Prototype 23. Когато модната мечта на две български момичета става реалност

x


 

Всеки път, когато откриваме талантливи млади хора, които са решили да се занимават с моден дизайн в България, се питаме дали тази среда е достатъчна, дали има почва у нас за това, дали ще им стигне смелостта да продължат? Отговорите на тези и още въпроси, при това много категорично, ни дават Тони и Стаси – момичетата, които стоят зад модния лейбъл Prototype 23. Те работят заедно от две години, след като завършват специалност Мода в НБУ, а днес вече имат реализирани проекти и нови мечти. Кои са Стаси и Тони всъщност и каква е модната им гледна точка, вижте сами.

 


 

 


 

Кои са Тони и Стаси? Разкажете ни накратко как започна всичко и откъде идва името на марката? Каква е историята на Prototype 23?

Тони

Тони и Стаси са две приятелки, които още от гимназията споделят една компания и една мечта. Бяхме съученички в ПГО Мария Луиза, след това заедно учихме Мода в НБУ и някак естествено се събрахме да работим върху общия си устрем – да практикуваме професията си на модни дизайнери с достоинство и така, както ние разбираме нещата. Името е комбинация от имената на марките, които трябваше да си измислим за дипломните колекции. Те пък супер лесно се съчетаха!

Стаси

Изумително е как през ученическите и студентските години се развививахме привидно самостоятелно, но винаги някой изпит, курс или друга случайна ситуация, ни събираше и ето: сега се събрахме за постоянно в Prototype 23 .

 


 

 


 

Казахте ни, че новата линия дрехи е създадена под звуците на музиката, като сте добавили още нещо. Какво е то и каква всъщност е историята на новата мини колекция на Prototype 23 Fashion Creative Crew?

„Have you ever really loved a woman“ е мини колекция, вдъхновена от класическата женственост на 90-те години, която преведохме на визуалния език на съвременността. Опитахме се да уловим усещането за жена, онази нежност, изкусителност и чувственост, възпяти в баладите на Браян Адамс, Ричард Маркс, Марк Антъни. Запитахме се какво бихме взаимствали и какво бихме осъвременили. Жената от лиричните текстове е чувствена и истинска, но в съвременността ѝ трябват категоричност и решителност. Това е причината в нашата мини колекция да се забележи еволюция в моделите от романтичност към строгост.

 


 

 


 

Коя е любимата ви дреха от последната колекция и коя известна личност бихте искали да видите облечена с нея?

Стаси

Аз бих облякла една моя любима скандинавска певица Greta Svabo Bech в черно-бежовата рокля с неопренените панели в предната част.

Тони

Червената строга рокля би подчертала характера на Ема Уотсън, а нежната, но меланхолична черна рокля с композиция от ленти би паснала идеално на Лорде.

 


 

 


 

Напоследък все повече хора първо поглеждат етикета на дрехата – не този с цената, а този с материала, от който е създадена. Вие с какви материали предпочитате да работите? От какво е създадена най-новата ви модна линия?

Стаси

Смелите комбинации придават едно особено усещане за различност, уникалност, лично внимание не само на дрехата, но и на притежателя ѝ. Тънка е границата обаче между креативно съвременно съчетаване и подбор на материи, и лош вкус. Ние наистина отделяме специално внимание на избора на материи и миксирането им. Прекарваме часове и дни в събиране на мостри за дадена дреха, преди да изберем окончателно… Освен това всяка материя се обработва с различна технология и често експериментите с комбинациите ни провокират да измислим правилната технология, която не е описана в учебниците… Фактът, че клиентите започват все повече да се интересуват от материите, може само да ни радва и не без значение е това, че една от основните разлики между бързата и бавната мода е качеството и произходът на платовете.

Тони

Много уважаваме естествените материи, особено вълната и коприната, но често ги комбинираме с неочаквани неща като полиестерна мрежа, неопрен, еко кожа, полиамидно трико – материали, които предполагат различно поведение и свойства. Смелото миксиране на материи носи съвременност на дрехата. Прави я вълнуваща.

 


 

 


 

Мислите ли, че работата ви преминава през определена творческа еволюция? И в тази връзка, кое е различното нещо, което сте вложили в създаването на новите си предложения?

Работата ни непрекъснато преминава през различни етапи. Понякога поемаме предизвикателства, за които не сме готови, грешим и се опитваме да се учим от несполуките си. Всяка от нас еволюира по интересен начин и за почти две години успяхме да балансираме различията си, така че всяка да вземе от другата това, което в работата ѝ е липсвало и междувременно да даде това, което не достига на отсрещната страна. Работата ни е толкова динамична, че ние непрекъснато сме нагоре и надолу – понякога ни е страх от новите предизвикателства, понякога се втурваме с главата напред и чувстваме, че ще се справим. Целим се към устойчив напредък, не гоним някакви свръхамбиции за блясък и слава, искаме да се развием бавно и постепенно, да усъвършенстваме и ъпдейтваме постоянно себе си, уменията си, знанията си и да променяме нагласите към модата на тези, които са готови за това.

 


 

 


 

Какво ви отличава от останалите български дизайнери и къде се корени уникалността на Prototype 23?

През последните години, за щастие, много наши талантливи колеги се изявяват и създават качествена и стойностна мода. В това отношение можем да кажем, че те, както и ние, искаме да променим, обогатим, усъвременим мисленето на българите по отношение на стила. Искаме да виждаме повече хора, които заявяват себе си чрез начина си на обличане.

Но това, което ни отличава (освен, че сме две), е фактът, че ние работим както за собствени колекции, така и за други брандове, като се съобразяваме с техните изисквания. Колаборираме се с тях, като вникваме в тяхната бранд идентичност и философия. Проектите за външни брандове, фабрики и частни клиенти понякога ни сблъскват толкова силно със собствените ни възможности и граници, че порастваме психически след всяка изпълнена задача. Когато създаваш за себе си, се стараеш толкова, колкото са възможностите, които ти познаваш в себе си. Но работейки за клиент с високи изисквания и друг ритъм на работа, преоткриваш уменията си и разбира се, си много по-критичен към грешките си и постоянно се  стараеш да ги поправиш. Така неусетно се усъвършенстваш.

 


 

 


 

Какъв е прототипът на жената, която искате да носи вашите най-нови произведения?

Тони

Носи в себе си рафинирана естетика. Осъзнава красотата, нежността и силата си и иска да ги подчертае.

Стаси

Нашата жена е смела, излъчва жизненост и енергия, заразява с чара си, провокира околните и буди респект. Изисква внимание и знае как да го получи.

Къде можем да открием нещата, които създавате, за да си купим и ние нещо с етикет Prototype 23?

Тони

Работим с няколко магазинчета за български дизайнерски дрехи като Muse Shop, „Фабрика“ на „Цар Освободител“, Zip Studio и разбира се, имаме удоволствието да участваме в специалните дизайнерски събития на „Иван Асен“ 22.

Стаси

Освен това можем да се срещнем в студиото ни и да обменим идеи с клиенти, които желаят да ни се доверят.

 


 

 


 

Само дамски колекции ли създавате и какви бъдещи планове имате за развитието на марката?

Тони

За сега разработваме само дамски дрехи. Имаме го предвид, но все още не е поставено в графика.

Стаси

Всъщност дори сме получавали коментари от мъже, че дадени горни дрехи биха изглеждали много добре и в мъжки варианти, така че наистина сме се замисляли за мъжка мода, но това е много сериозна и почти непозната за нас крачка, която заслужава специално внимание. Ще споделим веднага, щом решим да я предприемем.

Как бихте описали Prototype 23 само с две или три думи?

Тони

Професионализъм, креативност и адекватност.

Стаси

Внимание, креативност, съвременност.

За интервюто: Стефи Стоева

Снимки: Атакан Узун

Модели:  Inter Model`s – Дени и Криси

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Жилетка от BURBERRY

Жилетка от BURBERRY Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди пола от BALMAIN

Миди пола от BALMAIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от VERONICA BEARD

Сако от VERONICA BEARD Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Яке от POLO RALPH LAUREN

Яке от POLO RALPH LAUREN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Кадифена елегантност от Мег Раян.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ