CULTURE CLASH – модно пътешествие до края на света

x

„Да отидеш накрая на света и да почувстваш първичната енергия на неземно красивата природа… и след това да я видиш претворена в избухнали в цветове и контрасти десени. А връщайки се, да откриеш същата цветност и почти детинска смелост в съчетанията на багрите в наследените от бабите ни автентични български тъкани. И сблъсъкът на култури да премине в тяхното преплитане. Колкото и да сме далече едни от други, се срещаме, мислейки в цветове.” – Нели МитеваCULTURE CLASH е капсулна колекция от рокли – уникати на nelmit, бижута на Велислава Божинова и принтове от модната фотосесия на Минко Минев.

Нели Митева – дизайнер и вдъхновител на проекта, разказва: „Инспирацията за този проект тръгна преди години на 13.000 км оттук и ни отведе до Южна Африка, до спиращия дъх край на света на Нос Добра надежда, потапяйки и омагьосвайки сетивата с неземната красота на Кейптаун, живописното пристанище Hout Bay и ярките цветове на Bo Kaap. За да се убедя, че природата е най-силният творец, а времето рисува несъзнателно така красиво, че дъхът ти спира!“„По време на това незабравимо пътуване до Южна Африка открих оригинални платове с автентични африкански десени, поставени върху 100% памук посредством технологията на печат с восък върху текстил. Силно впечатление ми направи яснотата на сякаш по детски направените наивистични рисунки, ярките цветове. Подобна цветност, контрастни цветови съчетания в синтезирани флорални мотиви или графични десени на раета и карета открих и в събираните наследени от баба ми ръчно тъкани и бродирани престилки, покривки, възглавници, ленти с типичните за националния ни фолклор мотиви.“
„По време на първата фаза на проекта разработих дизайнерски модели въз основа на създадената от мен собствена мулажна техника. В една и съща рокля се съчетават от една страна оригиналните платове с автентични африкански десени, от друта драпирани/нагънати части от автентични изплетени, тъкàни или бродирани български тъкани, както и допълнителни материали като естествена кожа, съвременни раета и др. за постигане на цялостна fusion визия.“„Проектът продължи с проектирането и отпечатването на авторски десени, създадени от пловдивския текстилен дизайнер Динка Касабова, с които беше изработена втора група дизайнерски модели. Инспирационни снимки от знакови пейзажи в Южна Африка образуват фона на десена, а самите мотиви са решени в подобен на автентичните наивистичен стилизиран дух, преплитайки флорални африкански със стилизирани български геометрични мотиви. Редуват се макро с микро изображения, силни уголемявания на един мотив, разпадания в ситен десен и повторения, сами по себе си или в микс, като всички мотиви са преработени през авторската визия на дизайнерите, пречупени, абстрахирани, синтезирани.

Колекцията беше показана в галерията за африканско изкуство Colibantan в Барселона.“
За представянето й в София, невероятната Велислава Божинова сътворява специални авторски бижута към колекцията. Подготвена е и авторска фотосесия в многоцветен fusion-интериор с изящната Кристина Верославова пред обектива на Минко Минев, а в стайлинга се включват Александър Гергинов, Станимир Барутчиев-Миро (коса) и Арина Митева (грим).

Цялостната изложба съдържа роклите-уникати, дизайнерските бижута и принтове на кадри от модната сесия.
Тематичното интериорно оформление е на Диляна Иванова.


 


ИВАН АСЕН 22 е място за срещи, и Нели Митева и нейният екип ви канят с вълнение и радост на поредната: тази на различни, но слети чрез модния дизайн култури!

Цялата колекция може да видите от 13 до 30 май, в шоурум на ИВАН АСЕН 22.

Посещенията са съобразени с разпоредбите и противоепидемичните мерки. Запишете вашия инидивидуален час за посещение на тел. 0888399506, мейл nelmit@yahoo.de и съобщения във фейсбук


Текст: ПР

Снимки: Минко Минев

моден дизайн: nelmit – Нели Митева
авторски десени: Динка Касабова
бижута: Велислава Божинова
модел: Кристина Верославова

грим: Арина Митева
коса: Станимир Барутчиев-Миро

стайлинг: Александър Гергинов

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

„Може да носите каквото ви харесва и както ви харесва. Важното е да изглеждате женствена и секси.“, Вивиан Уестууд

Ако сте пропуснали
Най-четени