10 лесни начина за съчетаване на цветове и мотиви в интериора

x

Може би сте изморени от обикновените десени и скучните цветове в дома. Вярно е, че неутралните тонове имат своето място в интериора, но пъстроцветната гама е тази, която внася контрасти, оригиналност и настроение.

Миксирането на десени обаче може да е предизвикателство, което не е по силите на всеки. Ето 10 идеи за това, как лесно да комбинирате цветове и мотиви:

1. Изберете палитрата, която обичате. Тя ще бъде основата на играта с цветовете. След това помислете какъв цветови акцент ще добавите. Може да комбинирате само топли или само студени цветове, но може и да смесите топлата и студената гама – това е висшият пилотаж в миксирането.2. Един от изпитаните начини да получите отличен резултат е да изберете бяло за фон. Този неутрален цвят е универсален за всякакви комбинации. Разбира се, веднага може да добавите контрастното черно, но също и други цветове, като синьо или десени на райе, точки, принтове.3. Ако сте решили да ползвате едри мотиви, изберете неутрални цветове за база. Нека стените и подовете да бъдат в тези по-сдържани, меки тонове, а силните цветове и десени да са само във възглавниците и килима. Диванът, столовете и пуфовете също е добре да са в неутрални цветове, за да успокоят интериора. Правилото е, че силните десени въздействат магически, ако са подплатени с неутрални тонове.

4. Използвайте различни мащаби на едни и същи принтове. По-едрите мотиви съчетайте с по-дребни, като в същото време палитрата е добре да бъде сходна. Изберете един доминиращ принт и го повторете по различен начин във възглавниците и останалия текстил. Колкото повече вариации има на един десен, толкова по-интересен и раздвижен ще изглежда интериорът.5. Не се страхувайте от силната палитра и ярките принтове. Именно те са особено ефектни в интериора. Цветовете на скъпоценните камъни, богато бургундско, червен гранат и аквамарини може да изглеждат чудесно като акценти. Разбира се, както вече казахме, всички тези активни цветове вървят с пастелни тонове за базата – стените, настилките, едрите мебели.6. Ако имате любим десен – райе, каре, точки – може да го превърнете в основна тема на декора, като го разиграете в различни цветове, мащаби и комбинации. Опитайте например с текстила в спалнята – със спалното бельо, акцентните възглавници, завесите, абажурите. Внесете баланс с едноцветни по-едри елементи.7. Използвайте подхода „тон върху тон“ – това е много модерен дизайн за съвременното жилище. По този начин ще получите неутрална, но интересна среда. Постига се, като насложите различни нюанси на един и същ цвят. Може да опитате с шоколадово, сиво, бяло и да допълните с няколко елемента с ярък мотив, който се разиграва в по-едър и по-дребен вариант.

8. Открийте своето вдъхновение. В морето от толкова разнообразни предложения много хора се колебаят какво да изберат като водещ десен. Може да започнете декорирането от една любима вещ – например пуф, или от произведение на изкуството, което харесвате. Нека то бъде началото и отправната точка на всички комбинации. Това ще ви даде твърда основа и ще ви спаси от безкрайните колебания.9. Изберете принтове и десени от последните си пътувания. Запознаването с различни култури и използването на различни по произход десени може да внесе много живот в интериора. Ще бъдете изненадани, как няколко етно елемента от ваша любима дестинация могат да ви накарат да заобичате още повече жилището си.

10. Използвайте силата на тапетите. Когато става въпрос за цвят в дома, обикновено мислим за текстила. Тапетите обаче също могат да изразят любовта ви към различните мотиви – по-ярки или по-дискретни, при това без да се налага да правите сериозни инвестиции. Ако изберете много едри и ярки мотиви, използвайте тапета само върху една стена – например върху тази зад леглото или масата за хранене. На съседна може да сложите по-дребен принт или картина. Това ще запази баланса в помещението и няма да натоварва прекалено ума и очите.

Текст: Катя Атанасова

Снимки: Press

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бански Audrey от Sun Diva

Бански Audrey от Sun Diva Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от SAINT LAURENT

Къси дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Цял бански костюм RITA от Sun Diva

Цял бански костюм RITA от Sun Diva Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Понеделник в летен вариант.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ