Адът на сцената на Schiaparelli

x

С откриването си още Котюр седмицата на модата успя да влезе в мейнсртиим страниците на социалните мрежи. Зашеметяващото ревю на Schiaparelli стартира най-важните дни за модния свят. През последните няколко сезона свикнахме да виждаме на сцената на френския бранд обемни, златни накити, брошки, чанти и обувки. Модната къща на Кралицата на сюрреализма възкръсна под творческото ръководство на Даниъл Роузбери. Но дизайнерът този път успя да внесе смут в сърцата на феновете на марката.Този път модната къща бе вдъхновена от „Ад“ на Данте Алигиери. Роузбери намира творчески паралел на своите дилеми в адските мъчения, които Данте алегоризира. „Това е агонията от желанието да изненадаш“, каза той. „Просто искам всеки път да бъде мощен по различен начин.“ Неговата амбиция: „да покаже невъзможното“. В тази мисия той се впуска с цялото си въображение.В центъра на „бурята“ са три визии включващи зловещо реалистични копия на животински глави – снежен леопард, лъв и вълк.

„Животните са една от четирите буквални препратки, които взех от „Ад“ на Данте“, беше обяснил той, докато подготвяше колекцията. „В първия цикъл от пътуването на Данте той се сблъсква с ужаси. Той се изправя срещу лъв, леопард и вълчица. Всеки от тях представлява различни неща. Но лъвът и животните са там като фотореалистичен подход към сюрреализма и trompe l’oeil по един различен начин.“

Мнозина не разбраха препратката по този начин. Всъщност, тя се приземи далеч, далеч от целта си. За тях част творенията изглеждаха, че възхваляват бракониерството и утвърждават лошите практики, които вредят на застрашените животински видове, а не разказват пътуването на Данте към рая, изпълнено с изпитания и премеждия.„Работили сме с артист, базиран в Израел, който е изваял тези същества на ръка от пяна и смола и след това ги е покрил с бродирана изкуствена кожа, и след това всичко е ръчно рисувано“, обяснява Роузбъри.

Шокирането е неразделна част от ДНК-то на Schiaparelli от времето на основателката, но за разлика от Роузбери, тя не е живяла в епоха, в която всички единодушно призоваваме за отказването на използването на животинска кожа в модната индустрия, във времена, в които има голям брой застрашени от изчезване видове, в свят, в който се борим за справедливост към животните и глобална вълна с кампании против бракониерството. Днес изобразяването на мъртви животни, дори когато се знае, че са били конструкции от пяна и изкуствена кожа, е меко казано лош вкус.

Някои обаче одобриха изкуствените глави. Техният прочит е иронично изявление относно абсурдността да се носи истинска кожа.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Schiaparelli (@schiaparelli)


Може би Роузбери е търсил този шум. В края на бележките си от шоуто, той намеква, че предизвиква своя буря. Той пише: „Това е напомняне, че няма такова нещо като рай без ад; няма радост без скръб; няма екстаз от сътворението без мъчението на съмнението. Молитвата ми за себе си е да помня това винаги – че в най-трудните ми дни, когато вдъхновението просто не идва, си спомням, че не е възможно възнесение към небето без първо пътуване до огньовете и страха, който идва с него. Прегръщам тази завинаги.“


Текст: Тереза Восканян

Снимки: Getty/Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Риза или яке – решавате вие.

Ако сте пропуснали
Най-четени