Кой ще ме топли (и закопчава) през зимата?

x

Българската поп принцеса Михаела Маринова някога пееше, че листата падат бавно, но искате ли да ви кажа кое пада бързо? Сторитата в Instagram, разгласящи надлъж и нашир, че поредната двойка лудо влюбени, които ще се снимат в Боровец, вече е факт. 

А знаете ли, че това винаги се случва, точно когато листата падат бавно?

Когато започне да захладнява, хората осъзнават, че е време да се „закопчаят” за някого, да се сгушат в обятията му и така поне до Св. Валентин или настъпването на пролетта. Има си термин за този феномен (даже и статия в Уикипедия) – cuffing season. Cuffing season няма директен превод на български. Ако трябва да интерпретираме дефиницията му описателно и сравнително сериозно, то тя би звучала така: 

Cuffing season е ежегоден период в развитието на един полово съзрял индивид, протичащ между октомври и март, в който индивидът, независимо от пола, търси партньор за краткотрайна сезонна връзка, с която да внесе уют и топлина във все по-сивия свят. Терминът произлиза от английското “handcuffs”(белезници) и образното „закопчаване” за някого през студените месеци. 

Всички сме виждали тези двойки. Някои може би се припознават, четейки тези редове – няма нищо лошо. Това, което развълнува мен е: Какво води до този социален феномен и наистина ли всичко опира до въпроса „Кой ще ме топли (и закопчава) през зимата?”.Докато се ровех из необятните хоризонти на мрежата, попаднах на една статия от The Guardian, която представяше няколко проучвания по темата. Оказва се, че концепцията за сезон на закопчаването не е никак нова. Появява се в речника преди около 15 години и бива разнищвана от множество артисти, но за разлика от начина, по който звучи, тя не е просто поредния плод на популярната култура. Има си съвсем логично научно обяснение… 

    – Хората са склонни да общуват по-малко, което означава, че много от тях прекарват повече нощи сами вкъщи. По-кратките дни могат да изострят чувството на самота или депресия и да доведат до сезонно афективно разстройство.

    – От еволюционна гледна точка ние търсим топлина от другите, за да оцелеем. „Това е почти като при хибернацията на животните“, казва професор Мариса Т. Коен от Ню Йорк. 

    – Проучване от 2008 г., проведено в университета във Вроцлав, Полша, показва, че мъжете намират женските тела за най-привлекателни през зимата и за по-малко привлекателни през топлите месеци.

    – Повечето бебета в САЩ се раждат от юли до септември, което отразява зачеването през зимата. Анализът на Службата за национална статистика на Обединеното кралство от 2015 г. показва, че по време на Коледа са заченати повече бебета, отколкото по всяко друго време на годината.

   – През зимата серотонинът може да намалее, което влошава настроението; романтичната връзка с някого е един от начините за повишаването му.Този кратък списък, предоставен само от една статия, може да ви даде бегла представа за научния аспект на нещата, а това дори не е всичко. Множество проучвания се концентрират около взаимодействието между студа и връзките и достигат до един извод. Нещата са обратнопропорционални. Хладно навън, горещи връзки – горещо навън, захладнели взаимоотношения. 

Не трябва да пренебрегваме и социалния фактор, който сякаш е необходимо условие за съществуването на тези закопчавания. Потокът от сладки снимки на двойки, пиещи блажено горещия си шоколад по зимните ни курорти, е необуздаем. Поглеждаме ги за момент, харесваме и подминаваме, ала някъде дълбоко в нас блещука онази самосъжалителна реплика: Ех, защо не може и аз така?.

Дори не е необходимо да сте сингъл, за да си го мислите. Да чукам на дърво, но съм в здравословна връзка от около 2 години и аз също си го мисля. Всеки път. Съмнението дали не изпускаш нещо от живота е общовалидно за всяко романтично състояние. А щом съм захванал темата за социалния фактор и константните в живота, знаете ли кой е другият абсолютно задължителен елемент от празничния сезон? Не са нечетните ястия на Бъдни вечер, а онази досадна леля (или мъжът й), които просто няма да спят спокойно, ако не те попитат: К’во става? Гаджета има ли?, ама с най-мазната балканска усмивка и закачлив тон. О, Господи! Няма значение дали си на 13 или на 33, няма ли гадже, има проблем. И тази сентенция май е по-стара от FOMO философията. Та това е проблем за цялата рода! Как така?

Приключваш набързо този казус или по-скоро го избягваш. Как? Пускаш телевизора или пък отваряш Netflix и просто се отдаваш на спокойствието и комфорта… Да, ама не! Хайде сега гледай този специално подбран за теб списък с класически романтично-коледни комедии! Не искаш? Пускай телевизора между 13:00 и 19:00 и се наслади на пленяващия сюжет. Една жена от големия град (или провинциална дама, държаща цветарски магазин/пекарна/кафене) среща един мъж (задължително с карирана риза, червена). О, те са били съученици! О, колко прекрасно! Влюбват се отново и то на Коледа! Някъде там и някакъв благотворителен концерт/базар за старото им училище. Ооо! Чудно.

Не искам да съм Гринч или от онези претенциозни писатели, които разправят по телевизията (след филмите от 13:00 до 19:00), че Коледа е капиталистическа химера за манипулация на колективното културно наследство на националната ни идентичност.

Не искам да гледаме под вежди хората като Линда Еванджелиста, която наскоро сподели пред The Sunday Times: Не искам повече да спя с никого. Не искам да чувам как някой диша. Жената има право! 

Не искам да отделям толкова време, разнищвайки нови дефиниции за стари обществени догми. 

Искам да сме малко по-емпатични. Не само по Коледа. 

Искам единственото, което интересува хората дали ще топли или не да е новият пуловер в гардероба, подбран с помощта на Fashion Inside. 

Искам да чета хубави коледни истории (О, Хенри! и Даровете на влъхвите са отлични попадения), вместо да лайквам постове от Банско. Това е, закопчаваме историята.

Толкова за cuffing season, лелките и медиите. Честит декември!


Текст: Наско Фотев

Снимки:Pexels

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

На ръба на уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени