Днес в Деня на модната революция питаме: Кой направи дрехите ми?

x

На 24 април точно преди две години се случи трагедията в Рана Плаза –  срути се текстилен завод в Бангладеш, който погуби живота на 1133 души, а 2500 бяха ранени. Фабриката произвеждаше дрехи за много познати брандове, а до ден днешен жертвите и техните семейства не са получили никакви компенсации.

Затова, днес – отново на 24 април, Денят на модната революция ще поиска от световните модни марки да покажат, че са отговорни пред своите клиенти и пред хората, които работят за тях като им създадат сигурни условия на труд и справедливо заплащане.

 


 

 

 

 


 

И тази година хиляди заинтересовани активисти, клиенти и дизайнери от цял свят в 68 държави ще попитаме Кой направи дрехите ми? #койнаправидрехитеми? #‎whomademyclothes? Целта на организаторите е да се привлече внимание към цялостната верига на производство в модната индустрия – от фермерите до работниците във фабриките и след това до достaвчиците и клиентите.

Всички участници в тази кампания на този ден ще ползват социалните медии, за да изпратят снимка на етикета си с въпрос към марката #койнаправидрехитеми? #‎whomademyclothes? и ще споделят отговорите, които получат. Десетки хиляди се включиха миналата година, а тази се очаква да се включат още повече хора.

 


 

 

 

 


 

В България шивашката индустрия формира голяма част от износа, но тя е и най-ниско платената (210 евро максимално заплащане за 2013 г.), а средните заплати са равни или дори по-ниски от тези в Китай и Малайзия (175 и 196 евро съответно). Легално работещите в сектора у нас наброяват около 100 000 души, а други 50 000 работят без трудови договори или са на граждански такива. Много от тях не получават социални или здравни осигуровки. Условията на труд в много от фабриките не отговарят на стандартите за сигурност. Посочените данни са извлечени от изследване на Кампания за чисти дрехи за условията на труд в шивашката индустрия в Източна Европа, правено през 2013 година.

Ива Александрова – координатор на кампанията за България отбелязва: “Същевременно шивашката индустрия има възможност да създаде работни места и да помогне за справянето с бедността в райони, в които това е единствения поминък.” Кампанията ще обърне внимание и на български дизайнери и марки, които вече показват пътя към една красива и устойчива мода. Чрез внимателния подбор и процес на работа, те вече съдават по-добро бъдеще.

Присъединете се към Деня на модната революция като изпратите днес снимка на дрехата си с въпрос към марката: Кой направи дрехите ми?  #‎whomademyclothes?

Текст: Fashion Revolution/ Fashion Inside

Снимки: Press Fashion Revolution

Вижте още: 

Prototype 23. Когато модната мечта на две български момичета става реалност

Бетина Венкова, която среща дамските коси със своите красиви бижута

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В понеделник правим магия за лято.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ