Как да комбинираме цвета на Pantone за 2022 г. в интериора

x

Новият цвят на Pantone за 2022 г. е символ на глобалния дух на времето и прехода, през който преминаваме. Това е цветът Very Peri (PANTONE® 17-3938) – комбинация от виолетовочервени нюанси и синьо. Той беше представен на международна конференция с експерти по дизайн, графика и мода от цял свят в края на миналата година.Цветът е създаден от Института за цветовете Pantone. Той е част от американска компания Pantone, известна със своята система за съответствие на цветовете. Институтът за цветовете е бизнес звено, което представя най-добрите сезонни цветове, избира цвят на годината, прогнозира глобалните цветови тенденции и съветва компаниите относно цветовете за визуалната идентичност на продукта и марката.

Какво изразява цветът Very Peri, с кои цветови палитри се комбинира и кои са другите актуални цветове за 2022 г., разберете от интериорния дизайнер на Моми Студио – Антония Саранеделчева

Цветът Very Peri

Според експертите от Pantone, смесвайки постоянството на синьото с енергията и вълнението на червеното, се получава този щастлив и топъл нюанс, който носи духа на новото време. Те го описват като „безгрижна увереност и дръзко любопитство, които оживяват творческия дух и креативността“.

Докато излизаме от интензивен период на изолация, нашите представи и стандарти се променят и нашият физически и дигитален живот се сливат по нови начини. Дигиталният дизайн ни помага да разширим границите на реалността, отваряйки вратата към динамичен виртуален свят, където можем да изследваме и създаваме нови възможности за цветовете. С тенденциите в игрите, нарастващата популярност на метавселената и нарастващата артистична общност в дигиталното пространство, Very Peri илюстрира сливането на дигиталния и физическия свят. Независимо къде се използва, цветът Very Peri излъчва някаква необяснима магия, която бързо грабва окото.

Как Pantone избира актуалния цвят за годината?

Според Pantone процесът на подбор на цвят на годината изисква внимателно обмисляне и анализ на тенденциите. За да стигнат до селекцията всяка година, експертите в Института за цветовете търсят нови цветови влияния в целия свят. Това включва проучване на развлекателната индустрия, киното, изкуството, модата, всички области на дизайна, дори популярни туристически дестинации, нов начин на живот и социално-икономически условия. Влияние при избора на цвят оказват и новите технологии, различните материали, текстури и ефекти, които също се отразяват върху възприемането на цвета.

От компанията са категорични, че изборът на цвят е дълъг, сложен и отговорен процес, тъй като през последните 23 години, цветът на годината на Pantone е повлиял на разработването на безброй продукти в множество индустрии – мода, интериорен и индустриален дизайн, графичен дизайн и много други.

Палитри, допълващи Very Peri

Ето кои палитри и нюанси се комбинират най-добре с цвета на 2022 г. Very Peri.

Balancing Act – Допълваща палитра от цветове, чийто естествен баланс на топли и студени тонове се комбинират лесно едни с други. Блясъкът на Very Peri се засилва в тази изкусно калибрирана палитра, придавайки усещане за жизненост и визуална вибрация.Wellspring – Хармонична смесица от цветове, вдъхновени от природата. Палитрата подчертава съвместимостта на зелените нюанси с Very Peri и създава фини цветови комбинации.The Star of the ShowТази палитра позволява на цвета Very Peri да открои своето динамично присъствие. В нея чудесно се комбинират класически и неутрални нюанси, които създават усещане за елегантност и непреходна изтънченост.AmusementsВесела, причудлива и забавна палитра, която носи усещане за спонтанност. Тя допълва жизнерадостното излъчване на Very Peri, насърчава неговата игривост и експериментаторски дух.Още актуални цветове за 2022 г.

Babouche – слънчево жълтото. През 2022 г. ще се насладим на по-ярки цветове, които предвещават връщане към нормалността. Слънчевият цвят Babouche е идеален за целта. Той е смел, но в никакъв случай крещящ. Кръстен е на цвета на кожените чехли, които носят мъжете в Мароко. Този нюанс на жълтото може да се опише като „приглушено слънчево греене“.


В интериорния дизайн този цвят е идеален за големи помещения, където създава добро настроение. Подходящ е за стаи, в които няма достатъчно слънчева светлина. Чудесно се комбинира с опростени линии. Най-подходящите цветове за колаборация с Babouche са бледо синьо и меко розово.


Babouche


School House White – мек, почти бял нюанс. Цветът е проектиран да изглежда като бяло в по-тъмни и засенчени зони. Той е приглушен, успокояващ и носи асоциация на нещо познато, като класната стая в училище. Съчетава се лесно с всеки друг цвят. Идеален е за фон, върху който да се поставят драматични и мащабни произведения на изкуството. Той ще засили силата на Babouche, ако решите да ги комбинирате заедно.


School House White


Bright Skies – небесно синьо. Този ​​ефирен и свеж нюанс вдъхва нов живот на всяко пространство. Подходящ е дори за тавана в спалнята. Цветът е лек, успокояващ и създава усещане за безопасно убежище. Този нюанс има потенциала да бъде новото сиво.


Bright Skies


Breakfast Room Green – земен тон на зеленото. Цветът е кръстен на стаите с източно изложение, предназначени за закуска по времето, в което слънцето изгрява. Мекият зелен нюанс създава усещане за близост с природата. Той чудесно допълва цвета на зелените растения в стаята.


Breakfast Room Green


Incarnadine – класически пурпурен цвят. Той е по-топъл и успокояващ от червеното. Нюансът съчетава в себе си традиционно червено, но носи усещане за спокойствие. Съчетава се перфектно с дървена дограма в топъл цвят и златни елементи. Ако искате да постигнете по-голям контраст в помещението, съчетайте до с бяло. Монохромната палитра, кадифето, античните мебели, наситеното горско зелено или мастиленото синьо, в комбинация с Incarnadine, ще създадат усещане за една наистина луксозна атмосфера.


Incarnadine


October Mist – мек, сиво-зелен цвят, точно като октомврийска мъгла. Това е перфектен основен цвят за изграждане на земна палитра. Подобно на Breakfast Room Green, този нюанс насърчава повторното свързване с природата и е лесен за въвеждане във вашия дом. October Mist пасва идеално в рустикалния стил. Комбинира се с небесно синьо, землисто червено или тебеширено бяло.


October Mist


Актуалният цвят на Pantone за 2022 г. Very Peri дава смелост да експериментирате и да бъдете дръзки през тази година. Цветовете са най-красивият начин да изразите себе си и да създадете пространство, което най-точно пресъздава вашата идентичност. Използвайте ги мъдро и с размах.


Текст и снимки: Моми Студио

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В петък заложете на удобството.

Ако сте пропуснали
Най-четени