Popcorn Time: Филмите, за които това лято всички говорят

x

Така, както „всяко лято си има история”, всяко лято си има и филми, за които всички говорят. По традиция това обикновено са блокбъстърите – сещате се,  високи сгради се рушат като нестабилни къщи от карти, вред се леят куршуми, кръв и емоции и обикновено светът е в опасност. Тези продукции се харесват, гледат и коментират, но за щастие режисьорите мислят и за аудиторията, която не е най-големият почитател на приключенията и трудностите, с които се сблъскват екшън героите. В това отношение лято 2019 може да се похвали с наистина стойностни филми (и сериали), при това не един или два. От нов прочит на любимите анимации, през антиутопия, биографичен музикален филм, та чак до сериал, базиран на трагедия… това е само една малка част от всичко което ни се предлага за гледане и коментиране през горещите месеци. Измежду всички ние избрахме да ви представи 5 продукции, които ни направи впечатление, че се обсъждат бурно и по наше мнение определено има защо.

Предупреждаваме ви, че нито една част от текста не съдържа спойлери, така че дори и да не сте все още гледали някои от филмите, можете спокойно да продължите да четете нататък.Цар Лъв / The Lion King

Трябва да признаем, че през 2019-та Дисни ни подарява изключително щедра палитра от чисто нови адаптации на добре познатите ни филмови класики. Видяхме вече вълшебния и цветен свят на „Аладин”, бяхме на пътешествие из света на играчките с „Играта на играчките 4: Пътешествието”, дори летяхме, заедно с любимото ни слонче „Дъмбо”. През ноември пък очакваме Елза и Анна официално да доведат зимата заедно с втората част на „Замръзналото кралство”. Един филм обаче бе по-специален и очакван от всички други взети заедно и това е… „Цар Лъв”. Вечната класика се завърна на голям екран цели 25 години, след първата си версия и изключително гръмко отвори вратите към „Лъвските земи”, доказвайки, че това не просто е една подобрена версия на старата класика. Настоящият „Цар Лъв” е изцяло нов, вдъхновяващ, мащабен филмов феномен, който заслужено може да претендира за филм на десетилетието… най-малко!

Макар историята да е същата, както от преди четвърт век, режисьорът Джон Фавро успява да я разкаже по абсолютно различен и наистина вълнуващ начин, чрез… чудото на технологиите. Във филма не участват истински лъвове, нито сурикати, а още по-малко пък хиени, всичко което виждаме е компютърна графика. Да, и на нас в началото ни беше трудно да повярваме! За да постигнат максималното доближаване до реалните диви животни, обитаващи африканския континент, Фавро и екипът му отиват „на мястото на събитието” или иначе казано – в сърцето на саваната. Там те внимателно наблюдават животните в естествения им хабитат, за да могат да ги пресъздадат по-късно по възможно най-точния начин, и не става дума само за пропорции, цветове и размери, те обръщат внимание на това с какво и кога се хранят, по кое време излизат, какви отпечатъци оставят… наистина всичко. Освен на животните, време отделят и на пейзажите, защото във филма флората също изглежда като истинска – от омагьосващите светлини по залез, през динамичното небе над Африка, цветовете на скалите, мащабността на тичащите стада, та чак до различните нюанси на растителността. Всеки детайл е дотолкова прецизно пресъздаден, че на моменти човек има усещането, че гледа документален филм за дивата природа. И точно тогава идва… музиката. Всъщност цялата сила и магия, както на първата, така и на настоящата версия на „Цар Лъв” се крие именно в музиката, която съвършено допълва визуалното преживяване.

„Цар Лъв” е вълшебен! И няма как да не бъде, защото всичко в света на Дисни е такова – приказно и вълшебно, дори и четвърт век по-късно!Рокетмен / Rocketman

След като „Бохемска рапсодия” плени сърцата ни през 2018-та, тази година всички бяхме в очакване на новия „музикален” филм – „Рокетмен”. Запознатите детайлно с популярните песни от 70-те години на миналия век, вероятно вече са направили аналогия между заглавието и едноименния хит, а оттам и с човека, на когото е посветен филма. Той е певец, композитор, шоумен, а паралелно с това е и класически пример за човек, който има всичко и не иска нищо, обожаван е от милиони хора по цял свят, а същевременно се чувства празен и съкрушен. Той е Елтън Джон!  Лентата проследява, макар и не съвсем хронологично животът и шеметното издигане на звездния небосклон на сър Елтън.  Филмът  умишлено заобикаля историческите факти и не държи толкова на детайлността, колкото на емоциите.

А ако се питате кой друг може да изиграе Елтън Джон, по добре от самия него? Това е въпрос, който са си задавали и продуцентите по време на кастингите. Или поне докато не се появява Тарън Еджертън, на когото поверяват отговорната главна роля.  И не, Тарън не цели имитация, а по-скоро прави една съвършена интерпретация, базирана на много уважение и обич. И му се получава!

По някакъв труден за обяснение начин, „Рокетмен” успява да бъде едновременно дълбок, но не задълбаващ; ексцентричен, но и много ефектен; лъскав и напудрен, но и искрен и сериозен. Точно като самия Елтън. Защото всеки човек носи тъмнина в себе си, може да е малка, но е там – има я. И Елтън Джон вероятно крие своята, заедно с причините за нея,  под перата на пищните костюми…Чернобил / Chernobyl

Бяхте ли завладени от треската по „Игра на тронове”? Всъщност и да не сте го гледали, не е фатално, сега така или иначе ще стане дума за друг сериал, който изпревари по рейтинг „Игра на тронове” по-бързо от очакваното. Чернобил! Само след три серии, минисериалът вече бе достигнал до невероятния рейтинг от 9.5 в сайта IMDB, а до финала на продукцията той вече бе 9.7, което го превърна в най-високооценявания сериал в класациите. И с право!

Както подсказва и името, в продължение на пет серии продукция представя нов прочит на събитията, случили се непосредствено след аварията в Чернобилската атомна електроцентрала. Нов, защото „Чернобил“ предлага на зрителите да проследят гледните точки на всички страни, замесени в трагедията, както и дава много храна за размисъл, съпътстваща силните кадри. А те наистина са силни, защото историята е разказана без да бъде спестен нито един тежък момент. Реализмът е повече от жесток!

 „Чернобил” е добър, много добър! Наистина тежък и труден е за гледане, но си заслужава всяка минута. Имайте предвид обаче, че това не е сериал, чиито епизоди да си пуснете в лежерна петък вечер, той няма да ви разсее, напротив – ще ви напрегне, за да ви пренесе в света на Чернобил. Това не е филм на ужасите, но разказва за ужаса, от който ни делят малко повече от 33 години, или пък само 5 епизода…Историята на прислужницата (сезон 3)/ The Handmaid`s Tale (Season 3)

„Историята на прислужницата” е поредният нерозов и нетипичен сериал, които не може да си пуснете между другото. Това е дълбока и детайлна продукция, която вълнува все повече (предимно) жени по цял свят, при това не само това лято, а от цели две години насам. И определено има защо! Със своите до момента три сезона, Историята ни отвежда в едно антиутопично общество, изградено за първи път в романа на Маргарет Атууд. Там жените са изтласкани в периферията на обществото, където съответно са безмълвни, безволеви и буквално експлоатирани… В света от „Историята на прислужницата” изборът да износиш дете, да го родиш, да бъдеш майка и да отглеждаш сетне децата си не е право на всяка жена, не е дори неин избор, защото просто равенство няма.

На кого е нужно да ангажира съзнанието си с подобни тежки истории, случващи се в едно паралелно на нашето, дори нереално време? – такъв въпрос чухме скоро. А отговорът, макар да не може да бъде еднозначен е: На всеки, който обича да гледа нещо, което после оставя въпросителни в него! Защото „Историята на прислужницата” задава въпроси и оставя зрителите сами да намерят отговорите им. Всеки сам за себе си, според своя опит и светоусещане! И точно това прави един сериал наистина добър!Имало едно време в Холивуд / Once Upon a Time in Hollywood

Последният филм в днешната ни селекция все още не се е появил по българските кина, но затова пък за него се говори отдавна. Всичко започна в началото на годината, тъкмо след като Оскарите преминаха без особено големи скандали и сътресения, се появи един трейлър. И то какъв трейлър само! После дойде Фестивалът в Кан, благодарение на който отново бурно се заговори за „Имало едно време в Холивуд”, а след това дойде времето на голямото чакане и още по-големите очаквания… В България ще имаме удоволствието да се насладим на „Имало едно време в Холивуд” през август, което не е чак толкова далеч, откъдето и да го погледнем. Или поне сега не е, защото през май ни изглеждаше като цяла вечност. Вярваме, че чакането обаче ще си струва, защото… познайте – този филм събира за първи път Леонардо ди Каприо и Брат Пит на едно място. Нещо, което определено трябваше да се случи! И като добавим и Куентин Тарантино за режисьор, то следва само по екипа да преценим колко велик всъщност ще бъде този филм! А какво реално се случва в новата продукция – както и името сочи, действието се развива в Холивуд. Годината е 1969, краят на златната епоха за Холивуд и разгарът  на хипи движението… и някъде там един бивш уестърн актьор и неговият дългогодишен дубльор и каскадьор се опитват отново да открият своята щастлива звезда, или иначе казано да успеят в Холивуд, който вече далеч не познават така добре. Толкова! Какво се е случвало „едно време в Холивуд“ ще разберем съвсем скоро, но още от сега подозираме, че това ще бъде филмът, за който далеч няма да се говори само през лятото!


Колко от предложенията ни вече сте гледали? Почти сме сигурни, че до края на лятото поне веднъж ще попаднете в компания, в която да се обсъжда поне един от тези филми и/или сериали… Те и си заслужават обсъждането, затова бъдете подготвени!

Текст: Ани Георгиева

Трейлъри: YouTube

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бански Audrey от Sun Diva

Бански Audrey от Sun Diva Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от SAINT LAURENT

Къси дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Цял бански костюм RITA от Sun Diva

Цял бански костюм RITA от Sun Diva Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Когато в неделя носим най-любимите си рокли…

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ