Защо Moschino окрадоха един млад талант?

x


Преди повече от година ви разказахме с възхищение за Едда Джимн и нейните дизайни, прилични на живи картини. За нотката красива лудост и вълшебна оригиналност, преплетена в изкуството, което тя създава. Следим какво ѝ случва и какви ги твори оттогава. И така до днес, когато с буца в гърлото прочетохме следните редове, които лично тя сподели в официалната страница на бранда си във Facebook:

“Днес се събудих изключително разочарова и с пълна кутия с писма от хора, които познават труда ми и вчера са видели шоуто на Moschino. Осъзнавам, че принадлежим на една индустрия, в която всеки черпи вдъхновение от другия и в която, както се казва, имитацията е висша форма на ласкателство.

Но е отчайващо да бъда свидетел на това, след като през ноември миналата година имах среща с член на екипа на Moschino, на когото показах абсолютно ВСИЧКАТА си работа, оригинални скици и идеи. Да видя шоуто на Moschino вчера ме прави толкова тъжна. Чувствам се толкова наранена, че някой видимо използва колекциите ми Пролет-Лято 2016 и Пролет-Лято 2017 като вдъхновение, но без да отбележи по какъвто и да било начин откъде идва вдъхновението му всъщност. Младите дизайнери сме толкова уязвими, предполагам, че екипа, който стои зад този акт, сигурно смята, че това ще остане незабелязано. Аз ще се погрижа да не остане. Вижте снимките на Moschino от шоуто им вчера и сами си направете изводите!”Постът до момента има над 8 000 споделяния във Facebook, над 1000 коментара и над 19 000 реакции. И със сигурност не остава незабелязан. Както и наглата кражба. Защото това е, което ясно личи от споделените колажи на Едда Джимн. 

И тук е добре да поясним тънкия нюанс, който дели вдъхновението и откровеното присвояване на чужди идеи. Мнозинството от големи артисти и креативни директори на едни от най-прочутите модни къщи в наши дни се опира до архивите им, до частните си музеи и миналото си. Всички търсят вдъхновение в картини, скулптури, музика и генерално от изкуството в наши дни и преди. Но, голяма скоба, тези факти се споменават под формата на кредити, истории и колаборации в презентациите, които съпътстват колекциите им. Малцина са от другата страна и си позволяват да заграбят с лека ръка труда от безсънните нощи на някой прохождащ артист. Все още никому неизвествен. Без гръб, подкрепа и достъп до широка общественост.

Грозен акт в целостта си.

Същият грозен акт, сполетял Едда Джимн. Но както тя няма да мълчи, няма да мълчим и ние.

Не търсим отговорност кой в екипа на Moschino е посегнал към идеите и дизайните ѝ. Търсим ответна и достойна реакция от бранда.

Или поне извинение.

Съжаляваме, Едда, ти заслужаваш името ти да се прочуе заради таланта ти.

Текст: Александра Тошева 

Снимки:https: Edda Sofie Gimnes

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Пуловер с къс ръкав от Valentino

Пуловер с къс ръкав от Valentino Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от VALENTINO

Чанта от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Еспадрили от VALENTINO

Еспадрили от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Рокля с английска бродерия от VALENTINO

Рокля с английска бродерия от VALENTINO Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Покажете бунтарския си дух с нестандартен деним.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ