на артистите зад кулисите.Лубутен казва, че осъзнатата му любов към обувките всъщност започва през 1976 г. с посещение в Musée national des Arts d’Afrique et d’Océanie. Там той вижда табела, която забранява на жените да влизат с високи обувки в музея, защото те повреждат дървения под. Лубутен решава, че ще се противопостави на това и ще създаде нещо, което нарушава правилата и кара жените да се чувстват овластени.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christian Louboutin (@louboutinworld)


„Една жена може да бъде секси, чаровна, остроумна или срамежлива с обувките си.“

След престой в Египет и Индия Лубутен се завръща в Париж през 1981 г. и събира портфолио от изискани високи токчета, които се опитва да продаде на най-добрите модни къщи. Това му осигурява работа за Charles Jourdan. Лубутен се запознава с Роджър Вивие, който твърди, че е проектирал шиповидната пета или стилето. Лубутен стажува известно време в ателието на Вивие и след това се отделя като дизайнер на свободна практика, когато създава обувки за Chanel, Yves Saint Laurent и Maud Frizon.

„Хората казват, че съм кралят на болезнените обувки. Не искам да създавам болезнени обувки, но не е моя работа да създавам нещо удобно. Опитвам се да направя високите токчета възможно най-удобни, но мой приоритет са дизайнът, красотата и сексапилът. Не съм против него, но комфортът не ми е фокус.“


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christian Louboutin (@louboutinworld)


Със средства, осигурени му от двама поддръжници, Лубутен отваря свой собствен салон в Париж през 1981 г., като първият му клиент е принцеса Каролина от Монако. Това е истински късмет за него, защото тя прави комплимент на магазина му в деня, в който моден журналист присъства там. Ревюто на журналиста със споменаване на името на принцеса Каролина е огромен тласък за репутацията на Лубутен.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christian Louboutin (@louboutinworld)


Лубутен връща високите обувки на мода – неговите токчета с шипове достигат 12 см. Целта му е да направи така, че женските крака да изглеждат секси и възможно най-дълги. Въпреки че създава и обувки с по-нисък ток, неговият хит е елегантен вечерен дизайн с кристали, пера и панделки.

„Обувката не е само дизайн, тя е част от езика на тялото ви, от начина, по който ходите. Начинът, по който ще се движите, до голяма степен се диктува от обувките ви.“

Но Лубутен не е доволен – дизайнерът започва да усеща, че нещо сякаш липсва; всичко му се струва вече скучно. И един ден взима червения лак за нокти на асистентката си и започва да лакира подметките на готовите обувки. Така се появяват култовите червени подметки Christian Louboutin.Освен множеството знаменитости, които са купували обувките му – Даян фон Фюрстенбург, Джоан Колинс, Тина Търнър, Дженифър Лопес, Сара Джесика Паркър, Джесика Частейн, Риана, Лили Колинс, може би най-големият клиент на Лубутен е американската писателка Даниел Стийл. Твърди се, че тя притежава около 6000 чифта Christian Louboutin.

„Жената носи дрехите си. Но обувката носи жената.“


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amber Flatt (@ambermarie_xxx)


Текст: Десислава Найденова

Снимки: Getty/Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

На ръба на уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени