Вечната класика

x

 


Ретро темата е една от водещите в зимното изложение за дизайн MACEF (от 24 до 27 януари в Милано). Неслучайно – духът на миналото завладя интериора. Банята не остава встрани от тази тенденция и големите марки задължително включват в колекциите си предложения в стила на отминалите епохи. Класиката присъства в облицовките като декоративни фризове, имитации на мрамор или с принтове на класически мотиви върху плочките.


 

 


Ключов елемент е ваната, която е в своя ретро вариант – с крачета или в характерната форма на обърната прекъсната пирамида. Смесителите напомнят старите ръкохватки и често са в злато – символът на аристократичното обзавеждане от миналото. Неговият блясък присъства като детайл и в други аксесоари в това пространство, което сега напомня повече будоар, отколкото сервизно помещение.


 


Състареното дърво не отмина и банята, разбира се, обезопасено срещу влагата. Тоалетката в нейния класически вариант е визията, която най-силно се асоциира с времето на кринолините, затова често се интерпретира в новите ретро бани. Осветлението е пищно – с кристални полилеи или с класически лампи с текстилни шапки.


 

 


Класиката обаче е преобразена, за да отговаря на динамиката на живота и променения естетически вкус. Формите са изчистени, материалите – съвременни, така че поддръжката да е лесна и бърза. Един прагматичен вариант за връщане към романтиката и шика на миналото, но без прекалена пищност и затруднения от битов характер. Изборът на този стил обаче трябва да е адекватен на контекста на цялото жилище, на неговото местонахождение и статут на собствениците, защото добрият дизайн се отличава именно с това – той е хармонична част от средата, другото е просто кич.

Текст: Антоанета Баева

Снимки: Press

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Препоръки от седмицата

Суичер от ISABEL MARANT

Суичер от ISABEL MARANT

Препоръки от седмицата

Къс панталон от CHLOÉ

Къс панталон от CHLOÉ

Препоръки от седмицата

Дънки до глезена от KHAITE

Дънки до глезена от KHAITE

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Уикенд настроение – голи рамене и скъсани дънки…

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ