+7HOURS – модната среща между България и Япония

x

Колко точно е разликата между България и Япония? Седем часа. Точно толкова е и приликата между двете страни. А каква е приликата между две такива държави ще попитате. Не е само една. Всички общи черти между две толкова далечни различни места са събрани в продукцията на  „ИВАН АСЕН 22” – “+7HOURS”. Проектът на концептуалната дизайнерска платформа представя преплитането на японската и българската култура  през визуалния език на съвременния моден дизайн. Той събира в себе си забързания дух на „изпреварването” на времето, футуризъм и утопичност, прекосяване на време и пространство и „отменянето” им, възможността за достигане и докосване на две отдалечени светове и култури в обозримо време. За какво става въпрос ли? Ами за мода. Но една различна мода, извън тенденциите и субективното време, мода, която е старинна и крие истории от време, което никой не си спомня. Вдъхновенията са традиционната японска и българска култура, личната история на собствениците на автентични японски кимона, съчетани с явления от съвременния урбанистичен живот и лайфстайл на двете страни.
Крайният резултат ще бъде изложба-пространствена модна инсталация с рaзрaботени от девет български модни дизайнери и четирима японски студенти по моден дизайн концептуални облекла-обекти и моден филм, съвместна работа на български и японски артисти, с участието на актрисата Ирмена Чичикова. Сега вече изглежда по-разбираемо. Почакайте да видите моделите на живо, ще се намерите в океан от емоции.

Ето и още малко детайли от бекстейджа: числото 7 е знаково за проекта и участниците в него. Защото това са седемте нощи на преход и безсъние, броят часове, в които са заснети филмовите и фото-кадрите в Токио, изпълнени с интензивни срещи, наблюдения, посещения… Девизът на числото седем също не е случаен: разбиране. Разбиране и респект към чуждата култура. Разбиране на собствената, осъзната наново чрез сблъсъка й с далечната и магична култура на Япония и усещането за трансцендентална близост.

Основното изразно средство в проекта е дрехата, разглеждана не като носимо и функционално облекло, а като художествен обект: концептуална дреха-скулптура, носеща свое собствено послание в тематичния комплекс на проекта. В създадените си за изложбата работи дизайнерите използват платове, закупени в Япония.

Тъканите, материята на дрехите, същевременно ефимерна и устойчива, пресъздават идеята за мимолетността, но и за безкрайността на живота. Взирането в обект като едно автентично кимоно, материализирането му на друго ниво, през друга философия и възприятия, носи усещането за чиста меланхолия, за духовен копнеж, присъщи на японската душевност. Дрехи, които вдъхват нов живот и нов смисъл, изпращайки послания от едно общество към друго отвъд време и пространство.

Българско тяло с японска душа. Или обратното. Истински себе си чрез корените си, познанието за рода си и опознаването на чужди времена, история и автентичност. Чрез тъканите, символите, традиционните носии, така нужни в съвременния ни свят, за да бъдем по-близо до онези, от които произлизаме.” – така обобщава проекта Ирмена Чичикова, което е актриса и вдъхновител на проекта.

Сблъсък на време и пространство, съжителство на традиция със свръхтехнология. Прекосяване на далечни разстояния, преплитане на различни култури, вкусове и възприятия, реалност и фикция, минало, съвремие и бъдеще – това е по същество „+7HOURS”. Oсновните тематични комплекси, с които дизайнерите свързват разбиранията си за Япония, са два: опазване на традиционното и технологичен прогрес.

 Целта ни като артисти и дизайнери е да можем да ги преведем на съвременен визуален език, вдъхновен от една нова, непозната динамична урбанистична среда и начин на живот, какъвто усетихме по време на проучвателното ни пътуване в Токио, Япония.” – споделя творческият екип зад продукцията на платформата „ИВАН АСЕН 22”.

Проектът е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, фокус: Японска култура, и се осъществява с финансовата подкрепа на EU JAPAN FEST, ПЛОВДИВ 2019 и ЕSTHEDERM, както и със съдействието на Посолството на Република България в Япония и Посолството на Япония в България.

 

Текст: Press

Кредити: 

Eкип:

Нели Митева (България), артистичен директор на концептуална дизайнерска платформа „ИВАН АСЕН 22”, моден дизайнер, куратор, ръководител на проекта

Мира Драганова (България) –  председател на концептуална дизайнерска платформа „ИВАН АСЕН 22”, мениджър, продуцент 

Ирмена Чичикова (България) – актриса, вдъхновител и лице на проекта, главна действаща фигура в модния филм

Александър Гергинов (България) – моден дизайнер, стилист, сценарист и режисьор на модния филм

Момчил Тасев (България) – сценограф, продукционен дизайнер на модния филм, интериорно оформление на изложбата

Тойоми Сато (Япония) – партньор на проекта от японска страна

Бенджамин Хънг (Австралия, Япония) – моден фотограф

Ооши Уемото (Япония) – музикант, композитор на музиката за модния филм

Аяко Кобайаши (Япония) – оператор на модния филм в Токио и София

Риохей (Рой) Мидзуно (Япония) – видео-артист

 

Български модни дизайнери:

Aлександър Гергинов

Георги Флоров

Диляна Иванова 

Нели Митева

Полина Сотирова

Симеон Атанасов

Станислава Димитрова

Цветалина Атанасова

Яна Дворецка

 

Японски студенти по моден дизайн от BUNKA Fashion College Tokyo:

Yucheng Zhou

Mai Sude

Miki Ogu

Ryuga Kawabe

 

Консултанти:

Дора Сомова

Ирен Ямами

Катя Черпокова

 

Модна фото-сесия:

фотограф: Златимир Араклиев

модел: Ирмена Чичикова        

грим и коса: Слав

 

Фотография:

BENJAMIN HUNG / БЕНДЖМИН ХЪНГ

 

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Препоръки от седмицата

Суичер от ISABEL MARANT

Суичер от ISABEL MARANT

Препоръки от седмицата

Къс панталон от CHLOÉ

Къс панталон от CHLOÉ

Препоръки от седмицата

Дънки до глезена от KHAITE

Дънки до глезена от KHAITE

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Шапката – идеалният завършек на всеки летен аутфит.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ