Кристиан Лубутен: Колкото по-високо, толкова по-добре

x

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christian Louboutin (@louboutinworld)


„Колкото по-високо, толкова по-добре. По-скоро става въпрос за отношение. Високите токчета дават сила на жените по някакъв начин.“ (Кристиан Лубутен)

Кристиан Лубутен е френски дизайнер, чиито високи обувки с лъскави червени подметки оглавяват годишния индекс за статус на луксозни марки на Luxury Institute за три поредни години. На 7 януари Лубутен навършва 60 години – добър повод да разкажем историята на човека зад разпознаваемите червени подметки…


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christian Louboutin (@louboutinworld)


Кристиан Лубутен е роден и израснал в 12-ти район на Париж. Син е на мебелист от Бретан. Като малък той чувства, че е различен от трите си сестри, и решава, че може би е осиновен. Вместо да позволи това да го депресира, Кристиан измисля своя собствена история, пълна с герои от Египет, защото наистина харесва фараоните на Египет. Едва на 51 години Лубутен открива, че баща му наистина е египтянин, с когото майка му е имала тайна връзка.

Лубутен винаги е бил бунтар – три пъти е изключван от училище, след което решава да избяга от къщи на 12-годишна възраст. Майка му му позволява да живее в дома на приятел.

Кристиан Лубутен започва да скицира обувки в ранните си тийнейджърски години. Първата му работа е в известното кабаре Folies Bergère, където помага на артистите зад кулисите.Лубутен казва, че осъзнатата му любов към обувките всъщност започва през 1976 г. с посещение в Musée national des Arts d’Afrique et d’Océanie. Там той вижда табела, която забранява на жените да влизат с високи обувки в музея, защото те повреждат дървения под. Лубутен решава, че ще се противопостави на това и ще създаде нещо, което нарушава правилата и кара жените да се чувстват овластени.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christian Louboutin (@louboutinworld)


„Една жена може да бъде секси, чаровна, остроумна или срамежлива с обувките си.“

След престой в Египет и Индия Лубутен се завръща в Париж през 1981 г. и събира портфолио от изискани високи токчета, които се опитва да продаде на най-добрите модни къщи. Това му осигурява работа за Charles Jourdan. Лубутен се запознава с Роджър Вивие, който твърди, че е проектирал шиповидната пета или стилето. Лубутен стажува известно време в ателието на Вивие и след това се отделя като дизайнер на свободна практика, когато създава обувки за Chanel, Yves Saint Laurent и Maud Frizon.

„Хората казват, че съм кралят на болезнените обувки. Не искам да създавам болезнени обувки, но не е моя работа да създавам нещо удобно. Опитвам се да направя високите токчета възможно най-удобни, но мой приоритет са дизайнът, красотата и сексапилът. Не съм против него, но комфортът не ми е фокус.“


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christian Louboutin (@louboutinworld)


Със средства, осигурени му от двама поддръжници, Лубутен отваря свой собствен салон в Париж през 1981 г., като първият му клиент е принцеса Каролина от Монако. Това е истински късмет за него, защото тя прави комплимент на магазина му в деня, в който моден журналист присъства там. Ревюто на журналиста със споменаване на името на принцеса Каролина е огромен тласък за репутацията на Лубутен.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Christian Louboutin (@louboutinworld)


Лубутен връща високите обувки на мода – неговите токчета с шипове достигат 12 см. Целта му е да направи така, че женските крака да изглеждат секси и възможно най-дълги. Въпреки че създава и обувки с по-нисък ток, неговият хит е елегантен вечерен дизайн с кристали, пера и панделки.

„Обувката не е само дизайн, тя е част от езика на тялото ви, от начина, по който ходите. Начинът, по който ще се движите, до голяма степен се диктува от обувките ви.“

Но Лубутен не е доволен – дизайнерът започва да усеща, че нещо сякаш липсва; всичко му се струва вече скучно. И един ден взима червения лак за нокти на асистентката си и започва да лакира подметките на готовите обувки. Така се появяват култовите червени подметки Christian Louboutin.Освен множеството знаменитости, които са купували обувките му – Даян фон Фюрстенбург, Джоан Колинс, Тина Търнър, Дженифър Лопес, Сара Джесика Паркър, Джесика Частейн, Риана, Лили Колинс, може би най-големият клиент на Лубутен е американската писателка Даниел Стийл. Твърди се, че тя притежава около 6000 чифта Christian Louboutin.

„Жената носи дрехите си. Но обувката носи жената.“


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amber Flatt (@ambermarie_xxx)


Текст: Десислава Найденова

Снимки: Getty/Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Кожена чанта Le Grand Chiquito – JACQUEMUS

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Зимни вибрации за улични кралици.

Ако сте пропуснали
Най-четени