Най-интересните колаборации между мода и изкуство (Част II)

x

В продължение на вчерашното ни увлечение да търсим връзката между мода и изкуство в различни колаборации през годините, днес се спираме на още пет забележителни проекта. Всички те са свидетелство, че модата не може да съществува сама – без човека, без изкуството, без таланта… Ето кои са останалите пет:


 

 


Фонтан „Треви“ и Карл Лагерфелд за Fendi, 2013-2014 година

Това не е колаборация в истинския смисъл на думата. Тук става дума за отношението на един моден гигант към културното наследство на Рим. Италианската луксозна марка обяви, че ще плати възстановяването на известния фонтан „Треви“ в италианската столица, който е на над 250 години. Слабото управление на общината на Рим и липса на средства бяха довели до частичния упадък на мястото. Творческият директор на Fendi – Карл Лагерфелд, обяви, че ще дари около два милиона евро за реставрацията на знаковото място. Обещанието, дадено през 2012 година, вече е факт и реставрацията е напълно завършена.


 

 


Zaha Hadid за Chanel, 2008 година.

Базираната в Лондон архитект Заха Хадид създаде огромната мобилна конструкция Chanel Pavilion, с която изложба на марката обикаляше света. Футуристично оформената конструкция бе построена за пръв път в Хонконг. След това се премести в Токио, а в Ню Йорк огромният подвижен  павилион не бе добре посрещнат. В американския мегаполис конструкцията бе сглобена в известния „Сентрал парк“, а Лагерфелд бе обвинен в това, че разрушава инфраструктурата на мястото. Въпреки това обаче конструкцията сама по себе си представлява форма на изкуство и бе оценена от много хора позитивно. Съставена от стотици панели от фибростъкло, конструкцията е проектирана така че да се сглобява за една седмица.


 

 


Matt Groening и Comme des Garcons. 2011 година

Творческият директор на Comme des Garcons – известната Рей Кавакубо, е позната с неочакваните си решения и непредсказуем стил. През 2011 година тя си партнира с известния художник на анимации Мат Грьонинг – човекът нарисувал героите на „Семейство Симпсънс“ и „Futurama”. Темата е „Живот в Ада“. Колекцията остава пословична в кариерата на Кавакубо, а съпругът ѝ шеговито отбелязва пред Style.com, че според него да се създава нова колекция дрехи на всеки шест месеца е пълен ад.


 

 


Дейвид Линч за Christian Louboutin, 2007 година

Колаборацията между продуцента Дейвид Линч и френския дизайнер на обувки беше едно от най-неочакваните неща в модния свят. Обувките, както може да се досетите, надминават очакванията за дизайн. Те напълно избягват от изначалната функция да бъдат годни за носене от човек, но пък представляват истински малки скулптури, дело на хора, занимаващи се с изкуство, каквото и да е то. Едни от най-високите токове, представени в колекцията, са цели 26 сантиметра. Цялата колекция е представена със снимки, направени от самия Линч. И не забравяме, че тук си проличава страстта на режисьора към сюжетите с неочакван край и „тъмни“ сцени.


 

 


Keith Haring за Nicholas Kirkwood, 2011 година.

Оставаме на тема „обувки“ и отбелязваме, че за някои хора тази дума остава в кавички по-често отколкото можете да си представите. Такъв е дизайнерът Никола Къркууд, който познаваме от моделите обувки, които създава специално за Лейди Гага и други известни личности. Неговите произведения често ни напомнят, че не всички обувки са еднакви. Колаборацията с Keith Haring го доказва. Колекцията, създадена през 2011 година, бе пусната в продажба ексклузивно единствено в Хонконг, а след това и в магазина на дизайнера в Лондон. Обувките съчетават типични за илюстратора произведения с неочакваните дизайни на Къркууд.

Текст: Стефи Стоева

Снимки: Press

Вижте още: 

Амулетите на Cartier в интимна връзка с поверията и модата

Модните уроци, които научихме от Коко, Карл и Chanel

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Жилетка от кашмир KHAITE

Жилетка от кашмир KHAITE Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Копринен панталон от TOM FORD

Копринен панталон от TOM FORD Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Свободен панталон от вълна и кашмир от MAX MARA

Свободен панталон от вълна и кашмир от MAX MARA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от NORMA KAMALI

Миди рокля от NORMA KAMALI Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Каубойски ботуши за градски бунтарки.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ