5 книги, които ще ви помогнат да работите върху и за себе си

x

Знаем, че по веднъж в сезон не е достатъчно да си говорим за книги. Никак даже! Но с всичките модни седмици понякога забравяме рафта с приятно ухаеща хартия, полята обилно с думи. После се сещаме, че отдавна не сме ви споделили с какво храним мозъка си напоследък и – ето: незабавно съставяме списък с четива, задължителни за всеки порастващ човек. Наслаждавайте се!„По-добър от преди: Какво научих за създаването и заличаването на навиците“, Гретхен Рубин

В книгата си Гретхен ни разказва как да използваме своя тип личност, за да се откажем от лошите си навици, да развиваме добри и полезни такива и като цяло да живеем по-щастлив живот. Звучи малко банално и недоверчиво, признаваме. Но почакайте: тук не става дума за нещо далечно, непознато или непостижимо, а собствените ни привички. Книгата представя практическа, конкретна рамка, която позволява на читателите да разберат собствените си навици и да ги променят завинаги. Втълпяване от пленително увлекателното писане на Рубин, статистики от строги изследвания, щипка хумор и ярки истории за преобразени животи, „По-добър от преди: Какво научих за създаването и заличаването на навиците“ обяснява основните принципи за формиране на навици. Ако тази част от живота ви спъва, то книгата ще е полезно четиво.

Важна част от изграждането на навици е постоянството. Имаме и едно предложение за тези от вас, които не са овладели изкуството на дисциплината все още. Четете нататък.

„Волята: Да преоткрием най-силната си страна“, Джон Тирни и Рой Ф. Баумейстер

Един от най-уважаваните и влиятелни психолози в света, Рой Ф. Баумейстер, се съюзява с научния писател на New York Times Джон Тирни, за да ни разкрият в интересно четиво тайните на самоконтрола и триковете как да го овладеем. В книгата „Волята: Да преоткрием най-силната си страна“  изследователят-пионер Баумейстер и любителят на науката Тирни ни дават още съвети как да тренираме волята си – най-желаната от всички ни способност е да можем да боравим с волята си и тя да работи за нас. Ако се причислявате към групата хора, търсещи развитие в себе си на първо място, а после и в света, то тази книга би била точно попълнение на библиотеката ви.

Книгата за волята и самоконтрола се превърна в един от най-цитираните доклади в социалната научна литература. Питате се защо ли? Всъщност Баумейстер открива нещо доста интересно и логично: силата на волята действително действа като мускул, който може да се засили с практика и да се умори от прекомерна употреба. Има смисъл, нали? Може да ви се струва странно, но волята също така е свързана и с физиологичното ви здраве. И по-точно с храна: волята се подхранва от глюкоза и може да бъде засилена, когато й се предостави нужното „гориво“. Ето защо храненето и сънят имат толкова драматични ефекти върху самоконтрола (а това е и причината диетите имат толкова трудно съпротивление от наша страна). Поуките от историите и експерименти на двамата писатели могат да помогнат на всеки. Четейки произведението им, научавате не само как да изграждате силна волята, но и как да я запазите за решаващите моменти. След като овладеете техниките и установите правилните навици, описани в четивото, упражняването на самоконтрол става по-лесно: ще ви трябва по-малко съзнателна умствена енергия, за да избегнете изкушението, каквото и да е то. Това не е нито магия, нито празно самочувствие, а по-скоро солиден път към по-добър живот. Тичате ли вече до библиотеката?!

„Нова земя“, Екхарт Тол

В „Нова Земя“ Тол разширява своите мощни идеи за същността на човека, за да покаже как надживяването на нашето съзнателно его-състояние е не само важно за личното щастие, но е и ключът към прекратяване на конфликти и страдания в целия свят. Тол описва как нашата привързаност към егото създава дисфункцията, която води до гняв, завист и нещастие, и показва на читателите как да се събудят в ново състояние на самоосъзнаване и да последват пътя към истински пълноценно съществуване. Книгата е написана като традиционен разказ, предлагащ анекдоти и мъдрости по начин, достъпен за всички читатели. Озаряваща, просветляваща и извисяваща, „Нова Земя“ е дълбоко духовен манифест за по-добър начин на живот и за изграждане на по-добър свят. Това е четиво за тези от вас, които обичат философията повече от приложната психология. Но, така или иначе – препоръчваме го на всички!„5-секундното правило“, Мел Робинс

Ако не сте чували името Мел Робинс, то не сте научили значителна част от най-лошите думи, които може би употребявате почти всеки ден. Не сте и чували едни от най-вдъхновяващите речи за саморазвитието. Но не се отчайвайте – отидете до най-близката книжарница и си купете книгата „5-секундното правило“. Или пък потърсете Мел в някой епизод на TED Talks. Няма да съжалявате ни най-малко!

Използвайки науката за навиците, интересни истории и изненадващи факти от някои от най-известните моменти в историята, изкуството и бизнеса, Мел Робинс ще ви обясни силата на „тласкащия момент“. Тя ще ви даде и един прост инструмент, който можете да използвате, за да станете най-великото си Аз. Отнема само пет секунди, за да използвате този инструмент, и всеки път, когато го направите, ще бъдете в страхотна компания – тази на по-осъзнатото си „Аз“. Повече от 8 милиона души са гледали известният TEDx Talk епизод на Мел, където тя обяснява как да спрем да саботираме себе си. Четете и слушайте внимателно, за да разберете защо думата „добре“ ще ви попречи да стигнете до там, където искате да бъдете и телом, и духом.

„Силата на навиците“, Чарлс Дюиг

В „Силата на навиците“ бизнес репортерът от New York Times Чарлз Дюиг ни отвежда до вълнуващото предимство на научните открития, които обясняват защо съществуват навици и как те могат да бъдат променени. Повтаряме се? Всъщност не. Всяка от споменатите книги представя различен аспект на личностното развитие, а тази е доста подробна. С необикновена интелигентност и способността да предаде огромно количество информация по достъпен начин, Дюиг вкарва в живота ни съвсем ново разбиране за човешката природа и нейния потенциал за трансформация. По пътя в книгата му научаваме защо някои хора и компании с години срещат трудности да се променят, докато други сякаш се променят за една нощ.

С помощта на „Силата на навиците“ посещаваме лаборатории, където невролозите изследват как работят навиците и къде точно се намират в мозъка ни. Откриваме как правилните навици са били от решаващо значение за успеха на олимпийския плувец Майкъл Фелпс, изпълнителния директор на Starbucks Хауърд Шулц и героя на гражданските права Мартин Лутър Кинг Младши. С още безброй примери от реалността писателят показва как прилагането на така наречените ключови навици може да спечели милиарди и да означава разликата между неуспех и успех, живот и смърт. Е, ако сте по-практични, то тази книга е чудесен избор за вас. Не можете да докоснете или видите примерите в нея, но ще стигнете много близо до това.Разбираме, че ежедневието на всички ни е доста натоварено. Разбираме също, че сами го правим такова. Затова ви призоваваме да забавите темпото, да живеете съзнателно в момента сега, да отделяте време и за книги. Те са храна за душата и лек за ума!

Текст: Мила Стоянова

Снимки: Unsplash; burst.shopify

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

На ръба на уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени