За ресните или мелодичната гама на сезона

x

Ресните отново са тук и продължават своето настъпление и то такова, което ни напомня за бойните походи на Александър Велики. За дългата им история, започваща между игривите течения на Тигър и Ефрат, вече съм писал, както и за редовното им присъствие в модните тенденции. Е, за пролетта и лятото те са мощна тенденция вибрираща и върху аксесоарите. Винаги са ми напомняли за струните на музикален инструмент – от класическата арфа, през могъщото пиано, та до неповторимата цигулка. Днес творческите мелодични интерпретации са повече от различни. Всяка от тях със собствена мелодия и развитие, ритмика на основната тема и индивидуално звучене. Знаете, че смелите импровизации са на мода още от времето на джаза. Днес, те намират разнородни превъплъщения, вибрирайки по толкова очарователен и смел начин. Представям ви някой от най-вълнуващи произведения композирани от модните дизайнери.

GucciСлед няколкото стратегически хода върху модната дъска всички с притаен дъх очакваха първата колекция на Сабато де Сарно за Gucci. След „избухващия“ дизайн с когото бяхме свикнали при Алесандро Микеле дизайна на новия творчески директор може да бъде определен дори като минималистичен. Такова бе и представянето на ресните, деликатно присъстващи върху лаконична пола с цепка отпред. Липса на смелост или премерена дозировка? Логичен въпрос, чийто отговор е в полза на преосмисленото ненатрапчиво присъствие. С такъв   модел пола може да се появите и денем, под слънчевите лъчи на улицата, и под клубните прожектори. Дали с намигане към ерата на 80-те и 90-те, вариант на класически бял топ, или с горна част в… пайети, тя е с гъвкав характер. В света на динамичните промени това не е за пренебрегване!

PradaМиуча Прада и Раф Симънс поверяват на ресните основния ритъм в колекцията си за пролетта и лятото. И този ритъм изобщо не е монотонен, от искрящи фини нишки, до масивни представители с капси. Цялата колекция е наситена с онази тиха и пленяваща лудост на италианската марка, към която няма как да останем безразлични. Да си призная, винаги съм имал някаква слабост към нея. Вероятно защото провокациите от колекциите не са самоцелни, те са премерени и обмислени, винаги са готови за план Б. Това според  мен отличава добрия дизайн, от непреодолимото желание да привлечеш внимание, с форма без съдържание. В тази колекция, ресните вибрират върху колани – мобилно решение с което лесно мое да промените скучното звучене на всеки субект от класическия капсулен гардероб. Какво по-хубаво от това, нали?

Bottega Veneta  Матийо Блази също изследва ресните, като се фокусира върху техните етно вибрации. Разнообразие не се простира от нежни представители до такива, които деликатно напомнят на военните облекла от Древна Гърция и Рим. Това изисква и прилагането на различни материали с което дизайнерът се справя перфектно. Подборът на цветове и тяхното влияние е също един важен елемент, с който Матийо Блази си играе по смел и впечатляващ начин. Очевидно познатото разбиране за формата на този моден елемент вече е разширена до съвсем ново мелодично звучене. Впечатляващото при ресните в тази колекция е и двойното прихващане, което резонира по различен начин на тяхната игривост при движение. Очевидно и ритъмът има значение!Тоталното обсебване от ресните е факт! Но ако се замислим те никога не напускат модата напълно. Единственият момент в които бяха под карантина е първата вълна на COVID-19. Но тогава, какво ли не бе затворено зад вратите на… гардероба, освен логичния пижама тренд? Естетика, която днес сякаш напълно отсъства и то напълно логично.

Ресните са ясно забележими и при други марки като Ferragamo, Jil Sander, Tom Ford и Burberry. Последните ги поставиха като колоритна рокля под вездесъщия си тренч. Мелодията обаче продължава и върху обичаните до фанатизъм от вас дами чанти.
Текст: Константин Стойнов

Снимки:Getty Images

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Елегантността стъпва тихо…

Ако сте пропуснали
Най-четени