Конкурсът за „Архитектурен проект на Метростанция 20“ приключи

x

 


Той бе анонсиран от г-жа Йорданка Фандъкова на през октомври 2010 година в рамките на международния фестивал за архитектура и градска култура SOFIA ARCHITECTURE WEEK. Една година по-късно бе даден и неговият старт, а в конкурса взеха участие 130 конкурсни предложения от 22 държави от Европа, Азия и Америка. Международното жури тогава избра два проекта – на арх. Александър Шинолов (Пловдив, България) и арх. Виктор Химинес, студио ATA ltd. (Лондон, Великобритания), които трябваше да бъдат преработени спрямо препоръките на журито. Една година по-късно, се проведе и финалното журиране на конкурса, на което, след оживена дискусия, бяха взети следните решения:

 


 


– Международното жури премира проекта на екипа воден от архитект Виктор Хименес.

Поради спецификата на проекта в архитектурната му част от една страна, а от друга – напредналата фаза на разработване на инженеринга на Метростанция 20, журито препоръчва проектът да бъде реализиран при 17-та Метростанция от Първи метродиаметър на Софийско метро (Околовръстен път). Преговорите да бъдат стартирани с архитектурно студио «Амин Таха Архитектс» с ръководител Виктор Хименес през януари 2013-та за включване на параметрите на проекта в предстоящия търг за инженеринга на Метростанция 17, както и преговори за цената на архитектурното проектиране.

 


 

 


– На второ място журито премира проекта на архитект Александър Шинолов.

Препоръчва се на Възложителя проектът да бъде реализиран при Метростанция 20 от Първи метродиаметър на Софийско метро, като бъдат стартирани преговори за възлагане на архитектурното проектиране до края на 2012-та година.

 


 


С това решение на журито конкурсът за Метростанция 20 ще даде на София две реализации, които са избрани на анонимен  принцип от 130 международни предложения. Това неформално публично-частно партньорство между архитектурния фестивал SOFIA ARCHITECTURE WEEK и публична институция е важна стъпка за по-демократично изграждане на градската среда.

текст: Марио Трифонов

снимки: SOFIA ARCHITECTURE WEEK

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бански Audrey от Sun Diva

Бански Audrey от Sun Diva Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от SAINT LAURENT

Къси дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Цял бански костюм RITA от Sun Diva

Цял бански костюм RITA от Sun Diva Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Роклята – универсално оръжие и за офис, и за почивка.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ