Минималистични еко идеи за Великден

x

Боядисването на яйца за Великден, подобно на украсяването на елха за Коледа, е сред живите традиции, които продължават да се спазват и да правят празника още по-вълнуващ се. Това е повече от чудесно…

Може ли обаче да спазим традициите, без да правим яйцата в ярка цветна палитра, без да събираме две ята нереалистично изглеждащи жълти пилета и без да изкупуваме де каквото има шоколадова фигурка във великденска форма? Ами вероятно може!

Не, нямаме нищо против пъстрите  яйца, които майките и бабите ни боядисват, те са онова красиво олицетворение на детството и част от традицията. Донякъде!  Защо донякъде – ами защото по традиция яйцата за Великден са червени. Само червени! Всичко останали цветове са… за разнообразие!

Ние избрахме да ви представим разнообразието под друга форма – декорацията е стилна, перата са истински, боите – също. А резултатът? Той е повече от приятна изненада!



На баба ми от времето

Няма как да не започнем с най-класическото – боядисването на яйцата. Цветовете обаче ще постигнем по начина, по който нашите баби и прабаби някога са оцветявали черупките на яйцата – с билки, подправки, плодове и зеленчуци. Естествени багрила от природата, нищо повече!

А как се случва магията? Много е просто – варите яйцата и във водата пускате съответния оцветител, който сте избрали. После – следващите.



Най-характерният великденски цвят – червен, може да постигнете с малини, череши, а за още повече наситеност към плодовете добавете и чай Ройбос. Жълтото на свой ред се получава от куркума, орехови черупки и отново – чай, но този път от лайка. Люспите на червен лук ще направят яйцата оранжеви. Важно обаче е да се спомене, че при светлите цветове, каквито са жълтото и оранжевото, е добре да се използват яйца с бяла черупка. Зеленият цвят съвсем логично ще дойде от зелени растения – спанак, коприва и в добавка към тях – чай от мента. Синьото и лилавото са постижими с боровинки, къпини, червено зеле, гроздов сок или черен бъз.

За да получите различни цветове и оттенъци, може да използвате още семена от копър, зелен чай, червен пипер, канела и дори червено вино.



Вероятно вече процесът ви изглежда твърде сложен, но това съвсем не е така. Да, различен е от рутинния, с който много семейства са свикнали – разтворими синтетични бои, но и резултатите са различни.

Всъщност интензивността на цветовете, които яйцата ще имат, зависи много от това дали ще варите яйцата във вода с разтворения натурален оцветител или само ще потопите вече сварените яйца в готова отвара. И при двата случая очаквайте да получите светли, естествени и пастелни цветове. Между другото стават и много фотогенични…



Тел, канап и клещи 

Ако категорично не ви се боядисват яйца, пък било то и с естествени багрила, то чудесна опция за вас е декорацията на обикновени сварени яйца.

Може да използвате истински цветя и цъфнали клонки, за да направите малки венчета за цветята. Или пък просто да ги аранжирате в купа, във ваза, в самата картонена кора от яйцата, ако искате… вариантите са безбройни.



А за какво ви е тел? Ами за декорация, разбира се! Макар да не е сред най-характерните неща, с които да украсите великденските яйца, бижутерската тел предлага възможности за безброй декорации. Канапът и памучната дантела, сами по себе си нямат нужда от много допълнително описание – текстилните нишки придават на яйцата много нежно и същевременно леко ретро излъчване.




Белтък и фантазия

Следващата идея за различни великденски яйца е свързана с техниката декупаж. Всичко, което ще ви бъде необходимо, са сварени яйца, суров белтък на яйце, сухи цветя, пера или друга тънка и плоска декорация, четка за рисуване и голяма доза въображение.

Какво се очаква да направите – с помощта на суровия белтък да залепите избраните елементи върху повърхността на свареното яйце и да изчакате да изсъхне. Това е. И да – може да се използва и лепило, но гледайки на яйцата като храна, то предпочитаме да поставим безопасността на първо място. Белтъкът върши чудеса, ще се уверите сами, ако опитате!




Щастие в черупка

Когато вече яйцата за Великден са получили своите празнични тоалети, идва време за украсата. Дали на празничната маса или просто някъде, където ще ви радва, дали сложена в самия ден или две седмици по-рано – тематичната декорация винаги е добър избор за внасяне на повече настроение.



Всичко, което ви трябва, е малко зеленина и няколко акцента. Вече ви споменахме за цветята и цъфналите клонки – използвайте ги колкото се може повече. Те внасят много свежест и усещане за чистота. Друг много полезен ресурс, който със сигурност имате около вас точно в това време от годината, са яйчените черупки. Счупени на половина, след замесването на тестото за козунаците, те могат да се превърнат в чудесни мини саксии, свещници или миниатюрни вази. За поставка може да използвате отново картонената кора от яйцата, там със сигурност черупките ще стоят изправени и ще ви бъде лесно да ги премествате.




Това е! Всяко излизане извън рамките е интересно, различно, дръзко. И обикновено си струва! Дайте воля на въображението си и направете предстоящия празник специален…












Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Pinterest

Още по темата



Коментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Сатенено-кадифена блуза от SAINT LAURENT

Сатенено-кадифена блуза от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от OSCAR DE LA RENTA

Миди рокля от OSCAR DE LA RENTA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сет от 3 пръстена с диаманти от SPINELLI KILCOLLIN

Сет от 3 пръстена с диаманти от SPINELLI KILCOLLIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от CHLOÉ

Чанта от CHLOÉ Може да купите от тук  

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

,,Доброто начало е наполовина свършена работа“ – Платон

Ако сте пропуснали
Най-четени