Knapp S/S 2021 – танцът на цветята

x

Нали знаете,че и след най-тъмната нощ изгрява слънце, след най-дългата зима идва пролетта, след всяка криза идва спокойствието… Както се пееше в една песен: „Ела изгрей…“, та и ние искаме да изгреем, да се събудим, да разцъфтим. Да се обгърнем в цветове и цветя, и да се насладим на едно прекрасно лято, което вярваме ,че предстои. А новата колекция на Knapp, е точно това – цветна експлозия, слънчево настроение, истински контрапункт на безличните домашни дрехи, в които много от нас прекараха последната година.

За да разгледаме отблизо тази така шеметна колекция, която искаме да облечем веднага, и да разходим по брега на морето, поканихме Антония Йорданова – едната половинка на Knapp, която ни допусна в тайната, цветна градина, и отговори на нашите въпроси.



Вдъхновението:

– Ние винаги имаме вдъхновение, а и флоралният мотив е вечна класика. Всъщност сме го експлоатирали само веднъж, когато правихме колекцията с лалетата. Затова решихме, че е дошло време да направим нещо по-различно, по-сложно, по-необичайно за нас, защото смятам, че сме доказали огромения си интерес към това сами да правим принтовете си, но всичко до момена е било по-стилизирано, по един по-базов и по-изчистен начин, докато при цветята имаш възможност да избираш моного и различни подходи. Интересното е, че срещнахме затруднение именно да изберем, кой да е подхода точно за тези цветя. Изгубихме много време в това да изберем дали да са по-реалистични, или дали да са пак до известна степен стилизирани, както е присъщо за нас. Единственото, в което бяхме сигурни, защото аз го предложих и много настоявах беше гамата, която за Криси /Кристина Бъчварова – другата половинка на Knapp/ е изключително „мъчителна“, тя няма никакъв афинитет към пастелните цветове, но в крайна сметка мисилим за клиентите си, и да бъдем интересни, и на себе си и на тях. И тъй като последните години бяхме изключително интензивни като колорит, решихме, че е дошло времето за нещо толкова нежно и пастелно като тази колекция. И като установихме, че като ученици на Приложното училище и на Художествената  академия, сме закърмени с плоскостни изображения стана ясно, че пак ще стилизираме.



Принтовете:

– Обичайно Криси е човека в нашия екип, които се занимава с десените, и от самото начало на марката до сега няма принт, зад който да не стои тя. И това винаги е ужасно много труд. За моя изненада си оказа, че не дотам много наши клиенти са запознати с този детайл, което ме изненадва защото ние не спираме да го повтаряме през годините. Принтовете са нашата гордост. Ние нямаме „купешки“ десени, а създаваме и това, което допълнително качва стойноста на дрехата /не визирам финансовата такава/чисто като краен продукт, като вложение на умение, на време, на това да докоснеш, и да дадеш възможност на клиента да се докосне до всеки един етап от създаването на дрехата.



Цветята:

– За мен стрелицията е едно от най-красивите цветя, символиката му е изключително ценна с това, което разказва, то е за любов, за споделеност, за това да посочиш някой човек за специален. Кръстено е на жена – знатна дама, от нейния любим. Свързва се с това да пожелаеш на някой благоденствие, обич, успехи, вричане във вярност, нещо което разбрах в последствие. Аз като малка се влюбих в това цвете, а за Криси то не беше от най-познатите, но го опозна добре през всичките седмици, в които му се беше отдала.

Това е ней-времеемкия и трудоемък принт, който сме правили домомента. Наистина малко хора могат да си представят тези не часове, а дни, в които работехме по този десен. Това включва рисуването на ръка, стилизирането, подредбата. След това идва ред на реденето на самия десен с помощта на дизайнер, което е още дни работа, напасват се мащаби и позиции, кой контур откъде да излиза, защо, колко да е голям спрямо другия, да усетиш ритъма на десена, след това да го оцветиш, така че да ти харесва. Следва пробата на десена, взимането на тази проба за да я одобриш, да видиш с какво ще се сблъскаш… това са наистина ужасно много дни и часове. Но ние сме избрали да създаваме дрехи като изкуство, а не просто дрехи, и когато това е осъзнат избор и решение, ти се наслаждаваш на целия този процес. Вярно е, че понякога сме много изморени, защото просто докато видиш тази дреха готова, толкова пъти ти е минала през очите и ръцете, че в един момент момент се изморяваш от нея, и даже не знаеш какво да очакваш, кой какво ще каже, ще се възприеме ли, ще носи ли наслаждение или не. Интересно е, но пътят до това да видиш готовата фотосесия е сложен. А това е най-сладкия за мен момент, да я видиш реализирана, обработена и споделена с хората, заради които го правиш всъщност.



Освен стрелициите има хризантеми,трябаваше да има и още едни цветя, но ги оставихме настрана. Да, генерално стрелициите са водещия принт на тази година, не само на този сезон, тъй като живот и здраве, за есента готвим почти същите като разположение и комбинация цветя, но в коренно различен цветови вариант, изцяло на памук. Докато тази колекция, макар че това някои хора ги спира, е изработена от изключително висококачествен полиестер, защото принтовете, които правим излизат с много голяма прецизност. Освен това трябва да си признаем, че коприната и памука вече са изключително ценни, защото просто на много малко места по света се изработват, много е скъп и процеса, и самата суровина. Много малко разбиране има у хората, че ако трябва да направиш копринена рокля с разход 8м. в нея и авторски принт, е нещо което би стигнало до цена от 2000лв. В този смисъл, ние намираме производители, които отговарят на нашите търсения, и произвеждат висококачествен полиестер, който по никакъв начин не отстъпва на естествените материи като поведение, като усещане, и всъщност цялата ни пролетно-лятна колекция е изградена на базата на такива полиестери като шифон, също така един материал, който има характеристиките на сатенирана коприна, но за щастие не се мачка толкова. Общо казано – постарали сме се да предадем това настроение, което искахме да има колекцията. Тази романтика, нежност, тази фея, която е жената Knapp това лято, да има красиви пастелни цветя, принтирани върху едни полупрозрачни материи, които буквално се движат покрай нея и с нея.



Моделите:

– Не сме броили колко модела има в колекцията, но пък направихме разновидности на някои от тях. Споменах, че памукът ще бъде приоритет за есенно-зимната колекция, но и тук сме го включили – за дамите които обичат по-базови неща, и не искаме да ги лишим от възможността да носят красиви рокли от естествен материал, но пък в color block комбинация. Но ще трябва да се лишат от принтовете, ако държат на естествените материи този сезон.

Роклите:

– Стъпвайки отново на идеята, че ние по-скоро сме марка, от която хората очакват красиви рокли и предимно това пазаруват от нас,  отново сме поставили акцент на тях. Разработихме по няколко варианта на част от  кройките, така че да се вижда колко разнолика може да е една дреха, когато е изработена от различни материали, нещо което винаги се стараем да правим.



Аксесоарите:

– И за тази колекция, както в повечето случаи, отново работихме с Papieta – една абсолютно феноменална жена откъм усет, детайл и прецизност на изрботката. Човек, който работи изключително с кожа. Този път много искахме да има блясък в кожата, за да допълва по разкошен /според мен/ начин пастелите. Не знаех дали ще й допадне, защото не съм виждала този подход при нея, но ние някак си винаги много добре се сработваме. Бижутата и чантите отново са съобразени с колекцията, но носят нейния непогрешим и разпознаваем почерк. Дори не мога да преброя отколко години работим заедно, но последните години, много малко от съпътстващите елементи в колекциите ни, не са нейно дело.



Екипът:

– Като човек, на който от дълги години се налага да работи в екип и то с хора, които допълват визуалните ми виждания, съм си набелязала няколко човека, с които вървим ръка за ръка във времето. И в този случай, както и в последните два-три сезона хората са Георги Андинов, Алина Манова, Георги Петков, едно фантастично ново лице на Ивет Фешън – Мила Йолова, която оспоред мен я чакат изключителни успехи извън границите на България, и разбира се най-верния и важен съекипник в моя живот – Кристина, която дори няма нужда да споменавам, но без нея нищо от това не би могло да се случи.



Ако сме успели да ви вдъхновим, и да ви накараме да затанцувате в ритъма на цветята, не се колебайте, отскочете до шоурума на Knapp , и се оставете да ви завладее лятната им еуфория.


Текст: Диана Захариева

Фотограф: Георги Андинов

Грим: Алина Манова

Коса: Георги Петков

Модел: Мила Йолова/Ивет Фешън

Стайлинг: Антония Йорданова и Кристина Бъчварова

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Мини рокля от GUCCI

Мини рокля от GUCCI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Късо яке от ALEXANDER MCQUEEN

Късо яке от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожени сникърси от NEW BALANCE

Кожени сникърси от NEW BALANCE Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от мериносова вълна и кашмир от ALTUZARRA

Пуловер от мериносова вълна и кашмир от ALTUZARRA Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Дали ще сте на фестивала във Венеция или не, заявете своето стилно присъствие.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ