Tabi Boots – обувките, които пренаписаха модната история

x

Казват, че стъпвайки в света на модата трябва да се подготвиш, че нищо не може да те изненада и все пак да очакваш изненади зад всеки ъгъл. Вече сме виждали пуловери с четири ръкави, хибриди между пола и панталон, рокли с всевъзможни кройки, дължини и форми, но една от най-коментираните, смели и дръзки модни изненади си остават емблематичните Tabi Boots на Maison Margiela. Те карат хората да се спират по улиците и да гледат изненадано, подтикват малките деца да задават неподправени въпроси под неодобрителните погледи на майките им и се превръщат в добър повод за критика или възхита, без значение в коя точка на земното кълбо биват разхождани. Ботушите с разделени на две пръсти са се превърнали в основополагащ елемент в колекциите на Марджела и сигурно поне веднъж сте си задавали въпроса – Защо и как тези авангардни обувки стъпиха на луксозната, модна сцена? Както може да предположите на нас Tabi Boots и тяхната история са ни не по-малко интересни, затова нямаме търпение да ви разкажем за дългия им моден преход…


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от 예슬의 예술 (@objet_by_yy) на


Всичко започва с чифт чорапи

Формата Tabi води своето начало от Япония. Именно там през XV в. чорапите започват да се произвеждат с разделени пръсти, за да се улесни носенето на традиционните сандали. В началото, поради недостига на памук този модел е бил привилегия основно на висшите прослойки на японското общество, но по-късно, след успешната памучна търговия между Китай и Япония, те стават все по-универсални. Разделението обаче не изчезва, макар да биват носени от всички, чорапите Таби продължават да бъдат йерархичен символ, този път на база цвят. Хората с по-висок обществен статус са носели чорапи в лилаво, земеделците и по-обикновените японци – сини, а самураите всички останали цветове, различни от гореописаните два.

Доказали своята функционалност, в началото на ХХ-ти век чорапите Таби преживяват своята трансформация и получават подметка от здрав, естествен каучук. Започват да ги наричат Джика-Таби и те се превръщат в неделима част от работното облекло (където могат да бъдат открити и до днес в Япония), като японците твърдят, че разделените от обувката пръсти насърчава баланса.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Makoto (@ri_makoto) на


Отпечатъците на смелостта 

По време на едно от своите пътувания до Япония белгийският дизайнер Мартин Марджела се среща за първи път с традиционните Таби и дотолкова се вдъхновява от силуета им, че решава да ги пренесе в модния свят, прибавяйки им своя почерк. Марджела съзира в интересната кройка, съставена от три отделни парчета плат, чудесна конструкция за… обувки, но не такива, които да носят единствено работниците, ами достойни за всички, влюбени в модата.

Дебютът на „копитата” е по време на ревю на Maison Margiela през 1988 г., а за да е сигурен дизайнерът, че акцентът на колекцията, в лицето на Tabi Boots няма да остане незабелязан, той потапя подметките им в червена боя. По този начин ходейки моделите оставят отпечатък по подиума. А и върху страниците на модната история, която бива пренаписана завинаги!


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Ashley Campbell (@_ashleycampbell22) на


Стъпки към успеха

Силуетът на обувките и преди, и сега си е все така нетрадиционен – нещо, благодарение на което Марджела жъне такъв успех. Днес, 30 години след първия дебют на Tabi Boots едва ли има любител на модата, който поне да не е виждал така разпознаваемия модел, но подобно на всяко друго начало и това на обувките–копита не е напомняло на спокойна река. Самият Мартин Марджела неведнъж е споделял, че докато светът се почувства достатъчно сигурен да прави своите крачки в неговите обувки, на него му се е налагало да пребоядисва някои  непродадени от предходни сезони чифтове, поради минимален бюджет, но все пак воден от желанието да включи обувките и в новата колекция на бранда си.

В момента на пазара има още няколко модела обувки от различни брандове, които силно наподобяват концепцията на японските Таби, нито една от тези версии обаче не е успяла да спечели толкова внимание, колкото тази на Марджела. Просто неговите обувки имат добавена колекционерска стойност, те са дизайнерски подпис, който привлича внимание. Някои ги намират за очарователни, други за крайно претенциозни, но без значение на коя от двете страни застават хората, най-важното е, че Tabi Boots не ги оставят равнодушни. Независимо дали ги харесваш или не, тези обувки те карат да имаш мнение, което само по себе си е още едно доказателство колко много са успели да променят модата.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от 🐰🐶 (@pipru115) на


Факт е, че Матин Марджела не е измислил Tabi обувките и той самият никога не е претендирал за това. Превърнал ги е обаче в стенограма за специфичната модна философия, гласяща, че „не е необходимо нещо да е непременно красиво и одобрено от всички, за да се превърне в класика”. А колкото до Tabi Boots – те не са просто проява на смелост от един дизайнер, те остават доказателство, че всяка идея, дори и привидно най-нереалистичната има потенциал да се превърне в нещо велико. Ако й се даде шанс! Ние не можем да предвидим бъдещето нито на обувките на Maison Margiela, нито на модния свят, но можем да бъдем благодарни, че именно тя, модата ни дава достатъчно начини да изразяваме смело себе си.


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от V A N II T A S (@vaniitasstore) на


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от an (@___.a.07._____) на


 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Mis (@mm_3918) на


Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Instagram

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Препоръки от седмицата

Суичер от ISABEL MARANT

Суичер от ISABEL MARANT

Препоръки от седмицата

Къс панталон от CHLOÉ

Къс панталон от CHLOÉ

Препоръки от седмицата

Дънки до глезена от KHAITE

Дънки до глезена от KHAITE

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Очарованието се крие в простите неща.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ