CULTURE CLASH – модно пътешествие до края на света

x

„Да отидеш накрая на света и да почувстваш първичната енергия на неземно красивата природа… и след това да я видиш претворена в избухнали в цветове и контрасти десени. А връщайки се, да откриеш същата цветност и почти детинска смелост в съчетанията на багрите в наследените от бабите ни автентични български тъкани. И сблъсъкът на култури да премине в тяхното преплитане. Колкото и да сме далече едни от други, се срещаме, мислейки в цветове.” – Нели МитеваCULTURE CLASH е капсулна колекция от рокли – уникати на nelmit, бижута на Велислава Божинова и принтове от модната фотосесия на Минко Минев.

Нели Митева – дизайнер и вдъхновител на проекта, разказва: „Инспирацията за този проект тръгна преди години на 13.000 км оттук и ни отведе до Южна Африка, до спиращия дъх край на света на Нос Добра надежда, потапяйки и омагьосвайки сетивата с неземната красота на Кейптаун, живописното пристанище Hout Bay и ярките цветове на Bo Kaap. За да се убедя, че природата е най-силният творец, а времето рисува несъзнателно така красиво, че дъхът ти спира!“„По време на това незабравимо пътуване до Южна Африка открих оригинални платове с автентични африкански десени, поставени върху 100% памук посредством технологията на печат с восък върху текстил. Силно впечатление ми направи яснотата на сякаш по детски направените наивистични рисунки, ярките цветове. Подобна цветност, контрастни цветови съчетания в синтезирани флорални мотиви или графични десени на раета и карета открих и в събираните наследени от баба ми ръчно тъкани и бродирани престилки, покривки, възглавници, ленти с типичните за националния ни фолклор мотиви.“
„По време на първата фаза на проекта разработих дизайнерски модели въз основа на създадената от мен собствена мулажна техника. В една и съща рокля се съчетават от една страна оригиналните платове с автентични африкански десени, от друта драпирани/нагънати части от автентични изплетени, тъкàни или бродирани български тъкани, както и допълнителни материали като естествена кожа, съвременни раета и др. за постигане на цялостна fusion визия.“„Проектът продължи с проектирането и отпечатването на авторски десени, създадени от пловдивския текстилен дизайнер Динка Касабова, с които беше изработена втора група дизайнерски модели. Инспирационни снимки от знакови пейзажи в Южна Африка образуват фона на десена, а самите мотиви са решени в подобен на автентичните наивистичен стилизиран дух, преплитайки флорални африкански със стилизирани български геометрични мотиви. Редуват се макро с микро изображения, силни уголемявания на един мотив, разпадания в ситен десен и повторения, сами по себе си или в микс, като всички мотиви са преработени през авторската визия на дизайнерите, пречупени, абстрахирани, синтезирани.

Колекцията беше показана в галерията за африканско изкуство Colibantan в Барселона.“
За представянето й в София, невероятната Велислава Божинова сътворява специални авторски бижута към колекцията. Подготвена е и авторска фотосесия в многоцветен fusion-интериор с изящната Кристина Верославова пред обектива на Минко Минев, а в стайлинга се включват Александър Гергинов, Станимир Барутчиев-Миро (коса) и Арина Митева (грим).

Цялостната изложба съдържа роклите-уникати, дизайнерските бижута и принтове на кадри от модната сесия.
Тематичното интериорно оформление е на Диляна Иванова.


 


ИВАН АСЕН 22 е място за срещи, и Нели Митева и нейният екип ви канят с вълнение и радост на поредната: тази на различни, но слети чрез модния дизайн култури!

Цялата колекция може да видите от 13 до 30 май, в шоурум на ИВАН АСЕН 22.

Посещенията са съобразени с разпоредбите и противоепидемичните мерки. Запишете вашия инидивидуален час за посещение на тел. 0888399506, мейл nelmit@yahoo.de и съобщения във фейсбук


Текст: ПР

Снимки: Минко Минев

моден дизайн: nelmit – Нели Митева
авторски десени: Динка Касабова
бижута: Велислава Божинова
модел: Кристина Верославова

грим: Арина Митева
коса: Станимир Барутчиев-Миро

стайлинг: Александър Гергинов

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Провансалски нотки в събота.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ