Green Fashion: дрехи от гъби и очила от картофи или модата среща храната

x

Бързите обороти, с които производителите на дрехи създават още и още облекла, за да задоволят консуматорските нужди, влияят по пагубен начин на планетата ни. В последните години започна да се обръща все повече внимание на проблема със свръхпроизводството. В търсене на алтернативни варианти, дизайнери и активисти обединяват силите си.  Днес ще ви разкажем за компаниите Stella McCartney и Cubitts, които се опитват да променят света на модата и да създават дрехи и аксесоари от остатъците от храна, които всекидневно биват изхвърляни.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stella McCartney (@stellamccartney) on


Stella McCartney X Bold Threads

Напоследък освен тенденциите в модата, като каре, плетива, пастелени цветове, teddy coats и други, забелязваме и все по-иновативните идеи за направата на дрехите, които носим. Родената в Англия, Стела Маккартни, която създаде своя бранд, носещ името й – „Stella McCartney“, през 2001 г., не крие желанието и усилията си за намиране на начини за произвеждане на материи и съответно дрехи, които не вредят на природата. Тя обяви партньорството си с компанията Bold Threads, която специализира в производството на луксозни и устойчиви материи, още през 2017 г.. Стела не скри радостта си от колаборацията и сподели: ,,Сега е времето да търсим отговори, да търсим алтернативи. Винаги ми е било трудно да използвам само коприна и това, че намерих Bold Threads, беше променящ момент за живота и кариерата ми.“ Първият проект, който се роди от труда на двете компании беше рокля в златни нюанси, създадена от коприна, която е базирана на протеини и образувана в лаборатория. След това Bold Threads показаха на света още едно откритие – „Mylo“, кожен материал, изграден от мицели – част от корените на гъбите. Стела Маккартни сътвори иконичния си модел чанта – Falabella, през 2017 г., но този път, използвайки иновативния материал. Всъщност Mylo е формиран, благодарение на оптималните условия за растеж на мицеловите клетки и тяхното самосглобяване в материя, която наподобява кожата, които професионалистите и химици на Bold Threads успяват да развият в лаборатория.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stella McCartney (@stellamccartney) on


С грижа за природата и през 2019

Пътешествието и партньорството на двете компании продължава и през 2019 г. Маккартни включи в колекцията си за пролет/лято 2019 г. тениски и жилетки, които са съставени от веган коприна от мая. И понеже сме на есенна вълна, ще ви разкрием повече и за ботушите, които са изработени от 100 % устойчиви и веган материи от Stella McCartney и британската марка Hunter. Силите се разпределят, а наградата е чиста природа и по-малко замърсяване. Обновеният модел обувки беше представен в Париж и е част от зимната колекция на Маккартни. Ботушите, по традиция са от каучук, но това, което отличава тези обувки от другите, е материалът, ,,произхождащ от сертифицирана, упрявлявана с цел устойчивост, гора в Гватемала“, заявяват създателите им. Нито една гора не е била отсечена, в процеса на производство, а социалното и икономическото благосъстояние на работниците и местното общество, са защитени. Вътрешността на ботушите е направена от материя на растителна основа, наречена „Yulex™“, вместо от неопрен. Hunter имат дългогодишен опит – още от 1856 г., в използването на каучук, който не вреди на околната среда, което само може допълнително да ни убеди в правилния избор за партньор на Стела. Цената на обувките е 350 долара.

Kолекция Stella McCartney есен/зима 2019 носи заглавието „Agents of Change“ и има за цел да разпространи силното послание на дизайнера за опазването на природата. Серия от видеа, показващи ,,5 различни начини да спасим света“, се появиха в социалните мрежи, за да поставят началото на рекламната кампания. Фабрични материали като органичен памук, рециклиран полиестер, както и специалният ECONYL® – регенериран найлон, са само част от избора на устойвичи материи за производството на дрехите, част от предложенията за сезона на Стела. Сигурни сме, че Маккартни ще продължи да ни изненадва и да се бори за една по-красива и по-чиста планета, и през следващите сезони.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stella McCartney (@stellamccartney) on


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stella McCartney (@stellamccartney) on


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Stella McCartney (@stellamccartney) on


За очилата и природата с Cubitts 

Освен дрехите, аксесоарите и тяхното изработване, също могат да застрашат и замърсят природата. Редовното проверяване на зрението е от особено значение за здравето ни, като се има в предвид дългите часове, които прекарваме пред екраните на лаптопа, телефона и телевизора. Но какво се случва, когато се налага да сменим рамките на очилата си? Знаете ли как и от какво са направени новите? Няма значение дали са слънчеви очила или очила с диоптер, повечето се създават от целулозов ацетат, както разказва основателят на английската компания за очила Cubitts, като материалът се различава от пластмасата, но не е и биоразградим. Поради тези причини създателите на Cubitts започват да търсят начини и други варианти, които да приложат в производството на очила. След години работа, те ги откриват. Колекция от 10 чифта рамки – Cubitts Redux, които са изработени от остатъци от храна и други материали като картофи, царевични люспи, гъби, кофички от мляко и дори стари дискове, бе представена тази година. Безспорно една от най-харесваните рамки е тази от картофи – създадена е в партньорство с компанията Chips Board, която специализира в производството на материали именно от остатъчни храни, които в повечето случаи са замразени. В линията има и очила, които са от овча вълна, останала в излишък. Всички тези рамки всъщност са експериментални, но от компанията обещават, че скоро това ще се промени. А вие бихте ли си купили такива очила?


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cubitts (@cubitts) on


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cubitts (@cubitts) on


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cubitts (@cubitts) on

Текст: Жана Митева

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Откраднахме ги от мъжкия гардероб.

Ако сте пропуснали
Най-четени