Капризи в гардероба или Как правилно да се грижим за велура?

x

Велурът е една изключително красива, но и също толкова капризна и придирчива материя. Именно специалните грижи, които изисква поддръжката му, са водещата причина много хора да го избягват. Истината обаче е, че при минимално (или почти минимално) старание от ваша страна може да запазите велурените си дрехи и/или обувки за поне два сезона, при това без те да загубят представителния си вид. Какви трябва да бъдат грижите за така актуалната в модните среди материя, ви каним да научим заедно:Специална грижа

Водещо правило в грижата за велура е да използвате правилните препарати. Не спестявайте от защитни средства, с които да защитите и да запазите първоначалния цвят на велурените си дрехи и обувки. Различните промазки и бои, създадени специално за велур, може да намерите най-често в магазините за обувки.

Бонус съвет: Имайте предвид, че велурът не е от материите, които приемат с отворени обятия третирането с различни домашни продукти за почистване. Забравете за содата, утайката от кафе, прясното мляко или морската сол. За всякакви други съвети от типа „Из наръчника на добрата домакиня“ – също. Те едва ли ефективно ще помогнат за отстраняване на петната и замърсяванията, да навредят обаче е повече от вероятно.

Едно пране по-малко

Обърнете внимание, че споменаваме препарати, но не и пране. Желателно е изделията от естествен/натурален велур да не се перат. И не, ръчно пране с хладка вода, пак не е препоръчително. Ако материята обаче е изкуствена, то тогава правилата са с малко по-широки граници. Или иначе казано – може да перете, но задължително на ръка, с хладка към студена вода, минимално количество перилен препарат. И особено важно – без агресивно търкане.Пазител на слънчеви лъчи

Колкото до сушенето – ако поради някаква причина велурените дрехи са мокри, то те могат да бъдат оставени на стайна температура или на открито. Препоръчително – на закачалка, за да не се обезформят. В никакъв случай не прибягвайте до термично сушене с каквито и да е по мощ нагреватели. За сушилна машина пък дори е немислимо да се говори, не и ако искате да извадите дрехите в същия вид, в който сте ги поставили в нея.

Бонус съвет: Макар сушенето на слънце да е полезно за дрехите и да им придава нещо, което по никакъв друг начин не може да бъде постигнато, все пак бъдете внимателни със слънчевата светлина. Тя може да бъде и враг на велура, затова не оставяйте велурените изделия по цял ден на слънце. Два до три часа са повече от достатъчни, за да си съберат слънчеви лъчи!

Изгладени цели

Когато дрехите са сухи обаче (особено и ако са от естествен велур), нямате пречка да не ги изгладите, ако има нужда. Разбира се, препоръчително е това да се случва с минимална температура, без натиск, задължително от опаката страна или още по-добре – през слой копринен плат. Целта е да защитите максимално плата, постарайте се!Въпрос на освежаване

След като не можем да изперем дрехите от велур, логично е да търсим други начини да ги освежим. Почистването със специална четка веднъж – два пъти в месеца, ще отстрани праха и замърсяванията и ще помогне на власинките да запазят мекотата си. Велурените обувки, очаквано трябва да се чистят по-често, особено ако се носят всеки ден.

Бонус съвет: Ако не разполагате със специална четка за велур, то спокойно може да използвате обикновена четка с не много твърд косъм и дори четка за зъби. Просто внимавайте с натиска!

Кога, как… КЪДЕ

След почистването, другата силно актуална тема, свързана с велура е… съхранението! Вече споменахме, че велурените изделия никак не обичат влага, но е важно  да припомним и за несподелената им любов  с пряката слънчева светлина. Причина за това е, че под въздействието на преки слънчеви лъчи те бързо губят първоначалния си цвят, а високата влажност им „причинява” червеникави петна, подобни на ръжда. Най-добрата опция за времето, в което не ги носите е те да бъдат на тъмно, сухо и достатъчно проветриво място. Препоръчително в „дишащи” калъфи от естествени материи или дори обикновени памучни калъфки за възглавници.

Бонус съвет:  Обърнете специално внимание на чантите и обувките, защото те освен да избелеят, могат и да се деформират, особено след дълго (и неправилно) съхранение в шкафа. За да предотвратите загубата на формата им, може просто да ги „напълните” с намачкана хартия. Не ви съветваме обаче да използвате за целта вестници, тъй като печатарското мастило лесно се отпечатва повторно (но съвсем не толкова лесно се чисти) и може да съсипе безвъзвратно тъканите.Факт е, че велурът никога няма да се конкурира достойно с конвенционалната кожа. Той може би дори и не се опитва – разликата между двете е голяма и благодарение на нея се ражда разнообразието. Колкото до велура – ако му отделяте достатъчно внимание и съвсем малко повече грижи, то е много вероятно той да остане с вас задълго. И да ви позволи да създавате спомени… заедно!

Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Pinterest

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Спортно – елегантен  старт на седмицата.

Ако сте пропуснали
Най-четени