Пат Макграт – талант в цветове и форми

x

 


Всеки, който се интересува от изкуството на грима, едва ли е подминал без внимание таланта на един от най-известните модни визажисти – Пат Макграт. На тях ще припомним нейната история, а на всички останали, ще покажем, че когато човек носи неповторима дарба, съдбата го изтласква към върха.

Макграт израства с любовта към модата, вдъхновена от майка си Джен. Тя разпалва страстта на дъщеря си, докато заедно гледат стари филми и след това пресъздават върху себе си любимите образи – включително с грима.


 


Пат Макграт, както и повечето гримьори по това време нямат професионално образование в областта на макиажа. Самата тя завършва колеж в родния си град, във факултет по изкуствата.

Любовта към модата я прави известна още, когато 18-годишна заминава за Лондон и почти веднага е забелязана от стилиста Ким Боуен, който я кани за снимки в списание The Face.

Невероятните цветови съчетания, които Пат сътворява, изстрелва модното списание i-D сред големите в индустрията в началото на 90-те. Няколко години по-късно става бюти директор в изданието и продължава да е на тази позиция и досега.

Списъкът с известни дизайнери и фотографи, с които през годините си сътрудничи е повече от впечатляващ. Още когато е на 29 години, тя работи в сътрудничество с Армани по създаването на нова козметична линия. А фотографии с нейни образи се публикуват на страниците на Vouge, Vanity Fair, W, Harper’s Bazaar.


 


Неповторимият почерк на Пат Макграт се крие в няколко елемента, които правят почерка й ярък и лесно разпознаваем. Тя винаги залага на невероятното съчетание на цветове в образа и използва силно отличаващи се и изпъкващи текстури.

Талантливият гримьор не се притеснява да работи с пръсти, което създава особена магия, ако я наблюдавате отстрани, твърдят очевидци на процеса. Пат използва за палитра на продуктите собствените си ръце.


 


Освен, че продължава работа като бюти и творчески директор на списанието i-D, тя заема сходна позиция и в компанията Procter and Gamble.

Сред най-успешните сътрудничества на Пат Макграт е това със Стивън Майзел. Началото на тяхното познанство е през 1996 г. и с течение на времето Майзел предпочита единствено екипната работа с Пат.

През 2014 г. талантът на Макграт получава още едно височайше признание. Удостоена е с Ордена на Британската империя от кралица Елизабет II.


 


Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Press

Вижте още:

Диляна Флорентин: За фотографията, наградата „Златна игла“ и модата като част от живота ѝ

Една съвременна саудитска принцеса – Дина Абдулазиз ал Сауд

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Слънчеви очила от FENDI

Слънчеви очила от FENDI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля от SELF-PORTRAIT

Рокля от SELF-PORTRAIT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дънки с висока талия от SAINT LAURENT

Дънки с висока талия от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Блуза от Erdem

Блуза от Erdem Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Ciao, понеделник! Готови сме за модни приключния!

Ако сте пропуснали
Най-четени