Erdem разказва италианска приказка

x

Дизайнерът Erdem Moralioglu е от онези хора, за които една история може да бъде до толкова интересна и вдъхновяваща, че да ги погълне напълно, при това за дълго време. Многократно сме виждали влечението му към различни герои, около които изгражда концепцията си за нови модели или акценти.

Колекция есен/зима 2019 отново е свързана с истинска история, този път на една принцеса.

Търсейки поредната доза вдъхновение Erdem се влюбва в тъжната история на вече покойната италианска принцеса Ориета Дория Памфий.  Напълно погълнат от дамата със синя кръв дизайнерът изгражда своята нова колекция в духа на аристокрацията, преплетена с лондонския стил от 60-те години на миналия век.

За да се запознае по-детайлно с образа и живота на принцесата,  Erdem се среща със сина й – Джонатан. Двамата разглеждат фамилния дворец в Италия, който има около 1000 стаи. Именно там римската принцеса Ориета е живяла, като единствен наследник на династията си.Роденият в Канада дизайнер черпи вдъхновение от обзавеждането, картините, тапетите, флоралните мотиви и цялата богата естетика на двореца.

Епохата и мястото, в което е живяла принцесата, помагат на талантливия дизайнер да изгради луксозни и строги силуети, наситени с известна доза драматичност, мистичност и романтика. А колекцията е един съвършен преход от буржоазно минало, към красиво настояще.

Някои  от тоалетите, особено палтата, напомнят за началото на 60-те години на миналия век, но в по-голяма част от колекцията си дизайнерът се е придържал към обемните форми, с които е известен.Високо на пиедестал за пореден път са поставени  доказаните многократно декоративни умения на Erdem. Жакардовите принтове, вдъхновени от тапетите в семейния дворец, характерното за 60-те години каре, ръчната бродерия, украсите от пера, мъниста и камъни, както и аристократичните цветове са само част от фрагментите правещи моделите съвършени.Има и блясък, разбира се! Не може без него. Той е поверен на стилно аранжираните пайети в прекрасни нюанси като малина, бадемово розово, слива и мента. Контраст на блестящите частици са многото черна дантела, дългите ефирни воали, малките шапчици и завързаните около вратовете големи черни панделки, които правят лека асоциация с католическия траур. Всъщност религиозната препратка никак не е случайна, защото италианската принцеса Ориета е била потомка на папа Инокентий Х.

Одата  за Ориета Дория Памфеий включва и запазения знак на дизайнера – флоралните рокли, които откриваме в различни дължини и палитра от цветове. Именно като допълнение около деколтетата на тези рокли Erdem е избрал да сложи вече споменатите обемни черни панделки.Интересно дизайнерско решение са и малките чантички с тънки златни верижки, които вместо през рамо, се носят около вратовете на моделите. Те много наподобяват на екстравагантни колиета, декорирани с пайети или пера.Следвайки една от най- големите тенденции, Erdem е избрал кожените оперни ръкавици в различни нюанси като акцент, внасящ още  величествена нотка в колекцията. Съчетани с контрастиращи по цвят рокли, ръкавиците с дължина над лакътя, добавят много изисканост, привлекателност и женственост на тоалетите.

Интересен е и чорапогащникът, който присъства като завършек във всички тоалети. Черният мрежест или дантелен чорапогащник оставя известно усещане за мистика, каквото има и около цялата история, вдъхновила дизайнера.Erdem не просто е намерил приказна история, но успява да я разкаже по фантастичен начин, оставяйки своя почерк в нея. Колекцията е един изключително красив и загадъчен допир с тъмнината и тъгата, наситили живота на Ориета Дория Памфеий, но и паралелно създава усещане за стил, елегантност и великолепие, каквито безспорно прилягат на една принцеса.Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Pinterest

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Жилетка от BURBERRY

Жилетка от BURBERRY Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди пола от BALMAIN

Миди пола от BALMAIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от VERONICA BEARD

Сако от VERONICA BEARD Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Яке от POLO RALPH LAUREN

Яке от POLO RALPH LAUREN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Как ще се облечете за разходка в парка?

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ