Владимир Каралеев: Етиката в производството е най-важният тренд!

x


Владимир Каралеев е модната връзка между България и Германия. Можем да го определим и като „голямото ново откритие на Берлинската модна седмица”, нищо, че цитатът в оригинал принадлежи на списание Vogue. С днешна дата присъствието на твореца на най-голямото модно събитие съвсем не е ново, а абсолютно задължително. С всяка следваща година той съумява да представи концепции, които печелят положителното внимание на критиците. Успяхме да се свържем с него и да си поговорим повече за света на модата, който се простира извън познатите ни граници.

Кога се роди Vladimir Karaleev и успешна ли беше стратегията да кръстиш марката на себе си?

В началото на 2009. Преди да избера име на своята марка, наистина имаше колебания, но всяко „измислено” име след време звучеше или странно или някак свързано с определен период от време или настроение. Името остава винаги моето име, то не би ми омръзнало. Сега намирам това за най-естествения избор.


Есен-Зима 2014/2015


С какво Берлин се отличава на световната модна сцена?

Всяка година от Берлин излизат страшно много креативни млади марки, понеже градът позволява това развитие в креативната сфера. Концептът на младите лейбъли е по-скоро визуален, отколкото комерсиален, това прави Берлин интересен и самостоятелен…

Как изглежда жената на Vladimir Karaleev?

Честно казано, нямам точна идея как една жена изглежда, защото когато създаваме една колекция, тя се състои от различни единици. Искам да кажа, че по-скоро ме вълнува композицията и техническото изпълнение на една дреха. Не мога точно да определя как изглежда един тип жена, понеже наистина забелязвам, че на различните континенти хората, които носят моите дрехи, изглеждат по коренно различен начин. Това доказва, че всеки интерпретира модата по различен начин!


Есен-Зима 2014/2015


Преди време The Guardian те определиха като дизайнера, който може да върне Германия на световната модна сцена. Как би коментирал това изказване?

Беше много забавно. Защото понякога си задавам въпроса за идентичността и колко е важна тя. По света ме възприемат като част от Берлин, което наистина ме ласкае, тук прекарах най-творческата част от живота си и някак си естесвено се оказа да съм част от немския отбор.

Всяка година си част от Седмицата на модата в Берлин. Какви бяха отзивите от последното ти представяне?

Всички бяха доста позитивни. Много дъло работихме над колекцията Лято 2015, също така работихме с нов стилист, който „бутна” нещата в една друга посока, която много ми хареса, но подобни начинания винаги са рисковани, затова се радвам, че и този експеримент премина прекрасно!


Есен-Зима 2014/2015


А какво готвиш за следващото такова?

Всичко още е в начална фаза, в главата си имам няколко нови идеи, но когато започне работният процес, когато се докоснеш физически до материите, нещата винаги се обръщат, поемат в съвсем нова посока, но това е най-интересното в целия този процес.

Кои са есенните и зимни трендове, на които трябва да обърнем внимание през идните прохладни сезони?

Тъй като от няколко години модата доби колосални измерения и се демократизира тотално, не мисля, че вече има нещо като единна тенденция. Всеки пазар, всеки град дори, има собствена интерпретация на определен тренд (или нещо, което е набедено за тренд), но определено не съм привърженик на сляпо робуване на трендове. Аз лично избирам да нося дрехи, които са качествено произведени, в условия, в които не страдат хора в процеса на производството им. Би трябвало това да е по-важният тренд, етиката в производството. Защото малко хора си задават въпроса защо дрехите от големите вериги са толкова евтини…


Пролет-Лято 2015


А кои са вечните модни класики, на които можем да разчитаме и този сезон, отново и отново?

Джинси, обикновенни бели тениски, кашмирени пуловери… това са нещата, които никога няма да излязат от мода.

Имаш ли наблюдения върху модната индустрия в България? А мнение?

Малки наблюдения. Виждам, че има желание и доста успешни опити, които трябва да се подкрепят и окуражават!


Пролет-Лято 2015


Какво не ти достигаше у нас, когато замина?

Нямаше достатъчно разбиране и публика, като цяло. Нещата се случваха толкова бавно, а и хората приемат нетрадиционното с неразбирание и нежелание, това е може би част от миналото ни.

Има ли реален отговор зад клиширания въпрос „Какво те вдъхновява”?

Наистина няма! Вдъхновението се ражда в работния процес. Предполагам, провокирано от различни наблюдения, които човек прави непрекъснато. Аз се интересувам например от архитектура, музика, изкуство. Това са неща, които влияят на моето възприятие и то се отразява в моята работа.

Какво да очакваме от теб в най-скорошен план?

Нова колекция през януари.


Пролет-Лято 2015


Интервю: Станислава Добрева

Снимки:

SS15: Stefan Kraul

AW14/15: Stefan Kraul

Portrait: Dirk Merten

Вижте още:

Запознайте се с КАНДИС на YVAILO! Тя е секси, дръзка, от миналото и от днес

Вера Йорданова: когато моделството и кулинарията се сливат в едно цяло

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Ниски обувки от SAINT LAURENT

Ниски обувки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от букле от BALMAIN

Сако от букле от BALMAIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от BALMAIN

Пуловер от BALMAIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Черно поло от SAINT LAURENT

Черно поло от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Сивото е секси, нали?

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ