Сладки картофи за вкусен уикенд

x

Сладките картофи напоследък заемат все повече място сред любимите продукти в кухнята на модерната жена. В България те станаха популярни сравнително скоро, докато в страни като Англия например, този зеленчук присъства на масата от много, много години. Но какво всъщност е неговото приложение и наистина ли е толкова вкусен? Представяме ви няколко рецепти, които сме сигурни, че ако опитате, няма да съжалявате.



Полезен ли е сладкият картоф?

Сладките картофи на вкус много ни напомнят на тиквата, а даже и на цвят. Перфектно се вписват в менюто за есента. Но дали всъщност сладкият картоф е полезен? Отговорът е положителен. Той съдържа витамин А, витамин С, витамин Е, витамин В6, калий, магнезий, желязо, манган и други, а освен това е и богат източник на фибри. Благодарение на тези важни за организма ни вещества, сладките картофи могат да се отразят позитивно на здравето ни. Смята се, че този вид картофи стабилизират кръвната захар, подобряват чувствителността на инсулина, а чрез набавянето на фибри от зеленчука, допълнително забавяте усвояването на захарта и намалявате шанса за внезапното спадане на нивата й. Както вече споменахме, сладките картофи са богати на витамин А, който стимулира произвеждането на имунни клетки, което означава, че имунитетът ви ще бъде подсилен. Този витамин е и от значение за състоянието на зрението. В медийното пространство постоянно се говори за антиоксиданти, здравословна храна и колко всъщност е важно какво поемаме чрез храната в организма си. Избирайки да включите сладките картофи в диетата си, вие ще доставите на тялото си необходимте антиоксиданти – онези вещества, които се борят със свободните радикали и хроничните болести. Изследвания посочват, че функциите на мозъка също могат да бъдат подобрени, ако хапвате повече сладки картофи. Изглежда, че имате много причини да опитате ,,модерния“ зеленчук, но дали знаете как да го приготвите?


 

View this post on Instagram

 

A post shared by allyrivers (@alyssa_therecipecritic) on


Простички рецепти за заети хора

Ползите от сладките картофи вече са ясни, а сега е време и да разкрием повече за начина на приготвяне на така вкусните картофи. Най-простата рецепта включва 4 сладки картофа (имайте предвид, че този вид картофи са по-големи на обикновените), зехтин, подправки като черен пипер, червен пипер, сол, босилек, можете да им сложите и чили на прах. Експериментирайте смело, ще се изненадате от вкуса. Нарежете картофа за начало на 4 големи парчета, за да ви е по-лесно след рязането. Някои препоръчват да сварите леко картофа преди това, за да ви е по-лесно да го нарежете. След като картофите са нарязани, добавете подправките и слагайте на воля. След това ви трябва една тава, използвайте хартия за печене и разпределете картофите върху нея. Добавете зехтин преди да ги сложите в загрята фурна на 250 градуса. Наблюдавайте ги докато се пекат, нека хванат лека коричка, но внимавайте да не ги изгорите. Обикновено достатъчни са 20-30 минути. Извадете ги след като придобият по-тъмен цвят и се насладете на здравословните картофи, които току-що си направихте. Освен по този класически начин, можете да добавите към рецептата и нарязан бекон и червен лук. Това е! Използвайте ги и като гарнитура към основното ви ястие, както и към бургери.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dietitians, Jess & Stacie (@therealfoodrds) on


Пълнени сладки картофи за пълен стомах

В Англия много често може да си поръчате пълнен сладък картоф. Ако се намирате на друго място, не се притеснявайте – лесно ще си го сготвите и сами. Ще ви трябват 4 или 5 сладки картофа. Включете фурната и я загрейте на 250 градуса. Разрежете картофите на две. Сложете ги във фурната за 30 – 40 минути, докато омекнат в средата. Междувременно нарежете бекон или пилешко филе, чери домати и лук на ситно. Отново разполагате със свобода да добавите спанак, сирене и чушки. Извадете сладките картофи, когато забележите, че са станали меки, но не изключвайте фурната. Издълбайте с лъжица сърцевината, като после я смесете с нарязаните продукти. Добавете сол, черен и червен пипер и върнете вече направената смес със сърцевината от картофа и новите продукти в картофа (по-скоро останалото от него).  Не забравяйте да нарендате и кашкавал, а след това оставете вече пълнените картофи да се допечат, като се ориентирате по цвета на кашкавала – между 5 и 10 минути са достатъчни. Резултатът е много вкусни пълнени картофи, подходящи за всеки. Можете да експериментирате с пълнежа като прибавите и малко зеленина – магданоз, спанак и други. Не е небходимо сместта да е само солена, можете да изпечете картофите по посочения начин, след това да издълбаете сърцевината, но да сложите върху нея банани, орехи, фастъчно масло или течен шоколад, мед, чиа – вариантите са много, а това може да се превърне в следващата ви любима закуска.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by 🇸🇪AGNES MATTEI 🇸🇪| Hungry🍴 (@agnessmattei) on


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Leanne Whistance-Smith (@leanneliveshealthy) on


Сладко, по-сладко… полезно?

На следващата рецепта попаднахме, разбира се, докато разглеждахме Instagram. Миа Бекер (marigoldandmint) е измислила страхотен пай със сладък картоф, като можете да намерите рецептата в нейния блог на английски. Всъщност Sweet Potato Pie Bars прилича на чийзкейк. За приготвянето на десерта ви трябва кашу – сложете в купа и покрийте с вода ядките, оставете ги да престоят за 4 часа. Естествено идва ред на сладкия картоф – 1 брой, нарежете го, добавете една супена лъжица зехтин и разположете картофените кубчета върху хартия за печене и тава в загрята фурна. Докато картофите се пекат, сложете в пасатор половин чаша орехи, същото количество фурми и овесени ядки. Използвайте подходяща тава за печене и поставете сместта на дъното върху хартия за печене. След като сладките картофи се изпекат, оставете ги да изстинат. Сложете и тях в пасатор заедно с 1 чаена чаша мед, 1 чаена лъжица канела, ванилия, разтопете 100 грама масло и не забравяйте кашуто, което престоя 4 часа. Извадете сместта и я изсипете върху орехите, фурмите и овесените ядки, които изпекохте – те се превърнаха във вашия блат. Оставете в хладилника за 3 часа. Накрая, извадете ,,чийзкейка“ от хладилника и нарежете на квадратни малки парчета. Добър апетит!


 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mia Becker (@marigoldsandmint) on

Текст: Жана Митева

Снимки: Pinterest/Instagram

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Забров принт и нотка екстравагантност.

Ако сте пропуснали
Най-четени