SOS: как да открием личния си стил?

x

Тук, в редакцията, често сме чували много комплименти, отнасящи се за личния стил на всеки член от екипа, но и в същото време към нас биват отправяни безброй въпроси, свързани именно с персоналния усет за мода. Знаете ли кой е любимият ни въпрос? „Е, как да открия собствения си стил?“ Убедени сме, че поне веднъж в живота си сте задавали този въпрос, ако не на друг човек, то със сигурност на себе си. Ето защо днес си говорим за сложния процес по култивирането на личния стил.Терминът „разпознаваем личен стил“ е моден жаргон, по който много често се елаборира във всякакви посоки, но какво всъщност означава той? Идеята да откриете свой собствен стил представлява култивиране на визия, която ще работи за вас в продължение на години. Ще обясним – това е не просто един тип тоалет, силует или дреха, а по-скоро цялостен набор от облекла, които изглеждат върху тялото ви така, както бихте искали самите вие; които ви карат да се чувствате уверени и които ще обичате много дълго време. С други думи – стилът е индиректен израз на вашата личност пред света. Съвсем няма нищо лошо в това той да се променя, но дори и да сте склонни към честа промяна, в начина ви на обличане винаги ще се повтаря някакъв мотив, шаблон, тенденция. Това е вашият личен стил.

Ако изпитвате затруднения в отличаването на гореспоменатия мотив, то ще се радваме да ви помогнем с няколко съвета. Те са практични, но не толкова, че след час четене да можете да си кажете: „Ето, това е моят стил!“ Предлагаме ви по-скоро набор от процеси, които ще отнемат известно време, но си заслужава да го инвестирате! След като приключите с търсенето, ще можете да заявите пред себе си и света, че сте открили нещо повече за себе си, а и ще си спестите излишните модни покупки, които и без това вредят на планетата. Да започваме!1.Опознайте формата на тялото си

Най-важното нещо при търсенето на стила ви е да разберете формата на тялото и да знаете какви силуети го показват най-добре. Снимането, както и гледането в огледалото ще ви помогнат да забележите силуетите, на които трябва да разчитате. Ако обръщате специално внимание на знаменитости с подобна структура, ще можете да забележите силуетите, които винаги работят за тях и да си вземете бележки. Тези от вас, които биха искал да направят по-разширено проучване за типа силует, който притежават, могат да използват този т.нар. body shape калкулатор.

2.Намерете модните си икони

Разберете кои модни персони ви вдъхновяват и се опитайте да си отговорите на въпроса защо. Потърсете сходното между тях и вас и вижте какви дрехи най-често носят те, дрехи, които се намират и във вашия гардероб. След това си направете списък, да – това е важно, с видовете дрехи, към които сте най-привлечени. Така ще разберете коя е „вашата“ дреха, която обичате и ви подхожда. Също така бихте могли да съхранявате някъде снимки на любимите си фешънисти или изобщо на дрехи и тоалети, от които да черпите вдъхновение. Платформите Instagram и Pinterest са чудесна опция за сърфиране измежду хиляди изображения, в които да намирате по нещо, предпочитано от вас.3.Инвестирайте в дрехи, които знаете, че ще носите вечно

Или поне повече от пет години. Да, това е много време, в което няма да сменяте съдържанието на дрешника си, но е и време, в което да развиете собствения си стил. Бъдете търпеливи и заложете на по-малкото, но по-качествено и близко до вас. Този принцип генерално не се отнася само за дрехите.

4.Разпознавайте нещата, които не ви харесват

Част от процеса по разбиране на всичко, което ви харесва, е и изключването на нещата, които не ви харесват. Опитайте се да се идентифицирате с даден тип облекло, което можете да трансформирате лесно и което няма да ви ограничава стилово, но се постарайте да сте напълно наясно с нещата, които не харесвате в модата. Така ще стигнете много по-бързо и лесно до крайната цел.

5.Намерете цветовете, които ви харесват

Освен намирането на силуети, които ви подхождат, помислете и за цветовете. Те са не по-малко важни от формата и материята на дрехите. Цветът е важен фактор, колкото физически, толкова и психически. Помислете в каква палитра се чувствате добре, не само каква ще отива на косата и очите ви.

6.Почистете гардероба си

След като вече сте преминали през всички стъпки дотук, е време да оцените и да почистите гардероба си. Разделете се с всичко, което не стои добре на вашата фигура, което не обичате на 100% и което не сте носили през последните шест месеца. Подчертаваме да не изхвърляте дрехите си – продайте ги, подарете или ги дарете. Всичко, което ще ви се стори ненужно, може да изживее остатъка от дните в гардероба на някого другиго.7.Обърнете внимание на аксесоарите и гримовете

Те също са част от вашия стил: алено червило, кръгли обеци, малка черна чанта – всички те допринасят за цялостното ви представяне пред света. Не подценявайте ролята на аксесоарите и гримовете в пиесата на модата, ще се изненадате колко много могат да променят стила ви.

8.Експериментирайте

Никой не ви заповядва да се придържате само към един определен начин на обличане. Даже напротив – оставете модния си усет да еволюира и да ви води отвъд границите на това, което си мислите, че харесвате. Ето и един малък съвет от нас: ако се страхувате, че модните експерименти ще ви струват скъпо, то винаги можете да разчитате на масови марки или употребявана мода за „лабораторни“ стилни опити.

Ако пък знаете още някой полезен съвет, ще се радваме да го споделите с нас. От друга страна – ще се радваме още повече, ако сме успели да ви помогнем в издирването на утопията, т.е. онзи личен стил от мечтите!


Текст: Мила Стоянова

Снимки: Getty Images

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Спортно – елегантен  старт на седмицата.

Ако сте пропуснали
Най-четени