Chanel Haute Couture – смелото изящество на Виржини Виар

x

Скъпоценна, изтънчена и различна – така можем да опишем само с три думи колекцията за есен/зима на Chanel Haute Couture. Проектирана, реализирана и представена в едно доста различно време, новата колекция е майсторски пресъздадена през обектива на талантливия фотограф Микаел Ясон, който чрез само 30 кадъра успява да ни представи не просто тоалетите, ами и целия Chanel, погледнат колкото метафорично, толкова и реално през призмата на Виржини Виар.Докато пролетната колекция на френската модна къща, бе вдъхновена от детството на Коко Шанел и строгите униформи на момичетата от абатството на Обазин, то сега Виар щедро е дала простор на въображението си, интерпретирайки есента по особено запомнящ се начин, потапяйки всичко в лукс и смелост.

„Мислех си за пънк принцеса, която излиза от „Le Palace”, тъкмо по изгрев слънце” – така Виржини Виар описва своята муза и допълва, че „тази колекция е по-осезаемо вдъхновена от Карл Лагерфелд, отколкото от Габриел Шанел”. Вероятно всеки моден ценител би забелязал именно това –  кодовете на Кайзера, белязани с неговата ексцентричност, с лекота се дешифрират между силуетите на 30-те тоалета виша мода.

„Аз обичам да работя, противоречейки на това, което съм правила преди. Исках да създам нещо сложно и изтънчено” – така Виржини коментира своя творчески подход,  а ние трябва да признаем, че определено й се е получило. При това повече от добре.

Правилно тонирано черно, мастилено синьо и антрацитно сиво се смесват с няколко розови примигвания и образуват феерия. Късите рокли, подчертаващи талията, се нареждат заслужено до дългите си родственици, които напомнят на носени от някого, току-що излязал от картина, рисувана през XIX век.

Емблематичният туид, разбира се, присъства и на него по правило е отредено заслужено внимание, като Виар е избрала да го настани  върху вечерна рокля, обогатен с пайети, кристали и камъни. Това се случва и с най-класическия синоним на Chanel – известният двукомпонентен костюм, който е все така иконичен и паралелно модерно интерпретиран.

Бродерии, копринено кадифе и епископски ръкави, също намират къде да се прокраднат измежду тоалетите, едновременно следвайки ДНК-то на бранда, но и напомняйки недвусмислено факта, в чий ръце е рула на френския моден кораб.

Това, което прави най-силно впечатление обаче е, че във всеки от тоалетите има не просто адекватно координирани платове, десени и кройки, а нещо дори по-ценно от всеки акцент и правилно направен шев. Има любов! Любов, която успешно заменя стотиците метри тюл и данетла, за да направи място на въображението.
С тази колекция Виржини Виар ни доказа, че няма нищо страшно, в това да придадем съвременно звучене на класиката, защото и сега има принцеси – смели, градски момичета, с нестихващ стремеж към индивидуалност, които се нуждаят от своите очарователни рокли. И да, това което ви представихме е Chanel! Може би няколко глътки по-различен, но все така иконично смел. Такъв, какъвто и Коко, и Карл са се борили да бъде – неследващ правилата, а създаващ ги!

Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Mikael Jansson for Chanel, Chanel Press Room

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Пуловер с къс ръкав от Valentino

Пуловер с къс ръкав от Valentino Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от VALENTINO

Чанта от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Еспадрили от VALENTINO

Еспадрили от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля с английска бродерия от VALENTINO

Рокля с английска бродерия от VALENTINO Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Поиграйте със слънчевите лъчи и нюанси…

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ