Черен или бежов – това е въпросът

x

Чорапогащниците… онези фини аксесоари, с особено странно име, които всяка жена има в гардероба си. Или поне трябва да има! За всеки случай. Те са задължителни за членовете на  кралското семейство и почти категорично отречени в модния бранш. Те не участват в нито един епизод на „Сексът и градът”, но пък са второто най-важно нещо за офис визията, след ризата. Те, макар и привидно твърде прости, пораждат десетки разпалени дискусии за своето приложение.  Ние обаче решихме да се фокусираме не върху това дали трябва или не да се носят чорапогащници, ами върху въпроса, който ежедневно тормози човечеството, или поне дамската част от него – Черен или бежов чорапогащник е правилно да се носи?Мерни единици и закони

Добре, знаем че ви обещахме да си говорим за цветовете, но чорапогашниците имат и други водещи характеристики, с които е добре да се започне. Като плътността, например! Очаквано различните чорапогащници имат и различни приложения – за ежедневна употреба, за офиса, за вечерно излизане, за официално събитие… Именно плътността е това, което ги различава едни от други. Подобно на физиката и тук има единица мярка за плътност, нарича се DEN и определя дебелината на нишката, от която чорапогащника е направен. Логично колкото по-голяма е DEN мярката, толкова по-плътен и здрав е чорапогащникът. Скалата варира между 5 и 200 DEN, като най-фините и елегантни са между 10-15 DEN, междусезонните са между 20 – 30 DEN, и останалите до 70, принадлежат на студените месеци. Над 70 DEN пък се използват за медицински цели и се носят рядко в ежедневието.

Плътността на чорапогашника е определяща и за цялостната визия, която избираме. Най-лесното за спазване правило е: колкото по-плътен е чорапогащникът, толкова по-плътни трябва да са и дрехите и съответно толкова по-зимни обувките. И обратното – колкото по-фини са материите, толкова по-тънък трябва да бъде чорапогащникът.Големи въпроси

Както вече констатирахме големият въпрос, свързан с чорапогащниците е „Бежов или черен цвят?”. Отговорът му пък е доста противоречив. В модния свят например, на чорапогащниците с бежов цвят не се гледа с добро око и те често са отричани от модните критици. Черните, обаче се възприемат доста по-добре и дори се наричат „стилни”. Затова и на модния подиум е много по-вероятно да видите модели, носещи чорапогащници в тъмната гама, отколкото в светлата. А истината или правилният вариант са може би някъде по-средата. Важно е, ако става въпрос за делова и офис обстановка, или официално събитие, чорапогащникът, без значение от сезона, да бъде едноцветен и максимално тънък. Цветът му пък не зависи от строго определени правила. Може да бъде както черен, така и бежов. Дори може да не бъде нито един от двата, ами графит, антрацит, карамел или мока, които между другото се комбинират изкусно както със светли, така и с тъмни дрехи.

Важното при избора на тъмен или по-светъл цвят чорапогащник е той да се съчетава добре с обувките и конкретната визия. Не следва да контрастира на обувките, но и в никакъв случай не трябва да бъде по-тъмен от полата. Това са двете основни правила, които се помнят и следват лесно. От тях обаче произлиза и следващият често задаван въпрос „Черна рокля, черни обувки и… черен чорапогащник, нали?”. Всъщност и да, и не! Ако се доверите на Коко Шанел, то следва черната рокля винаги да бъде съчетавана с черен тънък чорапогащник, ако обаче искате да „омекотите” визията, в конкретно този случай може да си позволите и бежов чифт.

Бонус съвет: На какъвто и цвят чорапогащник да заложите, не забравяйте да вземете резервен чифт с вас. Едно от негативните свойства на тези иначе стилни аксесоари е, че се късат в най-неподходящия момент и често по възможно най-неочаквания начин. Бъдете подготвени!Кой нарисува тази дъга?

За двата типа най-разпространени модели чорапогащници е ясно. А имат ли място цветните чорапогащници в street style играта? Категорично да! Както може да предположите цветните чорапогащници добавят много неофициалност към външния вид, което обаче е понякога търсен ефект. Затова преди да ги отречете напълно, опитайте да се сприятелите с тях. Те предлагат неограничени възможности за експерименти и категорично могат да превърнат почти всяка визия в модно вдъхновение. Може да избирате между пастелни, ярки, наситени или пък по-приглушени нюанси, а основното правило е чорапогащникът да бъде достатъчно плътен, за да не прозира. Останалото оставяме на вас…Обувки + чорапогащник = ДА!

Колкото и странно да звучи, комбинацията от чорапогащник и (полу)отворени обувки всъщност не е тема табу. Напротив, става все по-актуална в модните среди. Както всяка смела тенденция обаче и тази си има няколко правила, които е препоръчително да се спазват, за да бъде визията стилна, а не провалена:

Като начало обувките винаги трябва да са с висок ток и с не твърде дълбоки деколетата. А самите чорапогащници – те не трябва да са нито прекалено прозрачни, нито твърде дебели. Задължително различни от бежови и без шевове или ръбове на показ. Това е! Отивайте на разходка с отворени обувки, чорапогащниците позволяват…Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Pinterest

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Откраднахме ги от мъжкия гардероб.

Ако сте пропуснали
Най-четени