Elie Saab Haute Couture – една колекция и много азиатски вдъхновения

x

Парижката седмица на висшата мода по правило е водовъртеж от емоции и изненади. Този път една от най-големите  изненади дойде от ливанския дизайнер Ели Сааб и неговата нова котюр колекция. Роклите на Сааб са лесно разпознаваеми, защото излъчват женственост и изисканост, благодарение на класическите силуети, неповторимо подчертани деколтета и богати тюлени поли. Просто рокли за принцеси! В настоящата си колекция ливанецът естествено не бе изневерил на себе си и не разочарова почитателите – роклите му са все така приказни, но разказват една много различна и митична приказка, идваща от далечна Източна Азия. Там, където е запазена територия за дракони, жерави и древни изкуства!Много от визиите съвсем очаквано бяха вдъхновени от визуалното наследство на азиатските страни. Силуетите бяха мистични  и царствени, макар да не липсваше и пищността, превърнала се в разпознаваем моден почерк на ливанския дизайнер, който без значение какво и как прави, никога не се простира отвъд границата на добрия вкус и чувството за неповторим стил.

Сатен, тежко кадифе, тюл в черно, червено, златно и пурпурно обгръщаха романтичните рокли, много от които са прототип на най-характерната асоциация с азиатската култура – кимоното. Нямаше как да бъдат сбъркани специфичните ръкави и прехлупената кройка на тази толкова емблематичната дреха! Бродериите на свой ред освен в неповторим детайл, се бяха превърнали и в цялостен пазител на духа на колекцията. Те олицетворяваха азиатската флора и фауна, но по един много различен от традиционния начин – повече абстрактен, отколкото фигурален. И определено запомнящ се!
За акцент на колекцията главната роля бе поверена на един аксесоар, но не какъвто и да е, ами колан. Широк колан, за да бъдем напълно точни! Неговото предназначение съвсем логично бе да подчертава талията на иначе и без това съвършените модели, но и също успешно да замества характерния за кимоното – оби (широк колан, наподобяващ пояс; характерен за азиатските традиционни костюми, който се намотава многократно около талията).

Колкото до обувките – те не бяха „zouri“ (чехли с каишка между пръстите и дебела, най-често дървена подметка) или някои от другите традиционни за азиатската култура модели. Не! Моделите на Сааб дефилираха, обути в стилни сандали на висок ток, защото това все пак бе представяне на котюр колекция и високите обувки си остават най-подходящи за случая. Пък и не можем да отречем, че се съчетаваха чудесно с дизайнерските интерпретации на азиатския стил!

Целта на тази колекция не беше да среща Изтока и Запада, нито миналото със съвременността. Това бе просто едно пътешествие до далечни земи, на което Ели Сааб ни заведе чрез интригуващата естетика на Изтока. И всичко граничеше с неповторимост… толкова присъща и характерна за Сааб!Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Vogue

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Къси панталони от BALENCIAGA

Къси панталони от BALENCIAGA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Сако от BALMAIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дамска чанта от SAINT LAURENT

Дамска чанта от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла рокля от MATICEVSKI

Бяла рокля от MATICEVSKI Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Тренчкот и боси крака…предизвикваме есента!

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ