Фрида има още какво да разкаже… в Музея „Фаберже“

x

SBS_0861

 


Две имена, които променят възприятията ни за света, са в основата на художествена експозиция от световна величина – музея „Фаберже“ в Санкт Петербург откри ретроспективна изложба на Фрида Кало. 34 творби – живопис, рисунки, литография – показват не само нейния талант, но и непреклонността й да приеме, каквито и да било ограничения, без значение дали са физически или душевни.


 

010_FK_Mi_nana_y_yo

 


На едно място са събрани ранни нейни произведения и картини от по-късния й период, което представя израстването на таланта и майсторството, с което показва своя свят. Заедно с творбите, са изложени 100 фотографии, запечатали моменти от живота й, и мексикански традиционни облекла, които самата тя е обичала да носи.


 

12.00.53

 


В Музея „Фаберже“ са събрани всички картини на Фрида, които са достъпни извън границите на Мексико. Част от експонатите са сред най-значимите и известни нейни произведения, за които без капка съмнение може да се каже, че са променили изкуството на 20-ти век.

Вижте още: Жените от световната история, спечелили битката за успех в един мъжки свят


 

dve-fridyi

 


Освен за силата на личността, Фрида Кало е пример и за величието на таланта, без да е шлифован от художествено образование, и както често се случва – досегът й с изкуството е чиста случайност. Но точно тя създава нови измерения в историята на изкуството. Всичко започва с един автопортрет, който рисува след като баща й монтира статив и огледало към леглото, в което е прикована след тежкия инцидент. Той обаче не е първото изпитание, на което животът я подлага, за да изгради устойчивостта на характера й. Още когато е на шест заради полиомелит десния й крак остава по-слаб и тя прикрива този недостатък под дългите поли, които носи.


 

frida-rivera-038

 


Въпреки това Фрида Кало тренира бокс и други спортове, а когато е на 15 постъпва в едно от най-добрите мексикански училища – „Препараторията“ (Национална подготвителна школа) – в което са избрани да се обучават 35 от 2000 момичета. С поведението си, определяно като епатажно, успява бързо да създаде авторитет сред останалите. Именно докато се подготвя за следването по медицина в школата е първата й среща с любовта на живота й – известния мексикански художник Диего Ривера, който по това време работи там над създаването на картината „Сътворение“.

Автобусна катастрофа, когато е на 17 години превръща живота й в ежедневно лутане между болката и творчеството. Статив и огледало са единственият начин да изживее свободата на душата си, която оставя във всички свои картини.


 

permanencia_defrida_kahlo

 


Любовта между Фрида Кало и Диего Ривера е трудно да бъде събрана в няколко изречения. Силата и обратите й са достойни да бъдат описани в детайли. В момента обаче не разполагаме с няколкостотин страници, които да изпълним със страстта, болката и всички онези бушуващи емоции, които са преживели заедно. В историята са вплетени два брака и развод, отдаването един на друг за цял живот, независимо от 20-те години разлика във възрастта и сблъсъка на големи таланти, както и уязвими души.

Фрида Кало умира в съня си, когато е едва на 47 години, от които само първите шест са били без болка. След инцидента периодично се налага да й бъдат правени десетки операции. Последните думи, които тя вписва в личния си дневник са: „С радост чакам края и се надявам, че никога няма да се върна!“.


 

013_FK_Retrato_de_Rosita_Morillo

 


Ретроспективната експозиция ще продължи до 30 април в Музея „Фаберже“, а ние вече обмисляме как да „отскочим“ до там и да докоснем лично (с поглед) събраните в нея лица, от които можем да почерпим сила и непоколебимост. Ако ли не, си стискаме палци и в България да ни се случи подобно изживяване някой ден.

Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Press

Вижте още: 

5 бутикови ателиета за шоколад в София

Какво може да убие страстта със скорост по-бърза от светлината?

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Жилетка от кашмир KHAITE

Жилетка от кашмир KHAITE Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Копринен панталон от TOM FORD

Копринен панталон от TOM FORD Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Свободен панталон от вълна и кашмир от MAX MARA

Свободен панталон от вълна и кашмир от MAX MARA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от NORMA KAMALI

Миди рокля от NORMA KAMALI Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Каубойски ботуши за градски бунтарки.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ