Maison Margiela SS 2022 – златната рибка на модата

x

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maison Margiela (@maisonmargiela)


Мартин Марджела е творецът, който винаги се е стремял да остане в сянка и е една от големите мистерии в модата. Той се превърна във вдъхновение за само за дизайнерите и нас любителите, но и за редиците от студенти по мода навсякъде по света. Провокативните му творби, които превръщат дори найлонови торбички в топове, както и всякакви предмети предмети от обичайния ни живот провокират модната индустрия и често са определяни като образци на антимодата. След десет години той напусна основаната от него модна къща, която в момента е в ръцете на един друг провокатор. Джон Галиано прословут със своята пищност и любов към историята на костюма пое креативния рул на марката след антисемитски скандал през 2011-та, което бе причина за отстраняването му от Dior. Всъщност той се приземи в  Maison Margiela няколко сезона по-късно, давайки на марката нов прочит, с доза нова провокация и рафинирани театрални елементи.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maison Margiela (@maisonmargiela)


За предстоящата пролет и лято той ни кани да се отдадем на риболовните страсти, при това по един съвременен и модерен начин. Нашумелият електромагнитен риболов е в центъра на вдъхновение на дизайнера, който ни отвежда някъде там сред природата – изживяванията, които през последните две години оценяваме по съвсем различен начин. Цялостната работа на твореца е уловена в мрежите на деконструктивизма, конфигурирането на познати форми и обеми по-нов начин, поява на вътрешната скрита страна на облеклата, работа със структурата на тъканта – похвати останали в историята на марката. Не е пропуснато и усвояването на образци от бита – текстилни подложки за чай влизат в ролята на шал бандана, който дори е неделима част от връхни облекла. Своеобразният акцент в колекцията са високите гумени ботуши, без които не може да мине нито един запомнящ се риболов, които импонират на емблематичните Tabi boots.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maison Margiela (@maisonmargiela)


Те са в ярки цветове и са изработени по биоразградима технология – мисъл за опазване на околната среда. Все пак модерните посещения сред природата изискват от нас да полагаме грижа за нея.

Палта с декорация от риболовни мухи и блесни, ризи, къси панталони, гумирани отпечатъци като десен, високи талии, плетива в игра с пропорции и обеми… Всички знаем, че модната фантазията на Галиано е безгранична и винаги еклектична, но строго следваща ясна тема. За да илюстрирам голямото майсторство на дизайнера при комбиниране на отделни елементи от различни декади и епохи ще дам пример със запомнящите се шапки от колекцията. Те са умела преработка на фламандските рибарски шапки от XVII век и са един от акцентите, който определено улавят вниманието.


&

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Maison Margiela (@maisonmargiela)


Трикотажът пък е вдъхновен от традициите в плетивото на британския остров Гърнзи, но творческото му преосмисляне в един момент попада в плен на синята бродерия ала керамични мотиви от Делфт. Младите момичета и момчета на Галиано са смели експериментатори, прекрачващи границата на официалните риболовни сезони, разкъсващи смело мрежата на установените модни тенденции. Те издигат индивидуалността на нивото на единствената визуална мантра в иначе така объркания ни свят, без да пропускат романтичните мигове между водата и земята.

Колекцията на Джон Галиано за Maison Margiela -пролет/лято 2022 е като обещание за повече моменти на открито и много блестящи мигове уловени в мрежата на спомените.


Текст: Константин Стойнов

Снимки: Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Свежи цветове за добро настроение.

Ако сте пропуснали
Най-четени