4 тенденции, които ще запазим и през 2024

x

2023 бе година, изпълнена със запомнящи се модни моменти. Известни личности само по бельо на червения килим, онова крещящо Барби розово и безброй опити да измислим ново име за избора да се обличаме само в бежово… 

Когато всички правят равносметки за изминалите 365 дни, смятаме, че е редно и ние да дадем своя принос в модно отношение. 

Да повтаряме неща, за които вече сме ви разказвали обаче е абсолютно безсмислено. Трендовете идват и си отиват, някои от тях вече са дълбоко в гардероба и вероятно няма да ги облечете отново, а новите тенденции се задават скорострелно, привличайки ни с ярки цветове, красиви силуети и милион припомняния от социалните мрежи. 

Кое от този цикъл е значимото? Онова, което ще остане с нас поне няколко години напред. Писнало ни е да разказваме за устойчивост, но в случая става въпрос точно за това… 

Кои трендове от 2023 ще пренесем в идната година, за да ни радват още дълго?

Нова година, стари пари 

Old money или Stealth wealth тенденцията циркулира в модните среди от години, но през изминалата 2023 срещна значителен успех и събра впечатляващ брой почитатели. Класическите силуети, обраната цветова палитра, фокусът върху качеството и акцентът върху класата са сред ключовите фактори, които ни карат да вярваме, че ще виждаме old money още дълго. Може би ще й измислим ново име, ала в ядрото й тя ще остане една и съща. Основите, върху които се изгражда са непреходни за добрия вкус и балансирания стил. 


 

View this post on Instagram

 

A post shared by old money culture. (@oldmoneyculture)


Довиждане, Барби!

Barbiecore естетиката и цялостната еуфория около филма за най-известната кукла на планетата ще се заключат в съзнанието ми като носещите колони на 2023. Нито съм най-запаления почитател на цикламеното, нито филмът ми стана любим, ала влиянието, което Барби оказа върху популярната култура ми направи огромно впечатление. Не си спомням скоро да е имало филм, който да създаде толкова шум около себе си. Как един единствен филм обединява общността в дискусия и дали наистина спорът ражда истината? Всички говореха за Барби и модните критици не бяха изключение. Изведнъж розовото се превърна в тотален хит, но докато се осъзнаем вече не беше такъв. Barbiecore и кукленската естетика се въздигнаха и изчезнаха по един и същ начин – за миг. 


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kim Kardashian (@kimkardashian)


През идната година казваме Довиждане! на Барби и приветстваме огъня и страстта на големите момичета. Топлото, наситено и богато червено вече завладява подиумите и прогнозите на достоверни източници като Google Trends и Stylight сочат, че няма намерение да си тръгне.

Hello, Scarlet!


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Linda ☁️✨ (@linda.sza)


Път на нежността

Когато поводът не е достатъчно официален за ток, но и твърде формален за маратонки – мокасините са правилния избор. Класическите мокасини и дори онези на малко по-висока платформа се разиграха на модния ринг и разбиха редица стигми за тяхната грубост и грознота. 

През идната година обаче, те биват изместени от ниския тънък ток, прибавящ една особена нотка кокетност към всеки аутфит. Това със сигурност не е от онези тенденции, залагащи на комфорта преди всичко, ала пък от друга страна прави прехода от дневна към нощна визия в пъти по-лесен. 


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aeyde (@aeyde)


Във времена, когато андрогенната визия е mainstream, нагледно старомодната женственост неизбежно става актуална. Класическото е алтернативно, старомодното – модерно. Парадокс, оксиморон или безсмислица – наречетe го, както желаете, ала фактите са си факти. Модата не престава да оглежда обърканата действителност, в която живеем и резултатът е налице. Жажда за ескейпизъм. 

При по-спортните обувки нещата стоят по същия начин и логиката далеч не е сложна. Когато времената са сложни, конфликтни и несигурни, всички ние търсим решението, спокойствието, завръщането към простотата… Това по естествен път ни кара да се привличаме от по-семплите алтернативи и огромните шарени маратонки, например,  вече не са актуални. Изчистени, ниски, лишени от претенция модели – там се крие истината. Бавно и сигурно вървим към възраждането на минимализма. 


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lara (@lara_bsmnn)


Няма какво да крием 

Още в началото на годината ви разказaхме за пълната прозрачност – трeндът, загатващ деликатната и чувствена еротика, събудена в постпандемичния свят. Глад за голота, който 2023 не успя да засити. Прозрачните и фини материи се пренасят в 2024, носейки със себе си фееричен заряд. Като бонус, прибавяме и падналото рамо, което също преживява своя ренесанс.

Прозрачността, голотата и еротиката са метафора за липсата на сдържаност, тайни и стигми. Обществото ни си задава безброй много въпроси, скептицизмът става норма. Критичното мислене разбива закостенелите виждания във всяко едно отношение. Създава се чувство за свобода, за отърваване от бремето на непоисканите мнения и за мащаб на духа. 

Прозрачността е любимата ми тенденция, която ще пренеса в своята 2024. Ново начало, нова гледна точка, нова свобода. Не знам дали сте от типа хора, които си поставят новогодишни цели. Аз определено не съм, но ако има едно нещо, което непременно се опитвам да запазя в живота си през годините, тази тенденция капсулира символиката му отлично.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prada (@prada)


Текст: Наско Фотев

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

„Може да носите каквото ви харесва и както ви харесва. Важното е да изглеждате женствена и секси.“, Вивиан Уестууд

Ако сте пропуснали
Най-четени