Четох, че съществува на този свят и черешово вино, но за това – друг път. Сега сме на вълна сладичко за душата, защото… защо пък не?! В сезона на черешите сме и кога, ако не сега да сътворим най-вкусните десерти с тях?
Ето три много вкусни десерта, които се приготвят с череши. Изберете си един, запретнете ръкави и действайте, няма да съжалявате!
Черешов сладолед
Необходими продукти:
350 г замразени череши без костилки
1 кутия подсладено кондензирано мляко
5 с.л. черешов сок, взет от замразените череши
300 г бита сметана
6 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне:
Сложете черешите в средно голяма купа и оставете да се размразят за около 2 часа. В същото време охладете кондензираното мляко. След като се размразят, отцедете черешите и запазете сока. Вземете шепа череши и оставете настрана. Останалите череши пасирайте с блендер. Не ги правете прекалено гладки – все пак трябва да имат малко текстура. Сметаната се разбива, след което се добавя пудрата захар. Добавете разбитата сметана към черешовото пюре, черешовия сок и заделените череши с кондензираното мляко. Изсипете сместа в пластмасов съд и замразете за поне 5 часа. Извадете от фризера 15-20 минути преди сервиране.
Черешов крамбъл кейк
Необходими продукти:
180 г солено масло, на стайна температура, плюс допълнително за намазване на формата
220 г фина кафява захар
3 големи яйца, леко разбити
250 г самонабухващо брашно
½ ч.л. бакпулвер
50 г смлени бадеми
80 г заквасена сметана
300 г пресни череши, почистени и разполовени
(За крамбъла)
45 г обикновено брашно
35 г студено солено масло, на кубчета
20 г фина кафява захар
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса (или на 160, ако ще печете с вентилатор). Намажете с масло основата на дълбока 20 см форма за кекс със свалящо се дъно и я покрийте с хартия за печене.
За да направите крамбъла, сложете брашното и маслото в купа и разтрийте с върховете на пръстите си, докато получите груба, ронлива текстура. Разбъркайте със захарта, след което прехвърлете в хладилника.
Разбийте маслото и захарта с миксер за 5 минути, докато станат леки и пухкави. Едно по едно добавяйте яйцата, като разбивате добре след всяко добавяне. Добавете брашното, бакпулвера, смлените бадеми и заквасената сметана, след това по-голямата част от черешите, като оставите една шепа за гарниране. Изсипете сместа в подготвената форма и загладете отгоре с шпатула. Поръсете със запазените череши, след което печете в центъра на фурната за 30 минути.
Разпръснете крамбъла върху кейка и върнете във фурната за още 30-50 минути, докато клечка, поставена в средата, излезе чиста. Извадете от фурната и оставете да изстине във формата.
Нарежете кейка на дебели парчета и сервирайте с яйчен крем или сладолед, ако желаете. Съхранявайте в херметично затворена кутия до 3 дни.
Брауни с череши
Необходими продукти:
6 с.л. кокосово масло (или разтопено краве масло)
225 г черен шоколад
3/4 чаша захар
2 големи яйца
3 с.л. царевично нишесте
1 с.л. какао на прах
1/2 чаша череши (пресни или замразени)
1/4 чаша шоколадов чипс (по желание)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. Застелете дълбока тава с размери 20 x 20 см или тава за брауни с хартия за печене и оставете настрана.
В малка тенджера добавете кокосовото масло и черния шоколад и ги загрейте заедно на слаб огън. Разбърквайте, докато се смесят и станат лъскави. Свалете от котлона.
Добавете захарта и разбийте добре. Добавете яйцата и разбийте много добре.
Добавете какаото на прах и царевичното нишесте и разбийте много добре. Добавете черешите, като запазите няколко, за да покриете браунитата.
Прехвърлете тестото в застланата тава и отгоре поръсете с череши и парченца шоколад. Печете 28-30 минути или докато клечка излезе чиста от центъра.
Извадете браунито от фурната и оставете да се охлади напълно в тавата, преди да го нарежете на 12 парчета.
Текст: Деси Найденова
Снимки: Freepik / Depositphotos.