Пролетта на Saint Laurent – блясък и светлина в ритъма на новото време

x

Когато ни  дойдат гости, като едни добри домакини, първите места, които искаме да им покажем са забележителностите на града, в който живеем. Именно това направи и Антъни Вакарело, креативният директор на Saint Laurent, който ни заведе под светлините на Айфеловата кула, за да представи своята колекция пролет-лято 2020. Вакарело не за първи път извлича максимума от символа на френската столица и продължава да твърди, че в Париж няма по-добър декор от… самия Париж. Особено пък нощният! Както подобава за известната модна къща, сцената на шоуто бе проектирана в черната гама, а задачата за осветлението освен на Айфеловата кула, бе поверена и на още 394 прожектора. В резултат на всичко, видяхме среща на тъмнината и светлината или нещо между градски спектакъл и рок концерт, едновременно. Определено подобаващо за Париж, под всякаква форма!Цялата колекция представляваше ретроспективно представяне на творенията на Ив Сен Лоран през ХХ-ти век. Открихме както толкова разпознаваемите Le Smoking, така и прочутата за бранда „руска” колекция, в лицето на тъмните флорални принтове, но всичко бе обновено, допълнено и модернизирано, за да може да върви с ритъма на днешното, ново поколение. Макар да се бе съобразил с духа на новото време, все пак Вакарело не бе изневерил и твърде много на естетиката на модната къща. Главната роля в колекцията, бе поверена черния цвят, дълго възпяван от  Сен Лоран, заради неговата сурова елегантност.

Извън цветната вселена, ако следваме компаса на парижкото ревю, то вярната посока за пролетно-летния сезон на 2020 ще бъдат късите шорти, дълбоко разкопчаните ризи, добре подчертаните талии, високите ботушите. И още кадифените двуредни сака, широките колани, бюстиетата със сърцевидна форма и блестящите гащеризони. А да – и принтовете, но представени в много различна от познатия и широко разпространен стил. Антъни Вакарело се бе спрял на десени с основи в преобладаващо тъмни цветове. Цветята и флоралните мотиви бяха по-малко, за сметка на повечето форми, наподобяващи от една страна на фолклора в рускоговорящите страни, а от друга – правещи препрадка към вечната любов на Сен Лоран към мароканската култура.
Многопластовата концепция на дизайнера ни отведе и при дългите свободно падащи рокли със злати бродерии, които блестяха в синхрон със светлината и цялата концепция на колекцията, изпълвайки пространството с препратки към 70-те години на миналия век. Трудно ни е да си представим колко десетки, а може би и стотици хиляди пайети са използвани по време на реализирането на тази колекция. Факт е обаче, че всяка си бе точно на мястото!
Големият финал започна с угасване на светлините и повторно появяване на супермоделите, този път в интерпретации на класическия за бранда костюм. Всевъзможни интерпретации!  Посланието бе ясно – наследството на Saint Laurent е вечно и ще продължи да бъде предавано на поколенията.

В кулминация на вечерта, повече от очаквано се превърна появата на Наоми Кембъл. Тя миналата есен се качи на модния подиум, за първи път след 14-годишно отсъствие, заради юбилейното ревю на Versace. А сега със своята харизма, облечена в черен лъскав костюм, продължаваше да доказва, че годините нямат значение. И наистина – нямат!Чрез ненатрапчиво показване на плът, съвършената игра с дължините, максимално изчистените силуети и многото неподправен блясък, новата колекция на Saint Laurent, бе преизпълнила целта на своя създател Антъни Вакарело – да постигне безвремие. И ще го постига, поне докато светлината продължава да прегръща тъмнината и това да се отразява в елегантността.
Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Vogue

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Спортно – елегантен  старт на седмицата.

Ако сте пропуснали
Най-четени