„Талантът сам по себе си не е достатъчен.“ Милко Бояров: българинът, който създава бижута извън контекста

x


Да отраснеш в София, да решиш, че искаш да се занимаваш с изкуство и изведнъж да започнеш да „надничаш“ в бъдещето, създавайки бижута – тази странна „еволюция“ накратко описва творческия път на Милко Бояров. Той е един от онези млади българи, чиито имена се чуват по целия свят, а нещата, които прави, ни накараха за кратко да забравим да си поемем дъх. Това бижута ли са? Разбира се! Благодарение на  допломната му колекция „Be Visible” от 2012 година, името на Милко достига до Vogue и италианското издание на ELLE. Следват много изложби, работил е със Swarovski и е печелил първо място в престижния конкурс International Talent Support в раздел „Бижута“ със серията „Infinity”. В момента Милко е в Цюрих и му е отредена важната задача да създава колекция часовници и бижута за известна швейцарска марка.Начинът, по който той вижда и си представя дамските бижута, е крайно алтернативен и крайно интересен. Те са продукт на талант, фантазия, труд, безсънни нощи. Нека споменем, че в момента Милко е само на 24 години, продължава да прави бижута извън познатите ни концепции и успешно развива своя талант извън граница. Ето още няколко подробности, които ни разказа самият той за себе си и работата си.Нека в началото на нашето интервю те попитаме за твоето голямо начало. Кога разбра, че искаш да правиш бижута?

Учих в училище за приложни изкуства и първият ми сблъсък с бижутата беше тогава. Много ми хареса и после продължих да се занимавам с това.

Знаем, че в момента създаваш колекция бижута и часовници в Цюрих. Коя е най-интересната част от работата ти там? Какво да очакваме от Милко Бояров догодина?

Самият процес на работа е доста различен от това, което съм правил преди и възможността да съм част от създаването на новите колекции ме кара да се чувствам щастлив.Коя е стъпката, която един българин трябва да направи, за да „проходи” в чужбина? Има ли някаква тайна в постигането на такъв успех зад граница?

Според мен тайни няма. Стига човек да е целеустремен и да преследва мечтите си, няма какво да го спре. Зад всеки успех обаче стоят много безсънни нощи и стабилно количество труд. Също така смятам, че талантът сам по себе си не е достатъчен. Трябва да си много комуникативен и много добре да знаеш какво искаш да постигнеш.

Ако от утре трябва да правиш не бижута, а нещо коренно различно, какво ще бъде то?

Мисля, че ще се занимавам с театър. Обожавам театъра и бих се занимавал със сценография или нещо подобно.Кои са трите бижута, които една жена трябва да притежава на всяка цена?

Зависи от бюджета, който има.

Коя известна личност би искал да виждаш да носи твоите произведения най-често? Би ли желал български звезди да носят твои неща и изобщо целиш ли се в българския пазар?

Харесвам Sky Ferreira и Die Antwoord, и бих бил горд, ако те харесват нещата, които правя. До преди няколко месеца работех предимно в България, както и част от клиентите ми бяха популярни личности.Вероятно си посетил много страни до този момент. Смяташ ли, че българките наистина са най-красивите жени на света?

Мисля, че жените на Балканите като цяло са доста привлекателни.

А според теб достатъчно дръзки ли са жените в България по отношение на модата? Ако можеше да дадеш на всички тях един съвет, какъв би бил той?

За дръзки не знам, а що се отнася до съвет, бих препоръчал да носят дрехите, в които се чувстват добре.Какво „казват” твоите бижута, носят ли послания и какъв е профилът на жената, която искаш да пренася посланието на Милко Бояров?

Когато правя дадено бижу, никога не мисля за конкретен тип жена. Щастлив съм, когато видя бижутата си върху непознати жени, които имат свое виждане за нещата.Работил си със Swarovski, с младата и успешна дизайнерка Франческа Марота в Лондон, а дипломната ти колекция “Be Visible” направи истински фурор и в чужбина. Как виждаш живота си и бъдещето на творческата си работа след престоя в Цюрих?

Бих пътувал и работил за различни компании в Европа и не само. Имам вариант да завърша образованието си в Лондон, но за сега не съм взел конкретно решение.Интервю: Стефи Стоева

Снимки: Златимир Араклиев 

Вижте още:

Вера Йорданова: когато моделството и кулинарията се сливат в едно цяло

Alek Sandar: За модата, музиката и живота между 3 култури

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Пуловер с къс ръкав от Valentino

Пуловер с къс ръкав от Valentino Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от VALENTINO

Чанта от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Еспадрили от VALENTINO

Еспадрили от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля с английска бродерия от VALENTINO

Рокля с английска бродерия от VALENTINO Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Поиграйте със слънчевите лъчи и нюанси…

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ