Ralph Lauren – модната империя на един (не)обикновен продавач на вратовръзки

x

item0.rendition.slideshow.ralph-lauren-01-portrait

 


Ралф Лорън е един от онези възродители на американската мода, които ръководят компании за милиони долари – модни империи, които формират голямата картина на световните тенденции и променят разбиранията ни за стил и за това какво е съвременната мода всъщност. Такова влияние обаче се постига трудно, макар на хартия да не изглежда така. Необходими са качества като бизнес усет, непримирение със статуквото, търсене на иновативни решения, отдаденост на работата и може би образование в съответната сфера. Последното не е задължително, разбира се.


 

Ralph-lauren-grey-suit-suited-port

 


Ралф Лорън е роден през 1939 година в Ню Йорк. Рожденото му име е Ралф Лифшниц. Променя фамилията си на 16 години. Записва се да учи бизнес, но след две години се отказва и постъпва в американската армия. Скоро след това започва да върви пътя към професията на дизайнер.


 

Ralph-Lauren-Iconic-Ad-Campaigns

 


Първият досег със света на модата се случва, когато Ралф започва работа като продавач на вратовръзки. През 1966 година той решава, че иска да създаде своя линия, вдъхновена от европейския стил. Компанията, за която той работи обаче отхвърля това предложение, той като идеята не им се струва достатъчно доходоносна. Той напуска и започва да шие вратовръзки сам. Продава ги на малки магазини в Ню Йорк, докато един ден не получава поръчка от известния магазин Neiman Marcus за 1200 бройки.


 

OD-AG544_ralphc_G_20110506020004

 


През 1967 година нюйоркския производител Norman Hilton помага на Ралф Лорън да отвори собствен магазин и да продава вратовръзки, чиято марка е „Polo”. Четири години по-късно той открива втори магазин в Бевърли Хилс. Дизайнерът започва да създава мъжка линия дрехи, а през 1970 година стартира и дамска линия с отличителни андрогинни визии. Тогава се появявя и първото лого на марката. Следват откриване на множество ботици и абсолютен успех, зад който и до ден днешен стои името Ralph Lauren.


 

l-art-de-l-automobile

 


Американският дизайнер освен всичко е и известен филантроп. Пътят му към мултимилионната империя, която е създал, е осеян и с много отдаденост на благотворителност. През 1987 година той е диагностициран с доброкачествен тумор на мозъка, който успешно е отстранен до пълното възстановяване на Лорън. По-късно той съосновава център за изследване на рака на гърдата в университета в Джорджтаун. Корпорацията на Ралф Лорън подпомага дейността на много организации, занимаващи се с борба с рака на гърдата и други.


 

 


Понастоящем империята му се оценява на 7 милиарда долара. Има три деца от съпругата си Ricky Anne Loew-Beer, за която се жени през 1964 година. Ралф Лорън има огромна колекция от ретро и съвременни автомобили, които са предавани на музеи, пожелали да ги включат във временните си експозиции. Още от съвременния и неотразим Ралф Лорън очакваме през септември, когато в Ню Йорк той ще покаже новата си колекция пролет-лято 2016 заедно с другите американски дизайнери, чиято работа и история следим със същото любопитство.


 

ralph-lauren-has-one-of-the-worlds-best-car-collections--here-are-his-personal-favorites

 


Текст: Стефи Стоева

Снимки: Press

Вижте още:

ЧОВЕКЪТ, КОЙТО СЪБРА ИЗТОКА И ЗАПАДА В ЕДНО, НА ГРАНИЦИТЕ НА РЕАЛНОТО – ИСЕЙ МИЯКЕ

ОТ ПОЛ НЮМАН ДО ДЖАК НИКЪЛСЪН: МЪЖЕТЕ, КОИТО „СЪЗДАДОХА“ ХОЛИВУД

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В петък заложете на удобството.

Ако сте пропуснали
Най-четени