Ударно завръщане към работен режим

x

„Да бъдеш силен е като да бъдеш дама. Ако се налага да обясняваш на хората, че си, значи не си.“ 

Маргарет Тачър

След високите температури, изрязаните бански и слънчевите шапки, гарнирани с поредния освежаващ коктейл, дойде  време да превключим рязко в активен работен режим. Неизбежно е, на всички ни е ясно, дори все още да усещаме слънцето по загорялата си кожа. Нали все пак сме в новата вълна на еманципация, редно е да преосмислим и новите визии. Сега е момента да си спомним няколко факта от историята на модата, които, дори и претърпели генетични изменения, лесно се адаптират към визуалната ви професионална визитка. Да, ще си говорим за скритата сила на подплънките, и не само, които генерално промениха дамския силует. За откривател на подплънките в дамската мода, които придават борбеност и впечатление за мощ, се сочи една от любимите ми дизайнерки Елза Скиапарели. Тя ги въвежда още в началото на 30-те, а те периодично се завръщат, като понякога достигат малко плашещи размери. Тяхната история минава и през военните години на 40-те, деликатно отбелязват своето присъствие в 70-те за да избухнат буквално през 80-те. Нима не си спомняте клиповете на Саманта Фокс, Сандра и Сабрина? Тогава прилепналите топове с щедри деколтета, съпътствани от къси кожени или джинсови якета с подплънки бяха на гребена на вълната.Високите рамене са сред любимите оръжия и на поп-културата, и на жените с власт. Е, почеркът е съвсем различен, но транскрипцията е една и съща – власт. Нима може да сравним Грейс Джоунс и Маргарет Тачър? Трудно, но и двете изразяват своя характер чрез силата на подплънките. Едната на поп сцената, другата докато бе на политическата.
Видовете, размерите  и приложението им е доста разнообразно и заслужава да разкроим посоките на техните различните превъплъщения.

В овалите на 80-теТози костюм създаден от Антъни Вакарело за Saint Laurent е може би един от най-красноречивите примери за влиянието на вас жените в бизнеса. Да именно 80-те бяха годините на вашата инвазия във висшия ръководен ешелон. Тъмна графитна гама, едно фронтално копче, обемни сатинирани ревери и… мъжко закопчаване! Широкият прав панталон допълва композицията с внушението за увереност и стабилност. Дизайнерът представи този модел със сако на голо и с червени сандали – лаконично, ударно и женствено. Никой мъж не би посмял да ви вземе не насериозно, при целия ви сексапил.

С вкус на карамелЕдна добра работна инвестиция с привидно мек и женствен характер забъркана от Michael Kors. Култовият цвят карамел, особено за есента и зимата, отдавна е в базисната палитра на гардероба. Да, ще се съглася, вече е толкова познат, че малко нагарча. Тук обаче формата е от решаващо значение, което е точно в модната десетка. Дизайнът комбинира гените на женствената аристократична пелерина и класическо мъжко палто над коляното. Хрумване чиято рецепта включва и прилепнало поло с клин намигащи към сексапила на балетното майо. Всичко това подчертано от широк колан и обувки в същия цвят. Монохромна сила на дамския дизайн, която е доминираща, но с отчетлив сладък послевкус.

Слушайте, че няма да повтарямДа, колкото и благ нрав да имате, често работната среда изисква ролята на строгата господарка, ей така, за да вървят нещата гладко и по план. От Prada са на същото мнение, няма как ръководните роли трябва да показват сила, а всички знаем, че „Дяволът носи Prada.“ Така че един двуреден шлифер от имитационна кожа съвсем не е излишен във иначе доста ветровития бизнес климат. Знаете, че нещата не опират само до вземането на правилни професионални решения, но започват от начина, по който връхлитате в офиса. Но за да не е ситуацията стряскаща и водеща до ръба на отчаянието забравете за черния цвят при такъв модел. Асоциациите с охранителния корпус СС от времето на Втората световна не са желателни. Така смятат и от дизайнерския тим на Prada, затова ни предлагат такава съвременна разработка в наситено розов цвят. Оптимизмът, дори и агресивен, изразен чрез модата буди само адмирации!

Висша лигаПодплънките поддържат раменете изправени не само в пред-а-порте колекциите. Мощната сила на вас дамите се вижда и в ревютата висша мода. Един очарователен и лишен от екстравагантна артистичност пример са подплънките в колекцията на Giorgio Armani Prive. Неговата любов към изтока личи и тук – деликатност, изваян силует и брилянтна работа с детайл. Последното е перфектна отправна точка за изграждането на всякакъв тип визия, а когато говорим за офис дрескод формулата е особено работеща. Този пример ни показва и как подплънката може да е изразителен елемент извън конструктивните рамки на сакото или връхното облекло. Печелившата стратегия е да се обмисли добре обемът на рамото спрямо мястото на обитание – работната среда.

Из дневниците на мотористаРок акордите винаги се дочуват в света на модата, под една или друга форма. Тази секси версия на La Quan Smith се превърна в една от любимите ми. Въпреки подчертаното си секси послание, разбираемо малко скандално за работна среда, има какво да се вземе. Мекият шоколадов нюанс и скъсената версия на якето, e лесно и адекватно приложимo към темата днес. В комбинация с широк панталон с висока талия или лаконична дълга рокля уверено може да вдигнете скоростта по строго охраняемите бизнес пътища. А когато решите, че е време да разпуснете можете да го паркирате в зоната на развлечението с къса пола и високи токчета.

В кожата на хищникНека не се заблуждаваме, това да градиш кариера и да се изкачваш по стълбата на успеха не става с мек характер. Но какво се случва, ако притежавате такъв? Спокойно, има решение, малко драматично и театрално, но работещо. В това ни убеждават от Roberto Cavalli с този модел комбиниращ черно и леопардов принт. За да се подчертае динамичността и готовността за схватка са добавени ресни, а талията е почертана. Идея, която може да приложите в своята бизнес комуникация. Заявете чрез невербалния изказ на модата, че сте от хищниците, независимо, че може да сте „сладко агънце“. Колкото и да роптаят някои, модата може да служи и за мимикрия, а посветените се възползват от нея точно в тази посока. Защо трябва да гледате с уплашени очи на бъдеща жертва? Накарайте конкуренцията да се страхува от вас, без да нарушавате правилата на бизнес етиката.

Това бяха само няколко примера за различни формули, в които подплънките са основна част от решенията. Вече явно не е модерно да си с едни гърди напред, новата формула е С ЕДНИ ПОДПЛЪНКИ НАПРЕД! В офисните борби за надмощие тази тенденция не е за пренебрегване, а как ще я приложите решавате вие. Но не забравяйте, че от това може да зависи кариерното ви развитие. И още един  безспорен факт, подплънките бяха сред любимите „перли“ в гардероба и на принцеса Даяна!

И малко вдъхновение от улицата:


Текст: Константин Стойнов

Снимки:Getty/Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

На ръба на уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени