STYLE MASTERCLASS: КАК ДА НАМЕРИШ ТВОЯ СТИЛ

x


Искало ли ви се е някога, подобно на известните личности да имате на разположение личен стилист, който ако не да ви избира дрехите за деня, поне да ви помогне при изграждането на собствения стил? Е, днес ви предлагаме добре структуриран урок по стил, идваш от един от най-любимите ни български дизайнери. Преподаден е, разбира се, от самия него, съобразен с ежедневните предизвикателства, с които ни среща модата и най-ценното – много приложим…

Колко пъти сте обличали нещо сутрин, само за да се попитате през деня: “Ау, как ми хрумна тази грешка?”, след което самочувствието ви пада веднага. Познато, нали?

Помните ли и предизвикателството „10 years challenge”, което избухна яко и където се сравнявахме през 2009 и 2019 година. Болшинството бяхме за смях. Но други, като майка ми, бяха все същите: все така добре изглеждащи, все така стилни, сякаш времето за тях беше спряло.

Това ме накара да се замисля: как успя да постигне този резултат? Отговорът беше очевиден. Тя има стил. И да имаш стил означава, че такива грешки стават невъзможни.

Допълнително, стилът се отплаща и със създаването на аутфит лесно сутрин, без въпросите „Какво да облека днес?” и Добре ли изглеждам?”. Защото изглеждаш добре. ВИНАГИ.

Стилът спестява време. Спестява и пари – мнозинството от дрехи вече ще бъдат тотално невидими, защото са неподходящи за стила ни. И всичко това с времето става естествено, без усилия.

Но как да намерите стила си? Имам отговора. Създадох формула. Тествах я и работи брилятно, просто четете надолу.


майка ми преди 10 години, изглеждаща все така релевантно и до днес


КАКВО Е СТИЛ

Стил – първата ни асоциация като споменем тази дума, е на безупречен външен вид, на успешен човек. И неслучайно, стилът е себеизражение на нас самите отвътре навън: ценности, емоции, интереси. Визуално огледало на нашата душевност.

ЗАЩО Е ВАЖЕН СТИЛЪТ

Живеем в общество от различни групи: приятели, семейство, колеги, непознати, нашият град, целият свят. Естествено се пораждат и отношения между нас и останалите, неизбежно е. Това е първият език, на който проговаряме с хората, още преди да сме казали и една дума.

Неслучайно казвам, че никога нямаме втори шанс за първо впечатление. Не, тук не става дума да се обличаме за другите. Да си припомним – стилът е себеизражение. Следователно тръгва от мен, от КОЙ ИСКАМ ДА БЪДА АЗ.

Стилът има изключително силна, директна връзка с това как останалите ни възприемат и се държат с нас. Помислете – с какви очи искате да ви види света – успешни, привлекателни, магнетични, щастливи, добре изглеждащи, респектиращи. А може и точно обратното.

Още повече, когато сме облечени добре, имаме съвсем различно усещане за самите себе си. Чувстваме се уверени, силни, справяме се със задачите по-добре (научно доказано). С една дума – бележим УСПЕХ.

И за тези, които мислят, че стилът не е само дрехите, нека спомена, че от 80% от него е нашето облекло. Останалите, миноритарни 20% остават за езика на тялото, маниери, глас, поведение, харизма.

МОЯТ СТИЛ

Истината е, че всеки един има начин на себеизразяване, чрез дрехите, т.е. стил. Все пак няма как да ходим голи, нали така? Но дали той наистина отговаря на идеала, който искаме да бъдем и дали останалите ни възприемат по правилния начин.

Повечето хора вярват, че изграждането на стил е трудно. И макар той да не идва по естествен път за повечето, истината е че да си създадем стил е изключително лесно, особено ако знаем правилните стъпки.

Тук е много важно да вмъкнем, че изграждането на стил се отплаща във времето: много по-лесно е да се превърнем в човека, който искаме да бъдем, отколкото да се преструваме на този, който искаме да бъдем.(масова грешка в обществото). Рано или късно, истината излиза, затова нека усилията, които сме положили да бъдат в дълготрайната, правилна посока.

ИМА ЛИ РЕСТРИКЦИИ ЗА СТИЛА КАТО ГОДИНИ И РАЗМЕР

Не, напротив. Безупречният стил чупи всякакви бариери. Не се влияе от годините ни. Не се влияе и от размера ни. Обратното, действа им разкрасително.

АЗ ИМАМ СТИЛ. ТРЯБВА ЛИ ДА ПРАВЯ ТОВА?

Погледнете снимките ви отпреди две-три години. Харесвали се как сте се облекли там? Бихте ли се облекли и днес така? Ако отговорът е не, означава че все още сте в процес на изграждане на стила ви. Тази статия само ще разреши проблема по-бързо.КАК ДА ОПРЕДЕЛИМ СТИЛА СИ

За повечето хора е трудно да определят стила, което често води до компромиси в себеизразяването. Затова съм ви подготвил един лесен и бърз тест, където ще откриете правилния стил за вас.

Погледнете картинката. Прочетете различни прилагателни. Заградете три, които биха ви описвали в идеален вариант. Сега повторете упражнението, като заградите честно тези три, които описват текущия ви начин на обличане.

Ако имате 100% съвпадение, честито! Значи вече имате изграден стил. Ако ли не, продължаваме надолу.

Защо не могат да бъдат повече от три прилагателни?

Защото колкото повече се опитваме да бъдем повече неща, толкова повече се отдалечаваме от тях. По-малко думи, по-лесно за фокусиране и изпълнение. Три са напълно достатъчни, вярвайте ми. С времето ще видите колко лесно ще става обличането сутрин и как детоксът на гардероба отпадне напълно.

Съчетанието от три, измежду толкова много опции дава уникалност на нашата комбинация. Като добавим към тях и нашето тяло, цвят на кожата, лице, устни, нос, мигли, коса, се получава уникално съчетание, без друг аналог сред останалите хора. Така няма опасност, дори друг със същата комбинация, да изглежда като нас.

Защо няма “trendy” сред прилагателните?

Защото тренди идва от тенденциите, а както знаете, не вярвам в тенденциите. Те са антиподът  на стила и вместо да ни помагат да изградим една основна константа, ни разсейват постоянно, карайки да загубим нашата идентичност, да ги следваме сляпо, без да ни питат дали ни отиват и да ни правят да изглеждаме еднакво с останалите.

Защо няма “effortless” сред прилагателните?

Защото всеки стил ще бъде “effortless” при следването му, след като го създадем.

Трите думи са всъщност ДНК-то на нашия стил. Нека ги запишем на празен лист с главни букви и го сложим до/в гардероба, на видно място.

КАК ДА ПОСТИГНЕМ СТИЛА СИ?

Сеге ще разберете колко лесно и без всякакви усилия става обличането.

Ето ги стъпките:

“Добро утро” казваме на деня и благорадим сърдечно, че сме събудили и днес;

– Отваряме гардероба;

– Поглеждаме към листа с трите думи, които описват нашия стил;

– Повтаряме ги на глас, трябва да ги запомним наизуст;

– Създаваме аутфит, подчинен на трите думи;

– Ако дрехата не отговаря на формулата, махаме я. Тя няма повече място в нашия гардероб. Разчистваме всички ненужни попълнения вътре, които са извън ДНК-то/трите думи;

– Ако направеният аутфит не се подчинява на трите думи, правим нов. Тази комбинация отпада трайно от опциите за в бъдеще;

– Допълнителен бонус: към моето ДНК добавих с малки букви отдолу и думата “естетичен”. Така ми напомня, че какъвто и аутфит да създам, искам накрая да е естетично издържан.

– Ако искаме да спестим време и усилия, може да си направим готови комбинации в гардероба.

Това е, peaches! Казах ви, че не е трудно. От тук практика на стъпките всеки ден. Сами ще се убедите колко лесно ще става по ден на ден.

А сега бягам да подготвя следващата статия – за правилото от 1-10 в аутфитите или как винаги да се обличаме за десятка?

Винаги отдаден на стила,

Yvailo

Източник: www.yvailo.com

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

ЧАСОВНИК BULOVA 97L172

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от еко кожа Francesca Rossi

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Хранителна добавка WOMAN

  Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Шопинг чанта Tulip с еко кожа Karl Lagerfeld

Шопинг чанта Tulip с еко кожа Karl Lagerfeld Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Лежерността на денима в петък.

Ако сте пропуснали
Най-четени