„Еко бъдеще: можем ли да се откажем от употребата на животински кожи?“

x

Дискусия, предизвиквана безброй пъти, провокира и нашето любопитство да разберем кои модни къщи градят природосъобразно бъдеще. Днес събираме имената на няколко марки, които спряха да използват животински кожи за производството на луксозни артикули в името на околната среда. А и не само.

Колкото и да почитаме модата като религия, тя има и своята тъмна страна. Индустрията сериозно вреди на опазването на естествения хабитат на много животински видове, тъй като производството и разпространението на химикали, влакна и облекла, използвани в модата, допринасят за различни форми на замърсяване на околната среда, включително замърсяват водата, въздуха и почвата.

От друга страна, модната индустрия често пъти е обвинявана, че не набавя ресурсите си по хуманен начин и хиляди животни биват развъждани и отглеждани в бедни условия само за да свършат без кожух на гърба си.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от street style inspiration (@streetstyleinspiration5) на


След стотици разследвания, датиращи от 1980 година насам, много марки решиха да обърнат внимание на гласовете на техните потребители и да подходят по-целесъобразно към производството на луксозни стоки. Продукти като ключовата Boy Bag на Chanel от кожа от акула, Mini Flap чантата от алигаторска кожа и класическият модел от питон вече дори не се излагат като мостри, няма нужда да добавяме, че марката спря продажбите им още миналия декември.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от street style inspiration (@streetstyleinspiration5) на


Действията, предприети от Chanel, са резултат на трудности в набавянето на кожи по етичен начин. Споделяйки същите мотиви, Gucci забраниха употребата на козината през Октомври 2017. Усилията на тези два бранда са похвални, макар и закъснели. Други имена, които отдавна спряха да използват животински кожи в продукцията, са Calvin Klein – от 1994; Vivienne Westwood и Tommy Hilfiger от 2007, последвани от Michael Kors, Giorgio Armani, Stella McCartney и Ralph Lauren в периода 2006-2016.

Много други марки, които предстои да имплементират промени в избора и употребата на животински ресурси, са Furla, които започват еко начинанието си едва тази година; DKNY, Versace и Burberry, навлизащи в еко мрежата от 2018 година.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от street style inspiration (@streetstyleinspiration5) на


Когато говорим за забрана на животинска кожа, би трябвало да уточняваме, че в по-голяма част от случаите става дума за козина, а не за ресурси от екзотични животни като алигатори, крокодили, змии, акули и гущери. Докато в по-голямата си част модната индустрия е постигнала значим напредък в преустановяването на използване на козина, много марки си оставят вратичка към луксозния свят на екзотичните животни, чиито кожи все още се използват за направата на обувки и чанти.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от street style inspiration (@streetstyleinspiration5) на


Изходът не би бил опция за големите имена в модата, затова те добиват материалите си по „етичен“ начин – купуват, спонсорират и поддържат ферми за животни, чиито кожи биват използвани като основен ресурс. Корпорацията Kering, собственик на марки като Gucci, Saint Laurent, Bottega Veneta и Balenciaga, например инвестира във ферми за питони в Тайланд, които използва като верига за доставки. Оставяме на вас да решите дали това е достатъчно етичен подход в добиването на екзотични кожи, а ние се приготвяме за следващия сблъсък на лукса и устойчивия начин на живот.

Текст: Мила Стоянова

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Боти от CHRISTIAN LOUBOUTIN

Боти от CHRISTIAN LOUBOUTIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична миди пола от BRUNELLO CUCINELLI

Асиметрична миди пола от BRUNELLO CUCINELLI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Жилетка от кашмир и вълна от ALTUZARRA

Жилетка от кашмир и вълна от ALTUZARRA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Вълнено поло от CHLOÉ

Вълнено поло от CHLOÉ Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Влизаме в новата седмица, така!

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ