Дъга в чинията или Влиянието на цветовете върху сетивността и апетита

x

Обръщали ли сте внимание на цветовете на храната, която всеки ден ядете? А питали ли сте се защо производителите избират за своите опаковки точно определени цветове? Всъщност възможно ли е цветът на храната да ни изкуши или да ни откаже да я опитаме? Отговорът е – абсолютно да! Така, както цветовете на дрехите оказват влияние върху настроението, същото се случва и с апетита. Дори нещо повече – всеки цвят се асоциира с различна емоция или чувство и е доказано, че човек може да откаже да опита дадена храна, базирайки се само на цвета, аромата или външния й вид. Често е явлението и при което зрението и вкусът са в синестезия ( от гръцки syn, „заедно“ и aishesis, „усещане“) или иначе казано – едното възприятие предизвиква другото. Каква в детайли е връзката между цветовете и апетита и какво се случва, когато съберем дъгата в чинията си, ще ви разкажем в следващите редове…Както може да предположите има цветове, които събуждат и такива, които потискат апетита. Нека започнем първо с „приятните” или по-точно тези, които стимулират апетита:

Зелено

Има ли някой, който да не знае, че зеленият цвят е равен на здраве? Зеленото се асоциира с пресни и свежи салати, а пък наситените му нюанси са добър знак, че храната е прясна и дори по-хубаво, току-що откъсната. Хората сме свикнали, че едни от най-полезните храни – плодовете и зеленчуците, са именно зелени: ябълки, броколи, краставици, марули, авокадо, чушки и т.н., заради това подсъзнателно се чувстваме спокойни, когато консумираме зелена храна.

Червено 

Ако зеленият цвят е най-здравословният, то червеният е най-апетитният. Той повишава ритъма на сърцето и по този начин увеличава и енергията на тялото, а от това и апетита. Именно това е причината много заведения за хранене да избират червени покривки за масите, червени салфетки или пък интериор с преобладаващо червени нюанси. Всъщност според редица изследвания дори и червеният шрифт в менюто може да подтикне човек да си поръча дадено нещо, въпреки, че не е толкова гладен? Дали е вярно? Ще проверим! Направете го и вие!

Жълто

Цветът на слънцето, на лятото, на безгрижието… всъщност и на щастието. Да, наистина жълтото е наричано цветът на щастието, а както може да предположите когато един човек е щастлив, то той е и по-склонен да похапва повече. Бананите са жълти, но пък и пържените картофи са жълти, има ли проблем? Не, стига да внимавате с количеството!

Оранжево

Доказано е, че много хора ще се радват да видят нещо оранжево в чинията си и това съвсем не е случайно! Този цвят действа стимулиращо на мозъка, а след като мозъчната активност се увеличи се повява и… чувството на глад. Благоприятното в случая е, че подобно на зеления цвят, и в оранжево може да откриете много плодове и зеленчуци – тиква, моркови, праскови, мандарини, портокали, с които освен наслада за сетивата, да доставяте на организма и доза витамини.Следващата група е тази на „неприятните” цветове. Те далеч не са най-любимата асоциация на мозъка, свързана с храна, но и измежду тях има такива, които са несправедливо набедени, затова не бързайте да ги изключвате от менюто си.

Черно 

Въпреки, че напоследък е много актуално храните да се оцветяват в черно – черен сладолед, черен бургер, черни френски макарони и т.н., като изключим екстравагантността му, в ежедневието този цвят се избягва от повечето хора. Причината – на подсъзнателно ниво се възприема като „нечист” и дори опасен за здравето.

Кафяво

Още един тъмен цвят, който вероятно няма да повиши апетита е кафявият. Той напомня на храна, която е претърпяла твърде дълга термична обработка, а това трудно би накарало някого с нетърпеливо да посегне към което и да е ястие, нали? Ние обаче не сме напълно съгласни кафявият цвят да се набеждава единствено като „неприятен”, тъй като това е естественият цвят на шоколада, а на него почти всички трудно устояват. Всъщност като се замислим кафяви са още – пълнозърнестите продукти, някои видове ядки, бобът и лещата… именно заради това, не си изграждайте стереотипи, само защото масово дадено нещо не се харесва. Опитвайте го първо и преценете сами!

Лилаво

Една от причините лилавото да присъства в негативния списък е просто защото не се срещат много храни, чийто естествен цвят да е лилав. Едни от най-честите асоциации с него са за патладжан, цвекло или червен лук, а нека си признаем – малко хора намират точно тези храни за изключително вкусни. Трудно може да почувствате глад, съзерцавайки глава червен лук, но със смокините пък положението съвсем не е същото!

Синьо

А какво ще кажете за синьото? Може да хапнете шепа боровинки, но ако не сте ги купили, ами лично сте си ги обрали, то вероятно поне три пъти ще проверите в Интернет, че не сте се натъкнали на нещо отровно. Защо? Просто, защото подобно на лилавите храни и сините не са особено разпространени в природата, а и човешкият мозък има свойството да асоциира синия цвят в храната с… мухъл. В следствие на това хората по правило са особено предпазливи към цветът на небето и морето, който е обявен и за цвят на спокойствието… но вероятно когато присъства в интериора, а не в чинията.След като вече знаете по какъв начин цветовете влияят на апетита, то със сигурност ще може по-лесно да задоволявате „чувството на глад” и да преценявате кога наистина сте гладни или просто организмът ви си е харесал нещо, заради цвета. Използвайте цветовата психология в своя полза, но и не се ограничавайте да консумирате нещо само заради цвета му, дори и в храната с привидно най-неприятния цвят със сигурност се съдържат полезни вещества, от които не следва да лишавате организма си.

Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Unsplash

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бели boyfriend дънки от SAINT LAURENT

Бели boyfriend дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от ALEXANDER MCQUEEN

Чанта от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бели сникърси от PRADA

Бели сникърси от PRADA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Гривна от розово злато с диаманти от CHOPARD

Гривна от розово злато с диаманти от CHOPARD Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Смелостта да изразиш себе си.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ