Малката черна рокля, с която никога няма да сбъркаме

x

„Няма нищо по-трудно от това да се направи малка черна рокля. Очарователните трикове на Шехерезада са много по-лесни за копиране.“

Може би вече се досещате на кого принадлежат тези думи. Великата Габриел Шанел завихря истинска революция на небосклона на световната мода, налагайки черния цвят и в частност малката черна рокля като еталон за шик. И всичко това започва с една нейна рисунка през 1926 г. във Vogue.Преди да си припомним вълнуващата история накратко, ще споделим с вас, че при пазаруване в обектите на MDL Group, където открихме няколко чудесни съвременни прочита на любимата ни малка черна рокля, всяко плащане с карта Visa Gold, Platinum или Infinite ви носи 10% от платената сума обратно по картата. Подробности за промоцията и списък с магазините ще откриете на сайта на Visa.

Всъщност не една, а две са модните илюстрации на малка черна рокля, публикувани през 1926 г. –във френския и в американския Vogue. А през 1983 г. Карл Лагерфелд ще се присъедини към Chanel, за да заяви съвсем категорично:

„Няма как да си неподходящо облечена, когато си с малка черна рокля.“Според Коко Шанел модата трябва да изразява мястото и времето, в които е създадена. Въпреки че Голямата депресия достига до Франция през 30-те, по-късно отколкото в САЩ, Първата световна война е оставила вече своя отпечатък. Гениалността на Шанел се изразява в това, че тя успява да предложи достъпен дизайн на рокля. Желанието й е тези, които не са богати, да могат да „се разхождат като милионери“. От началото на кариерата на Шанел минимализмът и простотата са ключов елемент в нейните дизайни. Малката черна рокля е модерна визия за съвременната жена, защото следва контурите на тялото, без излишно разточителство. Като платно, което лесно може да бъде оживено с подходящия аксесоар.

„Преди мен никой не би посмял да се облече в черно… Черно, толкова дълбоко, толкова аристократично, че веднъж видиш ли го, остава в паметта ти завинаги.“Жените следват Габриел Шанел във всичките революционни промени, които въвежда в модата. Тя ги освобождава от ограниченията на корсета, а малката черна рокля се превръща в любим аутфит за дамите с изтънчен вкус и елегантен стил, каквато е и самата Коко. За през деня, за коктейл, за вечеря – малката черна рокля бележи своето дълго пътешествие през дизайнери, колекции, знаменитости, сред всички нас всъщност. Одри Хепбърн, принцеса Даяна, Кейт Мос са само няколко от най-емблематичните примери за звездни личности, които неведнъж залагат на малката черна рокля. Гледайте отново „Закуска в Тифани“, за да се насладите на таланта на Одри и на творението на Живанши.

„Простотата е ключът към истинската елегантност.“ Коко ШанелПростотата на малката черна рокля изключва усещането за прекаленост в който и да е смисъл. За всяка жена е удоволствие да има малка черна рокля в гардероба си, защото тя е олицетворение на чистата елегантност. Тази дреха прави лесно като детска игра поне едно от всичките решения, които ежедневно трябва да взимаме. И е гаранция, че никога няма да сбъркаме, особено ако я съчетаем с перли или масивно колие, с изискана чанта и с правилните обувки. Затова и не се поколебахме, в компанията на Visa, да си подарим нова малка черна рокля, като ефектен финален щрих за тази година.


Текст: Десислава Найденова – Вичева

Снимки: Kare Studio за Fashion Inside

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Голи рамене в горещ ден.

Ако сте пропуснали
Най-четени