Карнавалната приказка на Chanel

x

Седмицата на модата в Париж е към своя край и вече спокойно можем да си направим равносметка за това какво ще вълнува модния свят в идните месеци. Какво ще носим? От какво ще се вдъхновяваме? Как ще вплетем тенденциите в ежедневието си? Въпроси, чиито отговори зависят именно от трендсетъри като Chanel. Със своята haute couture колекция за пролет/лято 2023 марката утвърди, че диалогът за животните и връзката им с модната индустрия ще става все по-разгорещен. Благодарение на новата колекция на Schiaparelli, където нещата бяха доста по-буквални, имахме някои догадки, ала от Chanel се погрижиха да не остане и капка съмнение, че трябва да гледаме в тази посока. Дори Кайли Дженър да не носи лъвска глава на рамото си, кръстосала крака на първия ред.
Що се отнася до самото шоу – марката не изневерява на стила си и още докато прекрачиш прага на залата се потапяш в измерението, където колекцията иска да те отведе. 

За разлика от Лагаерфелд, който създаваше капсулирани репрезентации на реалния свят, настоящият творчески директор на бранда – Виржини Виар, залага на абстрактното и фантазията. Картините, които пресъздава сценографията обаче далеч не са само плод на въображението. Вдъхновението идва от апартамента на самата Коко Шанел, чиято атмосфера, изпълнена с всевъзможни скулптури и фигурки на животни биват пресъздадени от Ксавие Вейан във масивни подвижни конструкции от дърво и картон, от които се появяват моделите. Птица, лъв, елен, бизон, риба, куче, камила. Явно това е начина да пренасочиш вниманието към слона в стаята. Естествено, дрехите са отправната точка в цялата концепция, обрисуваща симбиоза между бестиарий и провинциален карнавал. Виар не изневерява на законодателната философия на Chanel за облеклото, в което модерната жена може да живее пълноценно – да се движи, храни, а когато се налага и да тича. Множество от кройките напомнят на тези от 20-те години на миналия век, ала погледнати през призмата на едни доста по-различни 20 – тези, които съпреживяваме в момента. Подписът на бранда – бродерии, туид и апликации, също не липсват в дизайните, но допълнени от шапки с формата на цилиндър, папионки и ръкавици. Поредното намигване към парадния характер на колекцията. Гащеризони, тюл и плисе запазват усета за класическо, а иконичните двуцветни боти, този път в златисто, играят ролята на акцент дори в булчинската визия.Подтикнати от духа на карнавал, футуристични декори и вдъхновение от класиката – очакваме една впечатляваща Chanel година по линията на красотата… 

Текст: Насково Фотев

Снимки: Chanel Press Room

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Спортно – елегантен  старт на седмицата.

Ако сте пропуснали
Най-четени