„Възкресителят” на Lanvin Албер Елбаз

x


Едва ли има холивудско парти, на което да не е поканен Албер Елбаз. Любимецът на Натали Портман, Кейт Мос и още куп знаменитости с право е наричан „ възкресителят” на модна къща Lanvin, основана през далечната 1890 г. От Жан Ланвен. След кризисни години, брандът се възроди от пепелта и сега е в листата на световните топ марки, благодарение на своя креативен директор с причудлив личен стил.
Роден е в еврейско семейство в Мароко през 1961 година. Когато навършва 10 години, заедно със семейството си заминава за Израел. Веднага след военната си служба започва модното си образование в известно училище за мода и текстил. Въпреки настояването на родителите му да стане лекар, той не смирява модния си порив и на 25-годишна възраст заминава за Ню Йорк, където реализира детската си мечта – да създава дрехи.
През 1989 година стартира кариерата си в модата като асистент на американския дизайнер Джерфри Бийн. През 1997 година започва работа като дизайнер на Guy Laroche. Година по-късно става дизайнер на прет-а порте линията на Yves Saint Laurent Rive Gauche. От 1999 година до 2001 година работи за италианската дизайнерка Криция, а в момента, в който сътрудничеството им приключва, Албер Елбаз се превръща в креативен директор на Lanvin.
Асоциацията на американските модни дизайнери го обявява за най-добър чуждестранен дизайнер през 2005 година. С това той става третият дизайнер, удостоен с ордена на Рицаря на Почетния легион.
Гениалността му прозира зад външността му, често определяна като комична. Модните шедьоври на „симпатичния пингвин” се отличават с брилянтна кройка и съблазнителност, подписани категорично от майсторския размах на гения.
Негови чести вдъхновения през годините са африканския стил, милитъри, рок епохата. В модния бранш го определят като един от най-скъпо платените модни дизайнери в света.

Текст: Даниела Симеонова

Снимки: Press

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Слънчеви очила от FENDI

Слънчеви очила от FENDI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля от SELF-PORTRAIT

Рокля от SELF-PORTRAIT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дънки с висока талия от SAINT LAURENT

Дънки с висока талия от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Блуза от Erdem

Блуза от Erdem Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Ciao, понеделник! Готови сме за модни приключния!

Ако сте пропуснали
Най-четени